Πως τρίβουμε την κίτρινη κολοκύθα

Χρησιμοποιούμε ένα μεγάλο και γερό μαχαίρι (π.χ. το πριονωτό που κόβουμε ψωμί) για να κόψουμε την κολοκύθα σε κομμάτια. Προσοχή, η φλούδα είναι αρκετά σκληρή και μπορεί να σας δυσκολέψει λίγο. Αφαιρούμε τα σπόρια και τις ίνες και τρίβουμε τη σάρκα με τον τρίφτη από τη χοντρή πλευρά. Τοποθετούμε το ξύσμα σε ένα σουρωτήρι, προσθέτουμε λίγο αλάτι (για να βγάλει τα υγρά) και το αφήνουμε για μερικές ώρες να μαλακώσει. Στύβουμε καλά πιέζοντας με τα χέρια μας.

kolokitha-tip

Ο παραδοσιακός τρόπος γίνεται ως εξής:
κόβουμε την κολοκύθα στη μέση, αφαιρούμε τα σπόρια και τις ίνες και ξύνουμε το εσωτερικό με ένα κουτάλι μέχρι να αφαιρέσουμε όλη τη σάρκα και να μείνει μόνο η φλούδα. Είναι μια πρακτική που έκαναν συνήθως στα χωριά οι νοικοκυρές τα χειμωνιάτικα βράδια πλάι στο τζάκι. Μια χρονοβόρα διαδικασία που θέλει αρκετή υπομονή. Οι παλιές νοικοκυρές επιμένουν σε αυτή την πρακτική και την προτιμούν. Νομίζω ότι έχουν δίκιο καθώς πιστεύω ότι έτσι, συνταγές όπως οι κολοκυθοκεφτέδες, είναι ακόμη πιο νόστιμες. Μπορεί να έχουν κάτι από τη μαγεία του παραμυθιού με τη πριγκίπισσα και το γυάλινο γοβάκι.

kolokitha2

Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε όλη την ποσότητα του ξύσματος, μπορούμε να το αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη σε μερίδες. Αποψύχουμε όποτε θέλουμε να φτιάξουμε κολοκυθοκεφτέδες, κολοκυθόπιτα, σούπα βελουτέ, κλπ.

Δείτε πως τρίβουμε την κίτρινη κολοκύθα με τον παραδοσιακό τρόπο :

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *