Μούστος – Πετιμέζι

Υλικά

Χυμός από κόκκινα σταφύλια
1 φλιτζανάκι στάχτη από ξύλα

Εκτέλεση

Στραγγίζω σε μια κατσαρόλα χυμό από κόκκινα σταφύλια ώστε να αφαιρεθούν τα κουκούτσια και τα τσόφλια. Στην κατσαρόλα τοποθετώ ένα υφασμάτινο σακουλάκι με 5 περίπου κουταλιές στάχτη (καθαρή, χωρίς κάρβουνα). Ανάβουμε την εστία σε μια μέση θερμοκρασία. Όταν το μείγμα αρχίσει να βράζει ξεκινάμε με μια τρυπητή να ξαφρίζουμε. Όταν μειωθούν οι αφροί αφαιρούμε τη στάχτη. Συνεχίζουμε τη διαδικασία του ξαφρίσματος μέχρι να καθαρίσει ο μούστος. Ο βρασμός συνεχίζεται μέχρι να δέσει ο μούστος δηλαδή να εξατμιστούν τα νερά του. Σε αυτό το σημείο πήξης είναι έτοιμος για να τον χρησιμοποιήσουμε για την παρασκευή μουσταλευριάς, μουστοκούλουρων κ.λ.π.

Σημαντικές επισημάνσεις

 • Προσοχή!! Φροντίζουμε να κρατήσουμε χυμό σταφυλιών ΠΡΙΝ από την προσθήκη φαρμάκων που ρίχνουμε για την παρασκευή του κρασιού.
 • Η ποσότητα του μούστου που θα μείνει στην κατσαρόλα θα είναι περίπου τα 2/3 από το χυμό των σταφυλιών που βάλαμε στην κατσαρόλα.
 • Μπορούμε να συντηρήσουμε το μούστο για πολλούς μήνες στο ψυγείο εάν δεν θέλουμε τον χρησιμοποιήσουμε αμέσως.

Πετιμέζι

petimezi_1

Για να φτιάξουμε πετμέζι συνεχίζουμε το βρασμό του μούστου μέχρι να πήξει και να γίνει σαν σιρόπι.

Σημαντικές επισημάνσεις

 • Εάν έχουμε πολύ μούστο συνεχίζουμε το βρασμό αφού πρώτα αφαιρέσουμε την ποσότητα του μούστου που χρειαζόμαστε για την μουσταλευριά μας.
 • Το πετμέζι χρησιμοποιείται σαν αντικατάστατο του μελιού. Προτιμάται σαν σιρόπι σε παγωτά ή σε γλυκά όπως οι παραδοσιακές λαλαγγίδες.

Save

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Μούστος – Πετιμέζι

 • 16 Σεπτεμβρίου 2018, 15:18
  Permalink

  Πολύ ωραία και εύκολη φαίνεται η συνταγή για το μούστο. Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν γίνεται χωρίς τη στάχτη. Ευχαριστώ.

  Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *