Κουλουράκια με ελαιόλαδο, αλεύρι ολικής και πορτοκάλι (νηστίσιμα)

Πολύ εύκολη συνταγή που πετυχαίνει πάντα! Αυτά τα κουλουράκια εκτός από νόστιμα και γευστικά, είναι το τέλειο σνακ που θα σε χορτάσει και θα σου δώσει ενέργεια. Με 2- 3 παίρνεις δύναμη και νιώθεις ευεξία για να συνεχίσεις την εργασία σου στο γραφείο, στο διάβασμα, στις χειρωνακτικές εργασίες ή στις αθλητικές σου δραστηριότητες.

Διατηρούνται για αρκετό καιρό στο ντουλάπι αλλά τελειώνουν πολύ γρήγορα! Φροντίστε να μην τα αφήνεται σε εμφανή σημεία γιατί είναι πειρασμός!!!! 🙂

Υλικά (περίπου 40 τεμ.)
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού (270 ml)
3/4 ποτήρι ελαιόλαδο (200 ml)
1/3 ποτήρι ζάχαρη ακατέργαστη (100 γρ.)
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού κανέλα
½ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 βανιλέτο (ή 2-3 κάψουλες βανίλιας)
1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αμμωνία
περίπου 600 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης

Προαιρετικά για το πασπάλισμα: Σουσάμι, ζάχαρη χοντρή ακατέργαστη, νιφάδες βρώμης ή σιταριού

Εκτέλεση

Βήμα 1ο: Σε ένα μεγάλο μπολ διαλύουμε την αμμωνία με το χυμό πορτοκαλιού (το μείγμα θα αφρίσει). Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλεύρι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα για μερικά λεπτά ώστε να μαλακώσει η ζάχαρη και να λιώσει πιο εύκολα. Ανακατεύουμε καλά το μείγμα με το σύρμα που χτυπάμε τα αβγά (δεν χρειάζεται μίξερ). Προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε ελαφρώς με τα χέρια μας τόσο ώστε να «πιει» το μείγμα όλο το αλεύρι. Η ζύμη για τα κουλουράκια πρέπει να είναι μαλακιά, εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια μας. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμη. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί τουλάχιστον για 15 λεπτά.

Βήμα 2ο: Πλάθουμε τα κουλούρια πάχους όσο το μικρός μας δάχτυλο σε διάφορα σχήματα. Ένα-ένα που πλάθουμε το πιέζουμε πάνω σε στρώμα από σουσάμι ή ότι άλλο επιθυμούμε για πασπάλισμα και το τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα.

Τα τοποθετούμε με κάποια απόσταση μεταξύ τους για να έχουν το περιθώριο να φουσκώσουν και να μην κολλήσουν το ένα με το άλλο. Πλάθουμε τα κουλουράκια ισομεγέθη σε κάθε ταψί για ομοιόμορφο ψήσιμο.

Βήμα 3ο: Ψήνουμε τα κουλούρια στον αέρα στους 180 βαθμούς Κελσίου για 15 λεπτά περίπου (αναλόγως το μέγεθος). Όταν ροδίσουν είναι έτοιμα.

Όσο είναι ζεστά είναι πολύ μαλακά, όταν κρυώσουν λίγο σφίγγουν και μπορούμε να τα αφαιρέσουμε από τα ταψί χωρίς κίνδυνο να μας σπάσουν. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ξανά το ταψί αμέσως με το που θα ψηθούν τα κουλουράκια τότε απλώς αφαιρέστε τη λαδόκολλα μαζί με τα κουλουράκια και αφήστε τα στην άκρη να κρυώσουν. Εφαρμόστε νέα λαδόκολλα στο ταψί και γεμίστε το με τη νέα φουρνιά!!!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

Σημαντικές επισημάνσεις

  • Χρησιμοποιήσετε γλυκά πορτοκάλια. Αν μάλιστα είναι πολύ γλυκά μπορείτε να μειώσετε κατά πολύ τη ζάχαρη. Εγώ συνήθως τα φτιάχνω με τη μισή ποσότητα ζάχαρης ή καθόλου (ανάλογα με τα κέφια μου!!!!)

  • Με την ποσότητα των υλικών της συνταγής υπολογίστε ότι θα γεμίσετε 3 ταψιά φούρνου. Μπορείτε να τα ψήσετε όλα μαζί στον αέρα εάν γνωρίζετε να λειτουργείτε τον φούρνο σας κατ’ αυτό τον τρόπο ή ένα-ένα. Εγώ επειδή δεν είμαι “τσακάλι” στο ψήσιμο προτιμώ να τα ψήνω ένα-ένα. Καθώς ψήνεται το ένα πλάθω τα κουλουράκια για την επόμενη φουρνιά.
 Με αυτόν τον τρόπο έχω την δυνατότητα να πλάσω τα κουλουράκια στη μία φουρνιά λεπτά και στην άλλη πιο χοντρά ώστε να καλύψω όλα τα γούστα και να έχω τραγανό ή πιο μαλακό αποτέλεσμα χωρίς τον κίνδυνο να τα κάψω ή να τα αφήσω άψητα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *