Σπαράγγια με σως λεμόνι ή ξύδι

Τα άγρια σπαράγγια βρασμένα και σερβιρισμένα με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και χυμό από φρέσκο λεμόνι ή ξίδι είναι ότι πιο εύκολο μπορείς να παρασκευάσεις με αυτό το υλικό. Είναι για πολλούς (και εγώ μαζί) ο πιο νόστιμος τρόπος μαγειρέματος τους. Ωστόσο γίνεται λίγο βαρετό φαγητό εάν έχεις μεγάλη ποσότητα από άγρια σπαράγγια και έχεις τη λαχτάρα να τα γεύεσαι συχνά όσο διαρκεί η εποχή τους.
Μια εναλλακτική πρόταση είναι με σως λεμονιού ή ξιδιού. Τα σπαράγγια σε αυτή τη συνταγή είναι λίγο πιο τραγανά και

λίγο πιο τραγανά με βελούδινη υφή της σως.

Υλικά
ένα μάτσο άγρια σπαράγγια
2 ποτήρια νερό
2 κ.σ. μάραθο
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
2 κ. σ. ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
ελάχιστο αλάτι

Για τη σως
1 κ.σ. λεμόνι ή 2 κ.σ. ξύδι ανάλογα το υλικό που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε
1 κ.σ. κοφτή αλέυρι
4 κ.σ. ζωμό από τα σπαράγγια.

Εκτέλεση
Βήμα 1ο: Αφαιρούμε από τα σπαράγγια το πίσω μέρος εάν είναι σκληρό και κρατάμε το τρυφερό κομμάτι προς το “κεφάλι”. Για να καταλάβουμε που είναι το σωστό σημείο κοπής λυγίζουμε ελαφρώς το σπαράγγι και εκεί που ξεκινά το τρυφερό μέρος θα κοπεί μόνο του. Τα σκληρά, ξυλώδη κομμάτια δεν βράζουν, είναι όλο ίνες και όταν τα μασάμε δίνουν την αίσθηση κλωστής. Πλένουμε τα σπαράγγια με τρεχούμενο νερό και τα αφήνουμε να στραγγίσουν.

Βήμα 2ο: Κόβουμε το παστό σε μικρά κομμάτια. Το ρίχνουμε σε ένα αντικολλητικό σκεύος με φαρδύ πάτο μαζί με το λάδι του. (Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε παστές τσίχλες, τις κόβουμε στη μέση κατά μήκος. Αν πάλι θέλουμε την ομελέτα με λουκάνικο ή με μπέικον προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο στο σκεύος.) Ανάβουμε την εστία σε μεσαία προς δυνατή ένταση. Όταν το παστό αρχίσει να ροδίζει προσθέτουμε και τα σπαράγγια. Τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν και τα δύο υλικά γυρνώντας τα και από τις δύο πλευρές.

Βήμα 3ο: Χτυπάμε 3 αβγά να ομογενοποιηθούν και τα προσθέτουμε στο τηγάνι. Ανακατεύουμε ελαφρώς να πάνε παντού. Όταν η ομελέτα πάρει χρώμα αποκάτω τη γυρνάμε για να ροδίσει και να ψηθεί το αβγό και από την άλλη μεριά. Τρυπάμε με το πιρούνι σε μερικά σημεία για ψηθεί το αβγό και στο εσωτερικό της ομελέτας. Κυρίως εκεί που είναι πιο χοντρή.

Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με λίγο μάραθο ή μαϊντανό κατά προτίμηση.

Καλή σας απόλαυση!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *