Το κρασάκι του κυρ Δημήτρη

Παρασκευή κρασιού από αμπέλι με ποικιλίες Ροϊδάκι, Ροδίτης, μοσχάτο Αμβούργου, Αγιορείτικο, Ασύρτικο, Βοϊδομάτης, Μοσχοφίλερο κ.α.

Τρυγάμε το αμπέλι. (Αφήνουμε τα σταφύλια στα καφάσια ένα μερόνυχτο για να πάρει χρώμα το κρασί μας. Εάν θέλουμε να το αφήσουμε περισσότερο πρέπει να ρίξουμε φάρμακο για να μην ξινίσουν και πάρουν μικρόβιο.) Πατάμε τα σταφύλια με τα ποδαράκια μας ή στο πατητήρι. Τοποθετούμε το μούστο σε βαρέλι πλαστικό αφήνοντας περίπου 20 με 30 πόντους κενό ώστε να μην μας χυθεί κατά το βρασμό. Εάν βγάλουμε το μούστο αμέσως μετά τη συλλογή των σταφυλιών ρίχνουμε στο βαρέλι το φάρμακο αφού πρώτα το διαλύσουμε σε 2 κιλά νερό (για 300 κιλά μούστο).

krasi_1_full

Αφήνουμε το μούστο να βράζει περίπου 20 ημέρες. Σε αυτό το διάστημα έχει κάτσει η λάσπη στον πάτο του βαρελιού. Τότε με προσοχή, χωρίς να τραβήξουμε λάσπη, αδειάζουμε το κρασί στο βαρέλι που θέλουμε να το αποθηκεύσουμε. Κατά προτίμηση να είναι ξύλινο. Στο τέλος ρίχνουμε 1κιλό παραφινέλαιο ώστε να προστατέψουμε το κρασί από την οξείδωση που προκαλείται από τον αέρα.

Η διαδικασία παρασκευής του κρασιού διαρκεί συνολικά 40 ημέρες. Εάν τρυγήσουμε του Σταυρού, στην εορτή του Αγίου Δημητρίου πίνουμε από τη νέα σοδειά. Καλόπιοτο!

Σημαντικές επισημάνσεις

  • Για να βγάλουμε καλό κρασί πρέπει να μετρήσουμε τους βαθμούς από τα σταφύλια πριν τρυγήσουμε ένα αμπέλι (γραδάρισμα). Η καλύτερη στιγμή ωρίμανσης είναι 12,5 με 13 βαθμούς. Ο τρύγος γίνεται λίγο πριν ή λίγο μετά του Σταυρού (14 Σεπτεμβρίου).
  • Για να ενισχύσουμε το χρώμα στο κρασί μας βυθίζουμε στο μούστο για 2 έως 8 ημέρες τις φλούδες από ένα τελάρο μαύρα σταφύλια. Προσοχή! Οι φλούδες να είναι χωρίς τα κοτσάνια. Τις τοποθετούμε σε σακί με τρύπες και το βυθίζουμε προσέχοντας να μην επιπλέει γιατί θα ξινίσει.
  • Τη 2η ημέρα βρασμού του μούστου πάμε δείγμα στο χημικό για να μας πει εάν χρειάζεται να προσθέσουμε κάποιο φάρμακο, νερό ή ζάχαρη για να έχουμε το κρασί μας στους βαθμούς που εμείς επιθυμούμε.
  • Το φάρμακο το προμηθευόμαστε από το χημικό.
  • Κατά τη δίαρκεια των τριάντα πρώτων ημερών, αναδεύουμε 4-5 φορές το μούστο με ένα ξύλινο κοντάρι.

Save

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *