Ντοματοκεφτέδες – το κεφτεδάκι του καλοκαιριού!

Οι καλύτεροι ντοματοκεφτέδες είναι αυτοί του Αυγούστου. Τότε που ο ήλιος και το ξεροβόρι κάνουν τις ντομάτες κατακόκκινες, ζουμερές και πεντανόστιμες! Τότε που οι ντομάτες είναι τόσες πολλές που δεν ξέρεις τι να τις κάνεις. Τότε που όταν τις έχεις στο καλάθι, την μία μέρα είναι αγουρωπές και την επόμενη έχουν ωριμάσει τόσο πολύ που μόνο για σάλτσα και για ντοματοκεφτέδες είναι κατάλληλες! Τότε που σκάει ο τζίτζικας. Τότε που λαχταράς μεζεδάκια και ουζάκι κάτω από τις λεμονιές και τα πλατάνια. 🙂

Πέρυσι είχα πάει σε ένα πανηγύρι – γιορτή για την ντομάτα και το κρεμμύδι. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Μεταμόρφωσης του Δήμου Πύλου-Νέστορος εδώ και 11 χρόνια προσπαθεί να κρατήσει την τοπική παραδοσιακή ποικιλία την « Χοντροκατσαρή» ντομάτα και να προβάλλει την αξία της.

Η «Χοντροκατσαρή» είναι παλιά τοπική ποικιλία η οποία εντάχθηκε και επισήμως στον Εθνικό κατάλογο σπόρων.

Ένας από τους πολλούς μεζέδες που ετοίμαζαν επιτόπου και πρόσφεραν οι γυναίκες του συλλόγου ήταν οι ντοματοκεφτέδες! Επίσης φτιάχνουν και το πιο νόστιμο γλυκό ντοματάκι που έχω δοκιμάσει ποτέ!!

Δυστυχώς φέτος δεν κατάφερα να είμαι στη γιορτή και πολύ λυπήθηκα!

Αυτή η συνταγή λοιπόν είναι αφιερωμένη στη γιορτή της ντομάτας και συγκεκριμένα στην ποικιλία «Χοντροκατσαρή». Είναι δυσεύρετη ποικιλία και σπάνια τη βρίσκουμε να πωλείται στους πάγκους της λαϊκής. Για τα μανάβικα δεν το συζητώ!

Για το λόγο αυτό, όπως θα δείτε και στις φωτό, χρησιμοποίησα άλλη ποικιλία. Επέλεξα ντομάτες πομοντόρο γιατί έχουν μεστή σάρκα και θεωρώ ότι είναι κατάλληλες για σφιχτό ντοματοπολτό και έχουν έντονο κόκκινο χρώμα.

Όπως θα δείτε στη συνταγή χρησιμοποιώ ξινό τραχανά και τρίμμα φρυγανιάς. Φυσικά μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με αλεύρι για όλες τις χρήσεις αλλά το αποτέλεσμα δεν θα είναι το ίδιο.

Η έμπνευση για τον τραχανά μου ήρθε καθώς προσπαθούσα να βρω τρόπους ώστε να τον εντάξω στα καλοκαιρινά πιάτα και όχι μόνο σαν σούπα που τρώγεται παραδοσιακά τους χειμωνιάτικους μήνες.

Η γεύση του ντοματοκεφτέ με ξινό τραχανά είναι το κάτι άλλο!

Υλικά
1 κιλό ώριμες ντομάτες
5 κ.σ ξινό τραχανά
5 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
1 αβγό
1 κ.σ. φρέσκο κρεμμυδάκι
2 κ.σ. δυόσμο
1 1/2 κ.σ. μαϊντανό
πιπέρι μαύρο
αλάτι
1/2 baking powder
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση
Βήμα 1ο: Πλένουμε τις ντομάτες, αφαιρούμε τα σπόρια και τις τρίβουμε με τον τρίφτη από τη μεριά με τις χοντρές τρύπες.

Αλατίζουμε την τριμμένη σάρκα ντομάτας και αφήνουμε στην άκρη για 10’ να “νεραπολήκει”, να βγάλει τα υγρά της. Στραγγίζουμε με σουρωτήρι με λεπτή σήτα ή στύβουμε με τις παλάμες μας τον ντοματοπολτό για να φύγουν τα περιττά υγρά.

Βήμα 2ο: Προσθέτουμε στον πολτό ντομάτας όλα τα υλικά για τους ντοματοκεφτέδες (5 κ.σ ξινό τραχανά, 5 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη, 1 αβγό, 1 κ.σ. φρέσκο κρεμμυδάκι, 2 κ.σ. δυόσμο, 1 1/2 κ.σ. μαϊντανό (ψιλοκομμένα), 1/2 baking powder, πιπέρι μαύρο) και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν. Σκεπάζουμε το μείγμα με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον για 2 ώρες ώστε να τραβήξει ο τραχανάς τα υγρά της ντομάτας, να φουσκώσει και να απλωθούν τα αρώματα από τα υπόλοιπα υλικά.

Βήμα 3ο: Ρίχνουμε σε ένα βαθύ τηγάνι μπόλικο ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο και το αφήνουμε να κάψει. Με ένα μεγάλο κουτάλι ρίχνουμε στο καυτό λάδι μείγμα από τους ντοματοκεφτέδες. Τους γυρνάμε να ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές. Τους τοποθετούμε σε πιάτο που έχουμε εφαρμόσει απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Συνοδεύουμε με δροσερό στραγγιστό γιαούρτι. Τρώγονται ζεστοί αλλά και κρύοι.

Καλή σας απόλαυση!!!

Σημαντικές επισημάνσεις

  • Τα σπόρια από τις ντομάτες δεν τα πετάμε. Μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε για σάλτσα σε φαγητό ή τα ρίχνουμε στην ντοματοσαλάτα για να κάνουμε πιο πλούσιο το ζουμάκι για νόστιμες παπάρες, ή τα βάζουμε πάνω σε ντάκο με λίγο χοντρό αλάτι, ελαιόλαδο και ρίγανη.
  • Όσο περισσότερες ώρες μείνει το μείγμα στο ψυγείο, πριν τηγανίσετε τους ντοματοκεφτέδες, τόσο καλύτερα. Είναι προτιμότερο να ετοιμάζετε το μείγμα από την προηγούμενη μέρα.
  • Το μείγμα από τους ντοματοκεφτέδες θέλουμε να είναι σαν πηχτός χυλός. Εάν δούμε ότι η ντομάτα έχει βγάλει αρκετά υγρά και το μείγμα μας είναι νερουλό προσθέτουμε λίγη φρυγανιά ακόμη ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
  • Προσοχή στο τηγάνισμα. Εάν οι ντοματοκεφτέδες είναι πολύ χοντροί μπορεί να μην προλάβουν να ψηθούν καλά στο εσωτερικό τους. Τηγανίστε πρώτα 1 – 2 , δοκιμάστε τους στη γεύση, διορθώστε το αλάτι και την ένταση στα μυρωδικά και μετά συνεχίστε το τηγάνισμα με τους υπόλοιπους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *