Βράσε όρυζα!

Σε αυτό το mStory θα σας μιλήσω για τον Man, τη So και το ρύζι. Ο Man και η So (αυτά είναι τα δυτικά ονόματά τους), είναι ένα ενδιαφέρον ζευγάρι από την Κίνα που είχα τη χαρά να φιλοξενήσω ως couchsurfer. Τους προσκάλεσα στο σπίτι μου γιατί ήθελα να γνωρίσω από πρώτο χέρι λίγο από την κινεζική κουλτούρα χωρίς εγώ να κουνηθώ από τον καναπέ μου.

Για να μην τα πολυλογώ θα επικεντρωθώ στην πρώτη μέρα της φιλοξενίας μου που σχετίζεται με τον τίτλο του mStory “Βράσε όρυζα!

Ήθελα πάρα πολύ να τους καλοδεχτώ και να τους κάνω να νιώσουν την φιλοξενία του ξένιου Δία στο σπίτι μου. Έτσι αποφάσισα να τους υποδεχτώ με ένα καλομαγειρεμένο ελληνικό παραδοσιακό φαγητό.

Για να νιώσουν πιο οικεία και λίγο σαν το σπίτι τους επέλεξα να φτιάξω κάτι με ρύζι. Τα γεμιστά ήταν ότι καλύτερο μπορούσα να σκεφτώ.

Και πράγματι τα γεμιστά έτυχαν μεγάλου ενθουσιασμού και τα έφαγαν απολαμβάνοντας μάλιστα και δεύτερη μερίδα! Είναι πολύ τιμητικό αν ένας Κινέζος σου ζητήσει επιπλέον μερίδα. Είναι δείγμα της εκτίμησής του για την προσφορά και τη φιλοξενία που δέχεται.

Ούτε λίγο ούτε πολύ το ρύζι αποτέλεσε το πρώτο θέμα στην κουβέντα γνωριμίας που είχαμε. Για να πω την αλήθεια μάλλον το είχα κατά νου ότι θα μπορούσε ένα πιάτο με ρύζι να σπάσει τον πάγο. Δεν υπολόγιζα όμως πόσο πολύ θα μπορούσε να την θερμάνει! Δημιουργήθηκε ένταση και διαφωνία όταν εγώ ισχυρίστηκα ότι στην Ελλάδα καλλιεργείται ρύζι. Ο Μαν δεν μπορούσε να το δεχτεί με τίποτα! Από την άλλη εγώ προσπαθούσα να τον πείσω ότι αυτό είναι μια πραγματικότητα που γνώριζα από πρώτο χέρι!

Μπορεί να μην έχω επισκεφτεί ορυζώνα αλλά ήξερα ότι στην περιοχή της Μεσσηνίας (από όπου και κατάγομαι) καλλιεργείται ρύζι. Ως κόρη χοντρέμπορα είχα πάει αρκετές φορές στις αποθήκες παραγωγού για την προμήθεια ρυζιού. Ωστόσο η μαρτυρία μου δεν αρκούσε για να πείσει τον Μαν. Νομίζω ότι του είχα δείξει και τη συσκευασία ρυζιού που είχα χρησιμοποιήσει για να φτιάξω τα γεμιστά. Ήταν Ανένδοτος!

Τελικά κατάλαβα ότι είναι μάταιο κάποιος να προσπαθήσει να πείσει έναν Κινέζο σαν το Man ότι στην Ελλάδα παράγεται ρύζι. Δηλαδή …βράσε όρυζα!

Και για να αποφύγω λανθασμένες εντυπώσεις οι σχέσεις μας δεν έμειναν σε αυτή τη χαριτωμένη κατά άλλα διαφωνία. Πέρασα πολύ όμορφα με το Man και τη So και αν ποτέ ξανασυναντηθούμε θα πάω να τους βρω με ρύζι …από τον τόπο μας!

Ο τόπος μας είναι ευλογημένος και καλλιεργούνται νόστιμα και ποιοτικά προϊόντα. Μπορεί οι περισσότερες καλλιέργειες να μην είναι συστηματοποιημένες ή ανταγωνιστικές ή, ή, ή … πολλά ή θα μπορούσα να σκεφτώ. Αλλά εγώ νιώθω υπερήφανη για αυτό τον τόπο, μεγάλωσα στην ύπαιθρο, γνωρίζω το μόχθο των μικρών παραγωγών. Προσπαθώ να καταναλώνω ελληνικά προϊόντα και χαίρομαι όταν τα βρίσκω στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Η αφορμή για να γράψω αυτό το mStory δόθηκε από μια συνταγή που ανέβασα Χειμωνιάτικο σπανακόρυζο, καθώς θυμήθηκα αυτή τη μικρή διαφωνία που είχα με τον Man.

Στη συγκεκριμένη συνταγή λοιπόν, χρησιμοποίησα ένα ελληνικό ρύζι εξαιρετικής ποιότητας το οποίο καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά φέτος (2016) στην Ελλάδα στην περιοχή της Χαλάστρας Θεσσαλονίκης. Ομολογώ πως δεν γνώριζα ότι παράγουμε στη Θεσσαλονίκη ρύζι.

βράσε όρυζα: δηλώνει απογοήτευση ή απαισιοδοξία για την εξέλιξη μιας υπόθεσης (βλ. https://el.wiktionary.org/wiki/όρυζα )

Η έννοια αυτής της φράσης κατά μία εκδοχή σύμφωνα με το βιβλίο του Τάκη Νατσούλη, «Λέξεις και φράσεις παροιμιώδεις», προέρχεται από τη φράση “Βράσε ρύζι, Μανώλη” του ταγματάρχη Αγγελάκη στον πρώτο Βαλκανικό πόλεμο. Πρόσταγμα του ταγματάρχη να χορτάσουν την πείνα τους οι στρατιώτες με βραστό ρύζι για ακόμη μια φορά και όχι με τις κλεμμένες κότες από το πλιάτσικο που είχαν κάνει. (βλ. σχ., Τάκη Νατσούλη, «Λέξεις και φράσεις παροιμιώδεις», εκδόσεις Σμυρνιωτάκη, Αθήνα, σ.σ. 113, 114).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *