Μπακαλιάρος στο φούρνο με σταφίδες και κρεμμυδάκια για στιφάδο

Ένας γευστικός συνδιασμός, απλά υπέροχος ακόμα και γι’αυτούς που δεν τρώνε την σταφίδα !

Με αυτό τον τρόπο μαγειρέματος ο βακαλάος, το «ψάρι των φτωχών», γίνεται μια gourmet πρόταση και παίρνει τη θέση του στα Κυριακάτικα ή επίσημα τραπέζια. Για λουκούλειο γεύμα σας προτείνω να φτιάξετε αυτό το πιάτο με μικρά κρεμμύδια για στιφάδο.

Είναι μια διαφορετική πρόταση στο εορταστικό τραπέζι της 25ης Μαρτίου για όσους θέλουν να «ξεφύγουν» από το κλασσικό παραδοσιακό πιάτο αυτής της ημέρας, τον τηγανιτό βακαλάο με σκορδαλιά.

Ο παστός μπακαλιάρος μαγειρεμένος με κρεμμύδια και σταφίδες είναι παραδοσιακό φαγητό της Μεσσηνίας γνωστό ως τσιλαδιά.

Υλικά
1.200 γρ. μπακαλιάρο υγράλατο (παστό) Ισλανδίας
Χυμό ενός λεμονιού
700 γρ. μικρά κρεμμύδια για στιφάδο ή μεγάλα σε χοντροκομμένες φέτες
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/2 κιλό ώριμες ντομάτες ή κονσέρβα ντοματάκια
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
2-3 φύλλα δάφνη κοπανισμένα
Κοπανισμένους κόκκους πιπέρι άσπρο, μαύρο και ροζ
1 φλιτζάνι σταφίδα σουλτανίνα

Υλικά για το τηγάνισμα
Λίγο αλεύρι
1 1/2 φλιτζάνι καλαμποκέλαιο ή ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Καθαρίζετε το μπακαλιάρο από τα πτερύγια και τον κόβετε σε κομμάτια. Ξεπλένετε το ορατό αλάτι και τον βάζετε σε λεκάνη με κρύο νερό για να ξαρμυρίσει. Για 2 ημέρες έχετε τον μπακαλιάρο σε νερό αλλάζοντάς το καθημερινά 2-3 φορές. Στη συνέχεια βγάζετε την πέτσα του μπακαλιάρου και τον τοποθετούμε σε μπολ με το χυμό ενός λεμονιού.

Το επόμενο βήμα είναι να ετοιμάσετε τη σάλτσα. Τσιγαρίζετε τα κρεμμύδια με ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε την ντομάτα κομμένη σε κυβάκια, τον μαϊντανό, τη δάφνη, τις σταφίδες, το πιπέρι και τα βράζετε σε σιγανή φωτιά περίπου για 25 λεπτά (μέχρι να φύγουν τα πολλά υγρά της ντομάτας).

Εντωμεταξύ τηγανίζετε τον μπακαλιάρο αφού πρώτα τον αλευρώσετε. Τοποθετείτε τα τηγανισμένα κομμάτια σε ένα ταψί και περιχύνετε με τη σάλτσα που ετοιμάσατε.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά περίπου μέχρι να μελώσει η σάλτσα.

Καλή σας όρεξη!

  • Είναι σημαντικό να προμηθευτείτε μπακαλιάρο καλής ποιότητας και προτείνω προέλευσης Ισλανδίας. Είναι πιο νόστιμος με λευκή σάρκα. Κοστίζει ακριβότερα αλλά αξίζει τα λεφτά του.

  • Ο αυθεντικός μπακαλιάρος – βακαλάος διακρίνεται από τη λευκή ρίγα που υπάρχει κατά μήκος στο δέρμα του. Αυτή είναι και η πιο ευδιάκριτη διαφορά του από το λινγκ (ling) το οποίο είναι συγγενικό είδος και μπορεί να το δείτε να πωλείται ως μπακαλιάρος. Ο βακαλάος είναι πιο γευστικός και έχει μεγαλύτερη διατροφική αξία από το λινγκ.
  • Για το τηγάνισμα επιλέξτε καλαμποκέλαιο για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα, εγώ προτειμώ το ελαιόλαδο.
  • Όταν έχει ζέστη (πάνω από 20 βαθμούς κελσίου) φροντίζουμε να εφαρμόσουμε τη διαδικασία ξαρμυρίσματος διατηρώντας το μπακαλιάρο στο ψυγείο. Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να ¨βρωμίσει¨ (να αλλοιωθεί) ο μπακαλιάρος.
  • Ξέρω ότι πολλοί χρησιμοποιείτε ζάχαρη για να παρασκευάσετε σάλτσες. ΠΑΡΑΚΑΛΩ μην το κάνετε. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ώριμες νόστιμες ντομάτες!!!!

Save

Save

One thought on “Μπακαλιάρος στο φούρνο με σταφίδες και κρεμμυδάκια για στιφάδο

  • 24 Νοεμβρίου 2016 at 15:27
    Permalink

    Αυτό το γνωρίζατε για την κορινθιακή (μαύρη) σταφίδα;
    Από τις σύγχρονες κλινικές μελέτες που είναι ήδη δημοσιευμένες σε έγκριτα, διεθνή, επιστημονικά περιοδικά, αποδεικνύεται ότι από την ένταξή της κορινθιακής σταφίδας στην καθημερινή διατροφή υπάρχει σημαντική μείωση στην αρτηριακή πίεση, δημιουργείται «ασπίδα» ενάντια στα καρδιαγγειακά νοσήματα, μειώνεται η «κακή» χοληστερίνη, παρατηρείται θετική επίδραση στην υγεία των καπνιστών και στα πλαίσια μια ισορροπημένης διατροφής δεν υπάρχει καμία αρνητική επίδραση στους διαβητικούς!
    Μάθετε περισσότερα εδώ:
    https://greekraisins.wordpress.com/
    https://www.facebook.com/groups/1407610409456088/
    http://goo.gl/GdRG1R

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *