Σταφύλι Φράουλα (γλυκό του κουταλιού)

Τα κυριακάτικα γεύματα, οι απρόσμενες επισκέψεις και οι νυχτερινές λιγούρες με αυτό το κέρασμα θα έχουν ξεχωριστή γλύκα. Όσα βάζα και να φτιάξετε ποτέ δεν θα είναι αρκετά !

Υλικά
2 ½ -3 κιλά σταφύλια ποικιλίας φράουλα
Μια χουφτίτσα ασβέστη σε σκόνη
1 κιλό ζάχαρη καστανή
Ένα κλωνάρι φρέσκου βασιλικού
100 γρ. αμύγδαλα

Εκτέλεση
Ξεφλουδίζετε μία μία τις ρόγες από τα σταφύλια και με ένα τσιμπιδάκι βγάζετε τα κουκούτσια (βλ. φωτό). Είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που αξίζει να την μοιραστείτε με καλή παρέα και κουβεντούλα.Τοποθετείτε τις ρόγες σε ένα μπωλ με νερό. Όταν ολοκληρώσετε τη διαδικασία σουρώνετε τις ρόγες και τις ρίχνετε σε ένα άλλο μπωλ με νερό στο οποίο έχετε προηγουμένως εμβαπτίσει για μερικά δευτερόλεπτα ένα πουγκί με ασβέστη (ίσα – ίσα να ασπρίσει ελάχιστα το νερό). Αφήνετε τις ρόγες μερικά δευτερόλεπτα στο νερό με τον ασβέστη (περίπου 5 δευτερόλεπτα) και στη συνέχεια τις στραγγίζετε και τις ξεπλένετε με καθαρό νερό σε μπωλ 2-3 φορές. Στραγγίζετε καλά και ζυγίζετε. Η αναλογία είναι 2 προς 1 για την παρασκευή του γλυκού μας. Ρίχνετε 2 κιλά από τις καθαρισμένες ρόγες του σταφυλιού σε μια κατσαρόλα και μετά προσθέστε 1 κιλό ζάχαρη. Τα αφήνετε να βράσουν σιγά σιγά (στο 7) μέχρι να πιει τα νερά του. Δεν ανακατεύετε! Το μόνο που κάνετε είναι λίγο ξάφρισμα στην αρχή του βρασμού με το σουρωτηράκι του τσαγιού ή με ένα κουτάλι. Σταματάτε το βρασμό όταν αρχίσει να κάνει όλο το γλυκό πολύ ψιλό διαυγή αφρό. Ρίχνετε ένα κλωναράκι βασιλικό και το βγάζετε σχεδόν αμέσως μόλις μαραθεί. Όταν το γλυκό κρυώσει προσθέστε τα αμύγδαλα.

grapes_2
grapes_3

Για τα αμύγδαλα πρέπει να κάνετε την εξής προετοιμασία: Τα βράζετε για μερικά λεπτά με νερό έως ότου αρχίσουν να ξεφλουδίζονται. Τα στραγγίζετε και τα ξεφλουδίζετε πριν κρυώσουν. Με ένα μαχαίρι τα χωρίζετε στα δύο και στη συνέχεια τα καβουρδίζετε λίγο στο φούρνο να φύγει η υγρασία. Προσοχή! Δεν θέλουμε να πάρουν χρώμα.

Αποθηκεύετε το γλυκό σε γυάλινα αεροστεγή βάζα. Τρώγεται ευχάριστα όταν είναι δροσερό από το ψυγείο όμως διατηρείται και εκτός ψυγείου.

Η επιτυχία είναι σίγουρη. Καλή απόλαυση !

Σημαντικές επισημάνσεις

  • Επιλέγουμε σταφύλια με χοντρές ρόγες και δοκιμάζουμε εάν ξεφλουδίζονται εύκολα. Μερικά είναι λεπτόφλουδα και δεν καθαρίζονται. Εάν δυσκολεύεστε με αυτά που ήδη έχετε, δοκιμάστε να τα παγώσετε λίγο. Αλλά είναι αλήθεια ότι θα παίξετε με τα νεύρα σας !
  • Μπορείτε να δοκιμάσετε να φτιάξετε το γλυκό και με άλλη ποικιλία σταφυλιών (όπως είναι η ελιά) αρκεί να είναι μεγάλες οι ρόγες και να ξεφλουδίζονται εύκολα.
  • Προτιμώ την καστανή ζάχαρη (παρόλο που είναι λίγο πιο ακριβή) γιατί έχει λιγότερη βιομηχανική επεξεργασία και έτσι ίσως είναι πιο υγιεινή.
  • Δεν αφήνουμε πολύ τις ρόγες στο νερό με τον ασβέστη γιατί σουφρώνουν.

Save

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *