Παραδοσιακά μελομακάρονα

Γλυκές μπουκιές με άρωμα Χριστουγέννων.

Παραδοσιακή συνταγή για σούπερ μελωμένα μελομακάρονα με μπόλικο καρύδι και κανέλα. Ο χυμός πορτοκαλιού, το μέλι και το ελαιόλαδο αναμειγνύονται και αναδύουν στο χώρο μαγικά αρώματα. Η κανέλα και το γαρίφαλο απλώνονται στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα του σπιτιού και χαρίζουν στις γιορτές γεύση μοναδική. Υγιεινά, νηστίσιμα και χορταστικά.

Στο τέλος του κειμένου περιλαμβάνεται «χορταστικό» βίντεο με μικρά μυστικά, κολπάκια και τεχνικές για να φτιάξεις τέλεια μελομακάρονα ακόμη και αν είναι η πρώτη σου φορά που μπαίνεις στην κουζίνα!

Υλικά για τη ζύμη:
1 ½ ποτήρι ελαιόλαδο (375 γρ.)
½ ποτήρι ζάχαρη κρυσταλλική (150 γρ.)
½ ποτήρι χυμό πορτοκαλιού (150 γρ.)
1 γεμάτη κουταλιά της σούπας μέλι
4 ½ ποτήρια αλεύρι μαλακό (περίπου 700- 750 γρ.)
1 κουταλιά του γλυκού μπείκιν πάουντερ
¼ κουταλάκι του γλυκού σόδα
¼ κουταλάκι του γλυκού αμμωνία
1 φλιτζάνι του καφέ κονιάκ
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

Για το μέλωμα:
2 ποτήρια ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
1 ξυλάκι κανέλας
1 ποτήρι μέλι
Καρύδια για πασπάλισμα (περίπου 150 γρ.)
Κανέλα τριμμένη για πασπάλισμα

Μελομακάρονα

Εκτέλεση

Χτυπάμε για 5 λεπτά το λάδι στο μίξερ. Στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να απορροφηθεί το αλεύρι. Πλάθουμε στρογγυλά μπαλάκια πιέζοντάς τα λίγο με ένα πιρούνι ή με κάποια τραχιά επιφάνεια (όπως τρίφτης) για να κάνουν αφενός ωραίο σχέδιο στην επιφάνεια και αφετέρου να μπορεί να εισχωρήσει το μέλι. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν. Προσοχή μην τα παραψήσετε γιατί σκληραίνουν και δεν έχουν ωραία γεύση. Δείτε το αναλυτικό βίντεο στο τέλος του κειμένου. Δείχνω με κάθε λεπτομέρεια, βήμα-βήμα, όλη τη διαδικασία με κολπάκια και τεχνικές που θα σας λύσουν κάθε απορία!

melomakarona_1
melomakarona_2

Για το μέλωμα: Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό και την κανέλα  περίπου για 10 λεπτά. Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι (Κάντε τα στραβά μάτια και αφήστε να πέσει λίγο μέλι παραπάνω από την ποσότητα που προτείνω 🙂 )  Ανακατεύουμε και βουτάμε τα κρύα μελομακάρονα στο ζεστό σιρόπι. Τα αφήνουμε για 3-5 λεπτά να απορροφήσουν μέλι μέχρι μέσα. Τα τοποθετούμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και τριμμένο καρύδι. Συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουμε όλα τα κομμάτια. Φροντίζουμε να διατηρούμε το σιρόπι ζεστό. Αν κρυώσει το ζεσταίνουμε και συνεχίζουμε.

melomakarona_3
melomakarona_4

Σημαντικές επισημάνσεις

  • Εάν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε ένα κομμάτι καρύδι στο κέντρο κάθε μελομακάρονου κατά τη διαδικασία πλασίματος.

Μελομακάρονα

  • Μπορούμε να έχουμε έτοιμα ψημένα μελομακάρονα και να τα μελώσουμε όποτε θέλουμε.
    Με αυτή την πρακτική μπορούμε να κάνουμε διπλή δόση, να μελώσουμε μερικά και να μελώσουμε τα υπόλοιπα όταν τελειώσουν τα πρώτα. Έτσι η πιατέλα με τα μελομακάρονα θα είναι πάντα γεμάτη με τραγανά και φρεσκοσιροπιασμένα μελομακάρονα. Μελώνουμε τα μελομακάρονα κρύα σε καυτό σιρόπι.

Μελομακάρονα

Καλή επιτυχία και καλές γιορτές σε όλους!

Παρακολουθείστε τη συνταγή βήμα – βήμα:

Save

Save

3 σκέψεις σχετικά με το “Παραδοσιακά μελομακάρονα

    • 10 Ιανουαρίου 2017, 22:10
      Permalink

      Όλγα χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν! Σε ευχαριστώ για το σχόλιο.
      Και του χρόνου να είσαι καλά, να τους ξαναφτιάξεις τα Χριστούγεννα, να τους χαρείς και να γλυκάνεις όσους αγαπάς!
      Αλλά μήπως να τα φτιάχνεις και πιο συχνά? Αφού είναι τόσο εύκολη η συνταγή και τόσο θρεπτικό γλυκό?
      Μάλιστα, αν θες, μπορείς να μην τα μελώνεις, να τα τρώτε σαν μπισκότα. Τι λες? 🙂

      Σχολιάστε
    • 29 Νοεμβρίου 2018, 00:18
      Permalink

      Εγω την να πω αγαπημενη μου για εσενα και τις συνταγες σου ειμαι πολυ fan σου και τις δοκιμαζω ολες και ολες ειναι τελειες και πετυχημενες. Οσο για τα μελομακαρονα σου μου βγηκαν τελεια και ξετρελαθηκαν ολοι σε ευχαριστω πολυ που μας χαριζεις τις τοσες ωραιες συνταγες σου. Καλες γιορτες να εχεις και καλα Χριστουγεννα.

      Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *