Ζουμερό σοκολατένιο κέικ με νιφάδες βρώμης

Αν είσαι κεϊκάς και λατρεύεις τη σοκολάτα αυτό το κέικ θα γίνει το αγαπημένο σου!
Έχει νιφάδες βρώμης, φουντούκια και φρέσκα κεράσια! Το άλλοθί σου για να το καταναλώσεις χωρίς πολλές τύψεις. Και επειδή είναι τόσο σούπερ τέλειο το τρως «λίγο λίγο για να μην τελειώσει γρήγορα”!

Έτσι λέει η φίλη μου Μαρία Κοκκίνου ότι κάνουν τα αγόρια της. Μάλλον τα έχει μάθει να έχουν τρομερή αυτοσυγκράτηση! Γιατί, εγώ όταν το έφτιαξα στο βίντεο που θα δείτε στο τέλος του κειμένου, ήθελα να το φάω όλο με μιας!!!! 🙂

Αυτή η συνταγή είναι δημιουργία της Μαρίας η οποία είναι πολύ καλή φίλη αλλά αρκετά ντροπαλή για να μας την δείξει η ίδια στο βίντεο. Την αυθεντική εκδοχή της θα την βρείτε στο blog που γράφει και δημιουργεί η Μαρία (cookandfeed.blogspot.com)

Στα δικά μου χέρια δεν υπήρχε περίπτωση να μείνει ίδια και απαράλλαχτη αφού όπως ξέρετε δεν ακολουθώ κανόνες και περιορισμούς, μόνο πειραματισμούς!!!!

Πριν γυρίσω το βίντεο με τη συνταγή δεν είχα κάνει τις δοκιμές μου. Όλα έγιναν για πρώτη φορά on air. Eίχα κάποιες μικρές, μικρουουούτσικες 🙂 αστοχίες τις οποίες τις διόρθωσα και σας παραθέτω τη συνταγή σε βελτιωμένη version εδώ.

Βασικά η επικάληψη σοκολάτας ήταν λίγο ρευστή και δεν στεκόταν πάνω στο κέικ το οποίο είχα ξεφορμάρει. Μικρό το κακό. Τουλάχιστον δεν έκανα κάρβουμο το κέικ! Ευτυχώς αυτό το γλίτωσα με ένα μικρό κολπάκι όπως θα δείτε!

Υλικά
Για το κέικ
75 γρ. νιφάδες βρώμης
110 γρ. βούτυρο αγελαδινό
300 γρ. φρέσκο γάλα
250 γρ. καστανή ακατέργαστη ζάχαρη
2 αυγά
1/2 κουταλάκι κανέλα
170 γρ. αλεύρι για όλες της χρήσεις
1 κουταλάκι σόδα
1/2 κουταλάκι baking powder
4 κ.σ. 100% κακάο

Για τη γέμιση
80 γρ. τριμμένα φουντούκια
60 γρ. κουβερτούρα
150 γρ. φρέσκο γάλα
90 γρ. βούτυρο αγελαδινό
125 γρ. καστανή ακατέργαστη ζάχαρη

Για το γλάσο
125 γρ. κουβερτούρα
75 γρ. φρέσκο γάλα
45 γρ. βούτυρο αγελαδινό
80 γρ. καστανή ακατέργαστη ζάχαρη

Φρέσκα φρούτα όπως κεράσια ή φράουλες και μερικά ολόκληρα φουντούκια για το γαρνίρισμα.

Εκτέλεση
Βήμα 1ο: Ετοιμάζουμε το κέικ. Ζεσταίνουμε το γάλα μαζί με το βούτυρο και ρίχνουμε τη βρώμη να μουλιάσει. Τα αφήνουμε στην άκρη για μισή ώρα ώστε να φουσκώσει η βρώμη καλά και να μην είναι σκληρή.
Σε ένα άλλο μεγαλύτερο μπολ χτυπάμε με το μίξερ τη ζάχαρη και τα αυγά για μερικά λεπτά μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το αλεύρι, το κακάο, την κανέλα το baking powder και τη σόδα κοσκινίζοντάς τα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα και προσθέτουμε το μείγμα με το γάλα, το βούτυρο και τη βρώμη. Βουτυρώνουμε ένα μικρό σκεύος (περίπου 20Χ20 cm) και αδειάζουμε μέσα το μείγμα για το κέικ. Όσο πιο μικρό είναι το σκεύος τόσο πιο ψηλό θα βγει το κέικ.
Ψήνουμε πάνω κάτω αντιστάσεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 – 180 βαθμούς Κελσίου για 40 περίπου λεπτά αναλόγως το φούρνο. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει.

Βήμα 2ο: Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα με το βούτυρο και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά να λιώσει η ζάχαρη. Αφαιρούμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε την κουβερτούρα. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Προσθέτουμε το φουντούκι και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. (Αν βιάζεστε, όπως εγώ στο βίντεο, βάλτε το στο ψυγείο.)

Βήμα 3ο: Ετοιμάζουμε το γλάσο. Κάνουμε ακριβώς την ίδια διαδικασία με την γέμιση. Απλώς δεν προσθέτουμε φουντούκια.

Βήμα 4ο: Και τώρα στήνουμε!!!!! Κόβουμε το κέικ οριζοντίως στη μέση. Τοποθετούμε τη βάση του σε πιατέλα που έχουμε εφαρμόσει 4 τεμ. λαδόκολλας. (Δείτε το βίντεο!) Απλώνουμε τη γέμιση.

Τοποθετούμε αποπάνω το δεύτερο κομμάτι κέικ. Ρίχνουμε το γλάσο σοκολάτας και στρώνουμε με σπάτουλα να πάει παντού. Στην κορυφή του κέικ τοποθετούμε μερικά ολόκληρα φουντούκια και κεράσια και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Συνοδεύστε με παγωτό κρέμα. Το καλοκαίρι κάνουν τρελό παρεάκι αυτά τα δύο!!!!!!!!

Καλή σας απόλαυση!!!

Στη συνταγή της Μαρίας, το κέικ μένει μέσα στο σκεύος που ψήθηκε και έτσι το ρευστό σοκολατένιο γλάσο που μας προτείνει, ποτίζει σιγά σιγά όλο το κέικ.

Πάντως η συνταγή τα ΣΠΑΕΙ όπως και να ‘χει!!!!!!!

ΣΛΟΥΡΠ 🙂

Σημαντικές επισημάνσεις

  • Αν δείτε ότι το κέικ παραφουσκώνει και αρχίζει να ξεχειλίζει στην κορυφή σαν ηφαίστειο, χαμηλώστε λίγο τη θερμοκρασία του φούρνου σας. Για να ψηθεί ομοιόμορφα και να μην μείνει άψητο στην κορυφή σκεπάστε με αλουμινόχαρτο τα σημεία που έχουν πάρει χρώμα και αφήστε ακάλυπτο το κέντρο του κέικ.

Δείτε πως θα το πετύχετε αυτό, στο σχετικό κολπάκι στο βίντεο της συνταγής.

Παρακολουθήσετε την συνταγή σε βίντεο:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *