Τρόφιμα χωρίς απρόσκλητους επισκέπτες!

Το τέλειο ντουλάπι για πάρτι γευσιγνωσίας ζωυφίων! Θα το λατρέψουν και θα κάνουν μόνιμη αποικία.

Το παραδέχομαι!

Είχα και εγώ στο παρελθόν απρόσκλητους επισκέπτες στα ντουλάπια μου με σχετικά μικρές απώλειες. Το μεγάλο δράμα όμως τα έζησα πέρυσι το καλοκαίρι όταν επέστρεψα από τις καλοκαιρινές μου διακοπές. Ψείρες παντού! Τις είδα που κάνανε και μικρές πτήσεις. Δεν ήξερα ότι έχουν φτερά και πετούν. Το κάλεσμα έγινε από ένα μισοάδειο σακουλάκι με αλεύρι που είχα αφήσει στο ντουλάπι. Να σημειώσω ότι το είχα κλείσει καλά (το γνωστό κόλπο με το λαστιχάκι). Αλλά, όχι αεροστεγώς! Χρειάστηκε να κάνω γενική καθαριότητα σε ολόκληρη την κουζίνα και φυσικά να πετάξω ότι δεν ήταν αποθηκευμένο σε γυάλινο δοχείο. Ακόμη και συσκευασίες με μακαρόνια, ρύζι και όσπρια τις οποίες δεν είχα καν ανοίξει.

Έπαθα και ότι έμαθα θέλω να το μοιραστώ μαζί σας.

Τρόφιμα όπως ζυμαρικά, άλευρα, δημητριακά, όσπρια, ρύζι, ζάχαρη, ξηροί καρποί, κάποια μπαχαρικά και παρόμοια προϊόντα για να διατηρηθούν χρειάζονται ξηρό και δροσερό περιβάλλον αποθήκευσης. Σε συνθήκες ζέστης και υγρασίας αναπτύσσονται ψείρες, πεταλούδες, σκουλήκια κ.α. ενοχλητικά έντομα που ανήκουν κυρίως στις κατηγορίες των Κολεόπτερων και Λεπιδόπτερων.

Το πρόβλημα με την εμφάνιση αυτών των απρόσκλητων επισκεπτών στα ντουλάπια της κουζίνας μας είναι πολύ συνηθισμένο και μπορεί να συμβεί ακόμη και σε τρόφιμα που είναι αποθηκευμένα σε κλειστά γυάλινα βάζα. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι πολύ πιθανό τα τρόφιμα αυτά να έχουν προσβληθεί πριν ακόμη τα αγοράσουμε. Τα έντομα των αποθηκών, τα κοινώς λεγόμενα μαμούνια, δεν είναι πάντα ορατά. Έχουν τέσσερα στάδια ανάπτυξης: αυγό, προνύμφη, χρυσαλλίδες και ενήλικο. Στο τελευταίο στάδιο ανάπτυξης το μέγεθος ποικίλλει από 1 έως 12 mm, ενώ η πλειονότητα τους δεν ξεπερνά τα 5 mm.

Συνεπώς είναι σχεδόν σίγουρο ότι κάποια στιγμή φιλοξενήσαμε ή θα φιλοξενήσουμε αυτούς τους απρόσκλητους επισκέπτες. Ωστόσο υπάρχουν τρόποι πρόληψης και εξάλειψης.

ΠΡΟΛΗΨΗ
  1. Ελέγξτε τα προϊόντα κατά την αγορά τους για τυχόν αλλοιώσεις και δείτε την ημερομηνία παραγωγής και λήξης. Να προτιμάτε αυτά που έχουν παραχθεί σε πρόσφατο χρόνο. Προσοχή μη συγχέετε την ημερομηνία παραγωγής με την ημερομηνία συσκευασίας.
  2. Πριν την αποθήκευση στο ντουλάπι βάλτε το προϊόν στην κατάψυξη περίπου για 1 εβδομάδα. Με αυτό το κολπάκι θα εξαλείψετε τα αυγά ή τους οργανισμούς που ήδη μπορεί να έχουν αναπτυχθεί πριν την αγορά του προϊόντος. Αυτό το κάνω πάντα στα όσπρια καθώς τα προμηθεύομαι χύμα σε μεγάλες ποσότητες για όλη τη χρονιά. (Ε, άμα πετύχω καλά φασόλια από την Καστοριά δεν μπορώ να αντισταθώ. Αχ αυτοί οι λευκοί τους γίγαντες!).
  3. Αποθηκεύστε σε γυάλινα ή μεταλλικά βάζα που σφραγίζουν ερμητικά. Φροντίστε να μην ανακατεύετε απομεινάρια από παλιό προϊόν με νέο. Επαναχρησιμοποιήστε τα βάζα αφού πρώτα τα έχετε πλύνει και στεγνώσει πολύ καλά. Το υγρό περιβάλλον είναι ιδανικό για την ανάπτυξη των συγκεκριμένων εντόμων.
  4. Τοποθετήστε μέσα στα βάζα φύλλα δάφνης ή μικρές αποξηραμένες καυτερές πιπεριές. Επίσης μπορείτε να κολλήσετε στο ντουλάπι ή πάνω στα καπάκια των βάζων φύλλα δάφνης.
  5. Μην προμηθεύστε μεγάλες ποσότητες από αυτά τα προϊόντα. Υπολογίστε τις ποσότητες που χρειάζεστε σε βάθος χρόνου ένα με δύο μήνες. Στα πιο φρέσκα υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτυχθούν διάφορα μαμούνια ενώ στην περίπτωση που ανακαλύψουμε κάποια μόλυνση η οικονομική απώλεια θα είναι μικρότερης έκτασης.
  6. Το αλεύρι, τις χειροποίητες χυλοπίτες και τον τραχανά τα αποθηκεύω πάντα στο ψυγείο στη συντήρηση και έτσι είμαι σίγουρη εκατό τοις εκατό.
  7. Διατηρήστε τα ντουλάπια της κουζίνας σας καθαρά, χωρίς υπολείμματα τροφών όπως χυμένα αλεύρια, όσπρια, κλπ.
ΕΞΑΛΕΙΨΗ
  1. Πετάξτε τα μολυσμένα τρόφιμα κατευθείαν στο δημόσιο κάδο σκουπιδιών.
  2. Αδειάστε τελείως όλα τα ράφια της κουζίνας.
  3. Χρησιμοποιήστε την ηλεκτρική σκούπα ώστε να τραβήξει όσα έντομα έχουν κρυφτεί στις γωνίες και στις σχισμές που τυχόν υπάρχουν στα ντουλάπια. Πιστέψτε με τρυπώνουν παντού.
  4. Καθαρίστε τα ντουλάπια με νερό και σαπούνι για τα πιάτα. Περάστε τις επιφάνειες με ένα πανί και χλωρίνη για απολύμανση. Ξεπλύντε με νερό και ξίδι.
  5. Αφήστε τα ντουλάπια να στεγνώσουν καλά ώστε να φύγει κάθε ίχνος υγρασίας και γεμίστε τα ακολουθώντας τις οδηγίες πρόληψης.
  6. Ελέγχετε τακτικά καθώς μπορεί να μην καταφέρατε να διώξετε όλους τους ενοχλητικούς επισκέπτες σας μια και έξω. Σε αυτή την περίπτωση εάν έχετε ακολουθήσει τις οδηγίες πρόληψης δεν θα χρειαστεί να πετάξετε τίποτα αφού τα λαχταριστά σας τρόφιμα είναι προστατευμένα από τους ενοχλητικούς επισκέπτες σας.

Το πάρτι γευσιγνωσίας έλαβε τέλος!

5 σκέψεις σχετικά με το “Τρόφιμα χωρίς απρόσκλητους επισκέπτες!

  • 28 Φεβρουαρίου 2017, 20:42
    Permalink

    φανταστικη η συνταγη για το παστο χοιρινο ειναι η μονη που βρηκα σωστη

    Σχολιάστε
    • 27 Μαρτίου 2017, 14:09
      Permalink

      Χρήστο, χαίρομαι που σου άρεσε ο τρόπος παρασκευής για το παραδοσιακό παστό με χοιρινό. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να φτιάξεις παστό, καθώς από τόπο σε τόπο ο παραδοσιακός τρόπος παρασκευής είναι διαφορετικός. Εδώ https://www.magiacook.gr/paradosiako-xoirino-pasto/ δίνω τον τρόπο παρασκευής που συνηθίζεται στα χωριά γύρω από την περιοχή της Καλαμάτας.
      Καλή επιτυχία !!!

      Σχολιάστε
  • 15 Ιουνίου 2018, 19:12
    Permalink

    Αγαπητή Μαρία, μόλις σας ανακάλυψα και νομίζω ότι αυτό θα μου κοστίσει πολλές χαμένες ώρες ύπνου τα βράδια που θα περνώ διαβάζοντας σας και βλέποντας σας… Είστε καλύτερη και από αστυνομικό μυθιστόρημα !!! Επιτέλους ένα site με αληθινή και ειλικρινή κουζίνα !
    Το άρθρο με τα απρόσκλητα ζουζουνάκια με ενδιαφέρει πάρα πολύ καθώς προμηθεύομαι μεγάλες ποσότητες όσπρια μια φορά τον χρόνο γιατί τα παίρνω κατευθείαν από τον παραγωγο και είναι χωρίς φυτοφάρμακα.
    Τα φύλλα δάφνης είναι σίγουρα πολύ αποτελεσματικά και το έχω δοκιμασμένο εδώ και χρονια. Διστάζω όμως να χρησιμοποιήσω την μέθοδο του καταψύκτη γιατί φοβάμαι την υγρασία που μπορεί να αποθηκεύσουν τα όσπρια. Αναρωτιέμαι λοιπόν τι κάνετε όταν τα βγάζετε από την κατάψυξη. Τα αφήνετε να στεγνώσουν καλά πριν τα αποθηκεύσετε σε βάζα ;

    Σχολιάστε
    • 17 Ιουνίου 2018, 19:04
      Permalink

      🙂 Katy σε ευχαριστώ πολύ – πολύ για τα όμορφα λόγια σου. Ελπίζω λοιπόν να σου κάνω καλή παρέα τα βράδυα, αν και το καλοκαιράκι είναι καλύτερες οι βολτούλες. 🙂
      Στο θέμα μας τώρα. Τα όσπρια όταν μπαίνουν στην κατάψυξη και είναι καλά κλεισμένα σε σακούλες τροφίμων δεν παίρνουν υγρασία. Βασικά για να σχηματιστούν κρύσταλλοι (δείγμα υγρασίας) σε κάποιο τρόφιμο όταν είναι παγωμένο σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες – κατάψυξη πρέπει το ίδιο το τρόφιμο να έχει υγρασία. Δεν το διαπαερνά δηλαδή άλλη υγρασία από την κατάψυξη. Τα φασόλια και γενικώς τα όσπρια έχουν περάσει από διαδικασία ξήρανσης, φυσικής (στέγνωμα στον ήλιο) ή τεχνικής (σε φούρνους). Οπότε μη φοβού!!!!! Απλώς τα βγάζεις και είσαι ok!
      Αυτή την τεχνική την ακολουθώ για το αλεύρι, τον τραχανά και τις χυλοπίτες! Επίσης ένα ακόμη κολπάκι με τη χρήση κατάψυξης που μπορεί και να το γνωρίζεις. Αποθήκευσε τα καρύδια ή όποιον άλλον ξηρό καρπό θες για να τα διατηρείς για πολύ μεγάλο διάστημα (ακόμη και ένα χρόνο) χωρίς να ταγγίζουν. Καταναλώνονται απευθείας χωρίς ξεπάγωμα αφού το έλαιο που έχουν εμποδίζει το πάγωμα τύπου παγάκι.
      Αυτό το κόλπο είναι σωτήριο ειδικά στα καρύδια που παίρνουν εύκολα μυρωδιά μετά από μερικούς μήνες ακόμη και στη συντήρηση του ψυγείου.
      Ελπίζω να σε βοήθησα και να μην έγραψα ένα κέιμενο με βαρετές λεπτομέρειες 😉
      Περιμένω με χαρά νέο σου μήνυμα όπως θελήσεις να τα ξαναπούμε. 🙂

      Σχολιάστε
      • 17 Ιουνίου 2018, 20:43
        Permalink

        Αγαπητή Μαρία, ευχαριστώ πολύ για την κατατοπιστική απάντηση όπως και για την συμβουλή για τους ξηρούς καρπούς που δεν την ήξερα. Θα την εφαρμόσω αμέσως!!!

        Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *