Μακαρόνια φτιαχτά!

Φτιαχτά με τα χεράκια μας! Από την αρχή μέχρι το τέλος!
Με λίγο αλεύρι και νερό δεν φαντάζεσαι πόσο νόστιμη μακαρονάδα μπορείς να φτιάξεις!
Χωρίς αβγά, χωρίς μηχανήματα! Ε καλά, αν έχεις μηχανή για φύλλο μαζί με το εξάρτημα για κοπή της ζύμης για μακαρόνια χρησιμοποίησέ την. Αλλά αν θες να ζήσεις λίγο σε πιο ξεχασμένες εποχές, στην εποχή της γιαγιά σου, μήπως να πω καλύτερα της προ γιαγιά σου, βάλε όλη σου την αγάπη και διοχέτευσέ τη στο φαγητό σου με τις παλάμες σου καθώς θα πλάθεις σε λεπτά κορδόνια τη ζύμη για να δώσεις σχήμα στα μακαρόνια.

Τα “φτιαχτά” – χειροποίητα μακαρόνια τα παρασκεύαζαν οι νοικοκυρές μόνες τους στο σπίτι καθώς δεν υπήρχαν ακόμη οι βιομηχανίες μακαρονιών. Σπάνια κυκλοφορούσαν πακεταρισμένα μακαρόνια εμπορίου στα μπακάλικα των χωριών. Οι παλιότεροι ίσως θυμούνται τις χάρτινες συσκευασίες και οι πιο νέοι ίσως να έχουν δει την εμβληματική διαφήμιση που έχει αφήσει εποχές με τον Ακάκιο!

Απλή και λιτή συνταγή, μα θέλει τέχνη.

Αυτά τα μακαρόνια αν μαγειρευτούν με τον τρόπο που τα έφτιαχναν οι παλιές νοικοκυρές δεν θα πιστεύεται ότι μπορείτε να γευτείτε κάτι τόσο νόστιμο με μόνο 3 υλικά! Αλεύρι, μυζήθρα και ελαιόλαδο! Τίποτα άλλο!
Αν χρησιμοποιήσετε ξερή χωριάτικη μυζήθρα από εκείνες που τις αφήνουν παστωμένες με αλάτι να ξεραίνονται στον αέρα δεν θα χρειαστείτε ούτε αλάτι στο πιάτο σας!

Τα φτιαχτά μακαρόνια τα έτρωγαν όλες τις εποχές στα χωριά της Μεσσηνίας. Ήταν το παραδοσιακό φαγητό για την ημέρα της Τυρινής και δεν έλειπαν από κανένα σπίτι αυτή την ημέρα. Την Κυριακή πριν την Καθαρά Δευτέρα, όπου αρχίζει και επίσημα η Σαρακοστή, το έθιμο πρόσταζε τυρομένα φτιαχτά μακαρόνια, περιχυμένα με καυτό ελαιόλαδο. Τόσο καυτό που όταν το έριχναν στο πιάτο καβουρδίζονταν η μυζήθρα και ζωντάνευε το πιάτο από γεύση!

Την συνταγή μου την έδειξε η θεία μου, η Ντίνα. Από του Κουτίφαρη! Της αρέσει να το λέει το χωριό της. Καμαρώνει και θυμάται τη ζωή της εκεί, μέχρι που πήγε ο θείος Προκόπης και την πήρε μια ωραία Κυριακή με τα άλογο και την πήρε για γυναίκα του στο Τρίκορφο!
Η θεία Ντίνα έφτιαχνε μόνη της τα μακαρόνια για όλη τη φαμίλια από 8 χρονών παιδάκι.

Από όταν την θυμάμαι, φορούσε πάντα μαντίλι και ποδιά. Και εγώ πάντα όταν την έβλεπα πήγαινα κρυφά από πίσω της και της τραβούσα το μαντίλι να φανούν τα ωραία μακριά της μαλλιά που είχε σε πλεξούδες (ακόμα έτσι τα έχει!) και της έλυνα την ποδιά. (Ήταν το παιχνίδι μας 🙂 )

Αυτή τη φορά της έδεσα την ποδιά και εκείνη με ορμήνεψε, με έμαθε, την τέχνη του φτιαχτού μακαρονιού.

Δοκιμάστε να τα φτιάξετε και εσείς. Θα τα λατρέψετε!

Υλικά για μία μερίδα
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
80 γρ. νερό (περίπου)
ξερή μυζήθρα
ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Βήμα 1ο: Ανακατέψτε το νερό με το αλεύρι και ζυμώστε πολύ καλά. Να γίνει ένα πολύ σφιχτό ζυμάρι. Στην αρχή το νερό θα σας φανεί ότι είναι λίγο για αυτή την ποσότητα αλευριού, αλλά δουλεύοντας το μείγμα θα διαπιστώσετε ότι το αλεύρι θα απορροφηθεί σιγά σιγά. Θέλει επιμονή, να δουλευτεί καλά το ζυμάρι. Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί περίπου μισή ώρα.

Βήμα 2ο: Για να πλάσετε τα μακαρόνια θα χρειαστείτε πλαστήρι, αρκετό αλεύρι και ένα μεγάλο ταψί. Οι παλιές νοικοκυρές ήταν μαστόρισσες στο πλάσιμο των μακαρονιών και πιστέψτε με δεν είναι εύκολο. Χρειάζεται εξάσκηση.

Τοποθετήστε το πλαστήρι σχεδόν κάθετα πάνω στο ταψί και στο κάτω μέρος του βάλτε μια γραμμή από αλεύρι. Από εκεί θα περνά το μακαρόνι και θα πέφτει στο ταψί. (Περνώντας από το αλεύρι δεν θα κολλήσουν τα μακαρόνια μεταξύ τους καθώς θα γίνονται μικροί σωροί.)
Κάντε τη ζύμη ένα μακρόστενο λεπτό καρβέλι. Με το δεξί σας χέρι αρχίζετε να πλάθετε λεπτά κορδόνια με παλίνδρομες κινήσεις πιέζοντας με το πίσω μέρος της παλάμης, ενώ με το αριστερό περιστρέφετε αργά το ζυμάρι. (Δείτε τις φωτό και πολύ σύντομα θα ανεβάσω και σχετικό βίντεο).
Αν τακτά χρονικά διαστήματα αλευρώνετε τα μακαρόνια που σχηματίζονται στο σωρό.

Βήμα 3ο: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε αλατισμένο νερό μέχρι να κοχλάσει. Ανασηκώνουμε τα μακαρόνια με τα δάχτυλά μας και ταυτόχρονα τα τινάζουμε απαλά να φύγει το περιττό αλεύρι. Τα ρίχνουμε λίγα λίγα στη κατσαρόλα. Δεν ανακατεύουμε μέχρι να τα δούμε να κυλάνε μέσα στο νερό. Τα αφήνουμε μερικά λεπτά να βράσουν και τα βγάζουμε με μία τρυπητή λίγα λίγα. Κάθε φορά που βάζουμε στο σκεύος μας τα βρασμένα μακαρόνια ρίχνουμε μπόλικη μυζήθρα και συνεχίζουμε μέχρι να αδειάσουμε την κατσαρόλα.

Βήμα 4ο: Θερμαίνουμε ελαιόλαδο μέχρι να κάψει πολύ καλά – να βγάλει ατμούς. Ρίχνουμε ένα κομματάκι από τα μακαρόνια και αν ροδίσει αμέσως τότε το λάδι είναι έτοιμο στην θερμοκρασία που θέλουμε. Το περιχύνουμε πάνω στα τυρομένα μακαρόνια. Θα δούμε ότι η μυζήθρα θα καβουρδιστεί. Είναι αυτό που θέλουμε, αυτό που θα μας απογειώσει τη γεύση του πιάτου.

Τρώγονται απευθείας έτσι σκέτα! Χωρίς σάλτσες, χωρίς τίποτα πάνω στα μακαρόνια.
Αν θέλουμε βέβαια τα συνοδεύουμε με παραδοσιακό λουκάνικο Καλαμάτας ή παστό ή αβγό τηγανητό.

Σημαντικές επισημάνσεις

  • Αν η μυζήθρα σας είναι αρκετά αλμυρή ίσως να μην χρειάζεται να αλατίσετε το νερό που θα βράσετε τα μακαρόνια γιατί τρώγονται με μπόλικη μυζήθρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *