Πατατοσαλάτα με ξινόμηλα και λουκάνικα αλά Γερμανικά

Δεν έχω πάει μέχρι τώρα στη Γερμανία, όμως με αυτή τη συνταγή ταξιδεύω με μιας, έτσι απλά και νόστιμα, στην περιοχή του Ρήνου!

Eύκολη, πεντανόστιμη, με απλά υλικά που μπορούν να προσαρμοστούν στην ελληνική γαστρονομική κουλτούρα.

“Ουρανός και Γη” είναι το όνομά της!  «Himmel und Erde» στα γερμανικά.

Το όνομα του πιάτου προέρχεται από τα δύο κύρια συστατικά του: τα μήλα που προέρχονται από τα δέντρα, δηλαδή από πάνω στον ουρανό, και τις πατάτες που προέρχονται από το έδαφος οι οποίες είναι γνωστές και ως «γεώμηλα«. Κατά αυτή την έννοια στο πιάτο περιλαμβάνονται δύο είδη «μήλων»! 🙂

Το Himmel und Erde είναι ένα παραδοσιακό γερμανικό πιάτο που είναι πιο δημοφιλές στις περιοχές της Ρηνανίας, της Βεστφαλίας και της Κάτω Σαξονίας. Είναι γνωστό από τον 18ο αιώνα.

Αυτή τη συνταγή μου την έστειλε ο Φοίβος Ζώης, διαδικτυακός φίλος της magiacook. Ο Φοίβος είναι ελληνικής καταγωγής που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μόναχο της Γερμανίας. Εκεί “γνώρισ[ε] αυτή την εξαίσια συνταγή” όπως μου έγραψε ο ίδιος. Όταν λοιπόν είδα τον απόλυτο ενθουσιασμό του για αυτό το φαγητό μπήκα στον πειρασμό να το δοκιμάσω. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό και να που τώρα την μοιράζομαι μαζί σας. Φοίβο σε ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη. Είμαι σίγουρη ότι οι φίλοι της magiacook θα ενθουσιαστούν από τη γευστική σου πρόταση.

Αυτή η πατατοσαλάτα μαζί με τα κλασικά λουκανικάκια Νυρεμβέργης, συνοδευμένη με χειροποίητα κριτσίνια Pretzel θα σας απογειώσουν γευστικά!

Μη διστάσετε όμως να τη δοκιμάσετε με λεπτά λουκάνικα από χοιρινό ελληνικής παρασκευής και πιτούλες.

Τα χειροποίητα κριτσίνια Pretzel είναι τα αυθεντικά αλμυρά γερμανικά ψωμάκια, που φτιάχνονται από αλεύρι, νερό και μαγιά και πασπαλίζονται με χοντρό αλάτι.

Το Original Rutbratwurst της Νυρεμβέργης είναι μικρό, λεπτό λουκάνικο με μήκος 7 έως 9 cm. Έχει βάση το χοιρινό και είναι ωριμασμένο με φρέσκια μαντζουράνα που προσδίδει τη χαρακτηριστική γεύση τους. Τα Nürnberger Bratwurst είναι προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ) βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας. (https://en.wikipedia.org/wiki/Bratwurst)

Υλικά για 2 άτομα
1/2 κιλό πατάτες
200 γρ. ξινόμηλα
1 κουταλιά της σούπας καστανή ζάχαρη
3 φέτες μπέικον
1 κρεμμύδι ξερό σε ροδέλες
μισό φλιτζάνι νερό
8 λουκάνικα Νυρεμβέργης
Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Βήμα 1ο: Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε ροδέλες και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό.

Βήμα 2ο: Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες. Τα σιγοβράζουμε μαζί με το νερό και τη ζάχαρη μέχρι να μαλακώσουν καλά. Θέλουμε τα μήλα να βράσουν καλά ώστε να γίνουν πουρές και το νερό να έχει εξατμιστεί στο τέλος. Γι’ αυτό, ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο νερό επιπλέον ή να δυναμώσετε τη φωτιά προς τέλος εάν δεν έχει εξατμιστεί το νερό.

Βήμα 3ο: Όταν οι πατάτες βράσουν καλά τις αφαιρούμε αμέσως από το νερό και τις τοποθετούμε σε μπολ. Τις πολτοποιούμε με ένα πιρούνι όσο είναι ακόμη ζεστές. Πολτοποιούμε τα βρασμένα μήλα μαζί με τον ελάχιστο ζωμό που έχει μείνει στο σκεύος βρασμού τους. Τα προσθέτουμε στο μπολ με τις πατάτες. Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν τα δύο υλικά.

Βήμα 4ο: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ξεροψήνουμε το μπέικον. Στο ίδιο σκεύος, με το λίπος που έχει μείνει από το μπέικον, ψήνουμε τα λουκάνικα μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Αφαιρούμαι τα λουκάνικα και συνεχίζουμε ψήνοντας τις ροδέλες κρεμμυδιού στο λίπος που έχει μείνει στο σκεύος από το μπέικον και τα λουκάνικα. Το κρεμμύδι πρέπει να είναι κομμένο σε λεπτές ροδέλες και το ψήνουμε σε φωτιά μεσαίας έντασης μέχρι να μαλακώσει καλά. (Εάν το μπέικον και τα λουκάνικα δεν είναι αρκετά λιπαρά ώστε να μείνει λίπος στο τηγάνι, προσθέστε 1 κ. γλ βούτυρο και συνεχίστε με τα κρεμμύδια).

Βήμα 5ο: Κόβουμε το μπέικον σε μικρά κομμάτια και τα προσθέτουμε στο μείγμα με τις πατάτες και τα μήλα. Προσθέτουμε και τα κρεμμύδια φροντίζοντας να κρατήσουμε λίγα για ντεκόρ. Ανακατεύουμε και τοποθετούμε το μείγμα στο πιάτο σερβιρίσματος. Βάζουμε στο πιάτο και τα λουκάνικα. Περιχύνουμε τον πουρέ με το λάδι που έχει απομείνει στο τηγάνι. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια που είχαμε κρατήσει για ντεκόρ και ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Συνοδεύουμε το πιάτο με κέτσαπ και μουστάρδα κατά προτίμηση και ψημένες πιτούλες ή κριτσίνια.

Καλή σας απόλαυση!! 🙂

Σημαντικές επισημάνσεις

  • Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα λουκάνικα Νυρεμβέργης με Ελληνικά λουκάνικα από χοιρινό, λεπτά, με έντονη γεύση. Θα βρείτε στην ελληνική αγορά μεγάλη ποικιλία από υπέροχα λουκάνικα ελληνικής παραγωγής σε διάφορες γεύσεις, αρωματισμένα με κρασί, πάπρικα, πράσο κλπ.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Πατατοσαλάτα με ξινόμηλα και λουκάνικα αλά Γερμανικά

  • 26 Ιανουαρίου 2018, 08:21
    Permalink

    Υπέροχη συνταγή! Μπράβο σας!

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *