Νηστεία και Διατροφή

Διανύουμε ήδη τις ημέρες της Σαρακοστής κι αφού ξεπεράσαμε το πρώτο σοκ, το πόσο γρήγορα πέρασε πάλι ο καιρός και πως πάλι πριν το καταλάβουμε θα έρθει και το Πάσχα, ας περάσουμε και στη δεύτερη σκέψη μας … και τώρα

Τι μπορούμε να φάμε εφόσον θέλουμε να νηστέψουμε αλλά συγχρόνως να τρεφόμαστε καλά, δίχως να στερούμε από το σώμα μας τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη;

Η αλήθεια είναι πως δεν χρειάζεται να ανησυχήσετε στιγμή για το τι επιλογές θα έχετε, ούτε να αποδεχτείτε εξαρχής ότι απλά θα πεινάτε γιατί οι επιλογές που υπάρχουν δεν θα σας χορταίνουν. Εμείς θα φροντίσουμε ώστε να τις εμπλουτίσουμε και φυσικά να δώσουμε νέες ιδέες και προτάσεις για εύκολα, γρήγορα και χορταστικά σνακ όπως και ολοκληρωμένα κυρίως πιάτα που δεν έχουν σε τίποτα να «ζηλέψουν» τα αντίστοιχα πιάτα με κρέας! Να πούμε μόνο πως οι προτάσεις που θα δείτε δεν απευθύνονται σε μια συγκεκριμένη κατηγορία Νηστείας. Οι ιδέες μας θα βοηθήσουν όσους κάνουν και μια πιο αυστηρή νηστεία, ή κάποιους που απλά ακολουθούν τα βασικά που ισχύουν σε μια τέτοια περίοδο, αλλά και γιατί όχι όλους όσους θέλουν επιπλέον προτάσεις για να εμπλουτίσουν απλά τη διατροφή τους.

Γιατί όμως η σωστή επιλογή μια τροφής έχει σημαντικό ρόλο στη ζωή μας;

Η αλήθεια είναι ότι οφείλει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο που σημαίνει ότι καλό θα ήταν να δίνουμε, προσωπικά ο καθένας μας, την πρέπουσα σημασία στην επιλογή της τροφής μας με κριτήρια όχι μόνο της αρεσκείας μας αλλά και με βάση τα οφέλη που φέρει για το σώμα μας.

Πιο συγκεκριμένα να πούμε ότι:

  • Το σώμα μας χρειάζεται ενέργεια (ή αλλιώς θερμίδες) ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα καθότι αυτό θα βοηθήσει σε μια ισορροπία εσωτερικής διαχείρισης της τροφής και συνεπώς σε μια καλύτερη δική μας αντίληψη ότι είμαστε καλά και ότι έχουμε τον έλεγχο στη διατροφή μας.
  • Η καθημερινή φόρτιση του οργανισμού με όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία) θα μας βοηθήσει σε μια γενικότερη ευεξία και στο να έχουμε ενέργεια, καλή διάθεση, όρεξη για ευχάριστα και δημιουργικά πράγματα, να είμαστε αποδοτικοί στην εργασία μας και άλλα τόσα που όλα όμως καταλήγουν στο ότι μια ισορροπημένη διατροφή βοηθά πολύ απλά στο να είμαστε και να νιώθουμε Υγιείς.

Και καλά όλα αυτά … αλλά τελικά στην Νηστεία τι μπορούμε να φάμε;

Στη Μεγάλη Τεσσαρακοστή, στην Αγιότερη περίοδο της Εκκλησίας μας, προετοιμαζόμαστε από τη Καθαρά Δευτέρα μέχρι και τη Παρασκευή, πριν από το Σάββατο του Λαζάρου, για το Άγιο Πάσχα. Σε αυτή τη περίοδο απουσιάζει εντελώς η λήψη ζωικής πρωτεΐνης (κρέας λευκό ή κόκκινο, αλλαντικά, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα, βούτυρο) ενώ επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου (25η Μαρτίου) και τη Κυριακή των Βαΐων.

Τα όσπρια, τα οστρακοειδή, τα μαλάκια, τα ζυμαρικά, τα δημητριακά, οι ξηροί καρποί, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι οι βασικές κατηγορίες των επιλογών που έχουμε προκειμένου να εμπλουτίσουμε καθημερινά τη διατροφή μας αρκεί ωστόσο να συνδυάσουμε αυτές τις επιλογές με τέτοιο τρόπο ώστε να μας προσφέρουν πρωτεΐνες ίσης βιολογικής αξίας («ίσης πρωτεϊνικής αξίας») με αυτή του κρέατος.

Φυσικά, οι διάφορες εταιρείες έχουν φροντίσει ώστε να καλύψουν τα διάφορα κενά που ενδεχομένως αφήνει πίσω της μια Νηστεία όπως είναι το γάλα ή το τυρί, γι’ αυτό και κυκλοφορεί στην αγορά μια αρκετά μεγάλη ποικιλία υποκατάστατων αυτών όπως το φυτικό γάλα αμυγδάλου ή φουντουκιού ή το γάλα σόγιας ή το τόφου (τόσο το γάλα όσο και το τόφου δημιουργούνται από τη σόγια, ένα όσπριο που αναπτύσσεται σε τροπικά και υποτροπικά κλίματα και καταναλώνεται ευρέως στις ασιατικές χώρες).

Στη συνέχεια, μπορείτε να δείτε μερικούς από αυτούς τους συνδυασμούς που μπορούν να σας βοηθήσουν τόσο στα κυρίως όσο και στα ενδιάμεσα γεύματα που κάνετε εντός της ημέρας ώστε να βοηθήσετε το σώμα σας και συνεπώς τον εαυτό σας στην υιοθέτηση μιας Ισορροπημένης Διατροφής και στη Νηστεία.

Επιλογές για ένα Νηστίσιμο Πρωινό:

  • 1 αραβική πίτα με 1 κ.σ ταχίνι ολικής αλέσεως και 1 μπανάνα σε φετούλες (δοκιμάστε τη ζεστή, είναι εξαιρετική!)
  • 1 φλιτζάνι γάλα σόγιας και 2-3 φρυγανιές ολικής άλεσης με μαργαρίνη και μέλι ή σπιτική μαρμελάδα.
  • 1 φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου και 1 φ. ψωμί ολικής άλεσης με 1 κ.σ φιστικοβούτυρο και φέτες μήλου (προσθέστε κανέλα στο φρούτο για έξτρα νοστιμιά και επιπλέον θρεπτική αξία!) ή 2 φρυγανιές ολικής άλεσης με σπιτικό άλειμμα σοκολάτας (αβοκάντο-μέλι-κακάο), 1 πορτοκάλι σε φέτες με κανέλα & 1 φλιτζ. γάλα φουντούκι ή άλλο φυτικό.
  • 2 παξιμαδάκια κρίθινα με 2 σπιρτόκουτα τόφου ψητό με λίγο μέλι και σουσάμι & 1 πορτοκάλι σε φέτες με κανέλα
  • 1 κομμάτι σπιτική σπανακόπιτα/χορτόπιτα (tip: το σουσάμι στο φύλλο είναι εξαιρετική επιλογή καθότι αποτελεί καλή πηγή σιδήρου!) με 1 φλιτζ. φυσικό χυμό πορτοκάλι

Επιλογές για ένα Νηστίσιμο Μεσημεριανό:

  • 1 μερίδα Φακές ή Φασόλια στα οποία μπορούμε να προσθέσουμε ρύζι για ένα πιάτο πλήρες που σημαίνει ότι είναι ίσης διατροφικής αξίας με αυτή του κρέατος, την οποία θα συνοδεύσουμε με σαλάτα εποχής.
  • 1 μερίδα Καλαμάρι γεμιστό με Ρύζι ή Κριθαρότο με Γαρίδες και Σαλάτα Εποχής
  • 1 μερίδα Χταπόδι ψητό με Χόρτα βραστά και ψωμί ή φρυγανιές ολικής άλεσης ή 1 μερίδα Χταποδάκι με κοφτό μακαρονάκι και σαλάτα εποχής.
  • 1 μερίδα Ζυμαρικά ολικής άλεσης με σάλτσα τομάτα, πιπεριά και μανιτάρια ή 1 μερίδα Ριζότο ή Πλιγούρι με Λαχανικά και Μανιτάρια και σαλάτα εποχής.
  • 1 μερίδα Ρεβίθια σούπα (tip: δοκιμάστε να συνοδεύσετε το όσπριο με σπιτικό τουρσί το οποίο μπορεί να αυξήσει το προβιοτικό περιεχόμενο και τη ποσότητα φυτικών ινών του γεύματός μας κάτι που συνεπάγεται και μια καλύτερη υγεία του εντέρου μας), με Ψωμί ολικής αλέσεως ή πολύσπορο και Σαλάτα Ραδίκια βραστά με λεμόνι και ωμό ελαιόλαδο.

Επιλογές για ένα Νηστίσιμο Βραδινό:

  • Σαλάτα πράσινη (Μαρούλι, Ρόκα Λόλα +/- άλλα πράσινα λαχανικά) με Πιπεριές και Τριμμένο Καρότο, Ψητά Μανιτάρια και 2 κρίθινα Παξιμαδάκια ή Σαλάτα λάχανο (άσπρο-μωβ) με τριμμένο καρότο και 1 μερίδα Κινόα ή Πλιγούρι (δοκιμάστε να φτιάξετε ‘Ταμπουλέ’… είναι πολύ νόστιμο!) και 1 μερίδα Μανιτάρια πλευρώτους ή άλλο είδος μανιταριού
  • 1 αράβικη με 2 σπιτικούς ταραμοκεφτέδες και σαλάτα πράσινη με τοματίνια
  • 2 σουβλάκια με μανιτάρι, τόφου και λαχανικά (τοποθετήστε εναλλάξ τα υλικά σε 2 καλαμάκια από σουβλάκια και ψήστε στο φούρνο). Μπορείτε να συνοδεύσετε με επιπλέον σαλάτα της επιλογής σας (π.χ μαρούλι-ρόκα) με 1 κ.γλ. σουσάμι
  • 1 τορτίγια με 3 κ.σ χούμους, φέτες αβοκάντο και λαχανικά της επιλογής μας (τοματίνια, πιπεριές ή ψητά λαχανικά όπως καρότο, μελιτζάνες, πολύχρωμες πιπεριές, κρεμμύδι)
  • 1 τοστ ολικής άλεσης με μπιφτέκι λαχανικών ή ρεβυθοκροκέτες και μουστάρδα ή σως αβοκάντο (ή αλλιώς «γουακαμόλε»!)

Κι αν αναρωτιέστε τι μπορείτε να φάτε στα ενδιάμεσα γεύματα … τότε και γι’ αυτά έχουμε τη λύση!

Μπορείτε λοιπόν να διαλέξετε όποια σας αρέσει περισσότερο από αυτές που ακολουθούν:

  • σπιτική μπάρα δημητριακών με αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς
  • φρούτο εποχής με ½ χούφτα ανάλατους ξηρούς καρπούς
  • παστέλι με μέλι και σουσάμι ή άλλο ξηρό καρπό
  • 1 μερίδα χαλβά σιμιγδαλένιο με μέλι και αποξηραμένα φρούτα (χωρίς ζάχαρη) και 1 φρούτο εποχής
  • 3 αποξηραμένα φρούτα (βερίκοκα/δαμάσκηνα/χουρμάδες) και 1-2 μπισκότα ολικής (χωρίς ζάχαρη)

Μάλλον … η Νηστεία απέκτησε περισσότερο διατροφικό ενδιαφέρον δεν νομίζετε;
Πειραματιστείτε με τα υλικά, Δοκιμάστε νέες γεύσεις και Απολαύστε!

…Καλή Σαρακοστή σε όλους, με Υγεία!


Συντάκτης του άρθρου:

Κωνσταντίνα Σιάχου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

2 σκέψεις σχετικά με το “Νηστεία και Διατροφή

  • 14 Απριλίου 2019, 13:55
    Permalink

    Υπεροχες συνταγες. Το πρωτο που θα φτιαξω λογω ημερων ειναι τα τσουρεκια και τα κουλουρακια.
    Ευχαριστουμε για τις ακριβεις πληροφοριες.

    Σχολιάστε
    • 17 Απριλίου 2019, 07:52
      Permalink

      Ευχαριστώ πολύ Βασιλική!
      Αν θες δες και τα βίντεο των συνταγών, είναι πολύ αναλυτικά και δείχνω όλα τα στάδια βήμα βήμα.
      Είμαι σίγουρη για την επιτυχία σου και για αυτό θα σου ευχηθώ να ευχαριστηθείς τη διαδικασία και ΚΑΛΟΦΑΓΩΤΑ!!!!
      Καλό Πάσχα <3

      Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *