Γλυκό του κουταλιού περγαμόντο

Το γλυκό περγαμόντο είναι ένας γευστικός συνδυασμός γλυκόπικρου και νομίζω ότι είναι η καλύτερη επιλογή για το κλείσιμο ενός γεύματος με ψαρικά. Συνοδεύει τέλεια το απογευματινό ελληνικό καφεδάκι.

Απόλαυση που σε κάνει να αντιλαμβάνεσαι πόσο όμορφη γίνεται η ζωή με μερικές μικρές πινελιές στην καθημερινότητά μας!

Όταν ψάχνεις για κάποιο «αθώο» γλυκάκι το τρως κατευθείαν από το βάζο, έτσι, για τη λιγούρα. Στα κλεφτά χωρίς να μας πάρει κανείς μυρωδιά και χωρίς τύψεις και ενοχές ότι χαλάμε την δίαιτα μας, αφού σε σύγκριση με άλλα γλυκά, τα γλυκά του κουταλιού, είναι λιγότερο παχυντικά.

Ποιος όμως σταματάει στο ένα κομμάτι????? Αχ!!!!!

Δοκιμάστε να φτιάξετε γλυκό του κουταλιού περγαμόντο με μίξη και άλλων εσπεριδοειδών. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό!

Και τα νεράντζια κάνουν ωραίο γλυκό και είναι άφθονα καθώς κοσμούν τα πεζοδρόμια των πόλεων. Ακολουθήστε την ίδια συνταγή. Εάν αναμείξετε κίτρο ή φράπα φροντίστε να τα βράσετε λιγότερο από τα περγαμόντα. (Δείτε το βίντεο για αναλυτικές οδηγίες)

Τελικά, τα γλυκά του κουταλιού είναι υπέροχα και εξαιρετική επιλογή σε περιόδους νηστείας! Περγαμόντο, νεραντζάκι, σταφύλι, μελιτζανάκι, αγριοκέρασο, κυδώνι, αχλάδι, σύκο, … Δεν ξέρω ποιο από όλα αγαπώ περισσότερο!

Γλυκό μελιτζανάκι γεμιστό με καρύδι

Υλικά (για 48 μεγάλα τεμ.)
1 κιλό φλούδες περγαμόντο
1.500 ml νερό
1.500 gr. ζάχαρη κρυσταλλική
500 γρ. μέλι
χυμό από 1 μικρό λεμόνι

(Για 1 κιλό φλούδες περγαμόντο θα χρειαστείτε 16 ολόκληρα περγαμόντο, βάρους περίπου 240 γρ./τεμ.)

Εκτέλεση

Βήμα 1ο: Προετοιμασία. Πλύντε με σφουγγάρι και υγρό για τα πιάτα, τα φρούτα. Ξεπλύνετε με άφθονο νερό. Σκουπίστε με πετσέτα κουζίνας να φύγει η υγρασία. Αφαιρέστε τις δύο άκρες με μαχαίρι από όλα τα φρούτα.

Στη συνέχεια αφαιρέστε από το φλοιό την εξωτερική πορτοκαλί επιφάνεια χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό αποφλοιωτή για φασολάκια, πατάτες κλπ. Για αυτή τη δουλειά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τον τρίφτη. Τρίψτε από την πλευρά με τις λεπτές πλάγιες τρύπες.

Με τον αποφλοιωτή θα κάνετε πολύ πιο γρήγορα. Πρέπει όμως να είναι πολύ κοφτερός ώστε να μην στομώνει και να αφαιρεί όσο το δυνατόν πιο λεπτό στρώμα φλούδας.
Χαράξτε στην φλούδα 3 βαθιές τομές, ίσης απόστασης μεταξύ τους και κάθετα προς τις άκρες του φρούτου. Διαχωρίστε τη φλούδα από τη σάρκα πιέζοντας απαλά με τον αντίχειρά σας.
Τυλίξτε σαν πάπυρο μία μία τις φλούδες και καρφώστε με οδοντογλυφίδα για να συγκρατηθεί το κυλινδρικό τους σχήμα.

Βήμα 2ο: Ξεπίκρισμα και βράσιμο. Ρίξτε τις φλούδες σε κατσαρόλα με μπόλικο βραστό νερό. Το νερό πρέπει να σκεπάζει τις φλούδες. Βράστε για 2 λεπτά. Αφαιρέστε τις φλούδες από το νερό. Αδειάστε την κατσαρόλα από το πρώτο νερό, ξεπλύνετέ την και επαναλάβετε τη διαδικασία ξεπικρίσματος άλλες 2 φορές. Δοκιμάστε και εάν δεν έχουν ξεπικρίσει όσο θέλετε επαναλάβετε τη διαδικασία.
Εφόσον ξεπικρίσουν συνεχίστε βράζοντας τις φλούδες μέχρι να μαλακώσουν καλά και να αφρατέψουν. Υπολογίστε περίπου 20 με 25 λεπτά βρασμού σε φωτιά δυνατής έντασης. Σουρώστε τις φλούδες και αφήστε τες να στραγγίξουν.

Βήμα 3ο: Σιρόπιασμα. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζετε ενάμιση λίτρο νερό μαζί με ενάμιση κιλό ζάχαρη για 5 λεπτά από τη στιγμή που θα χοχλάξει το νερό. Στη συνέχεια προσθέστε το μέλι. Ανακατέψτε και αφαιρέστε τον αφρό που θα σχηματιστεί με ένα μικρό μεταλλικό σουρωτήρι. Προσθέστε τις φλούδες και αφήστε τες να σιγοβράσουν. Θα χρειαστεί να ξαφρίσετε μερικές φορές ακόμη. Μετά από μισή ώρα περίπου θα δείτε ότι στην επιφάνεια σχηματίζονται μικρές φυσαλίδες, ψιλός καθαρός αφρός, τότε το σιρόπι είναι έτοιμο.
Κάντε και το τεστ με το πιατελάκι ή το κουτάλι για να είστε σίγουροι. Δλδ. αφήστε να τρέξει σιρόπι από το κουτάλι. Εάν σχηματίζονται σταγόνες είναι έτοιμο. Το ίδιο γίνετε και στο πιατελάκι. Βάλτε μια μικρή ποσότητα σιροπιού, αφήστε να κρυώσει λίγο και φυσήξτε την επιφάνειά του. Πρέπει να σχηματίζονται κύματα χωρίς να ρέει.
Σβήστε την εστία και ρίξτε το χυμό ενός λεμονιού. Αναδέψτε την κατσαρόλα να πάει παντού το σιρόπι. Προσοχή, δεν ανακατεύουμε με κουτάλι το γλυκό σε καμία φάση γιατί θα το διαλύσουμε. 
Αφήστε το γλυκό να κρυώσει καλά. Ελέγξτε εάν έχει κατεβάσει υγρά. Στην περίπτωση που δεν έχει δέσει καλά το σιρόπι το ξαναβράζουμε μέχρι να δέσει.
Τοποθετήστε τις φλούδες με σειρά σε αποστειρωμένα βάζα βγάζοντας τις οδοντογλυφίδες. Γεμίστε τα βάζα με το σιρόπι να σκεπάζει καλά το γλυκό.
Για καλύτερη συντήρηση φυλάξτε το γλυκό στο ψυγείο. Το σιρόπι δεν παγώνει.

Σημαντικές επισημάνσεις

  • Διαλέξτε χοντρόφλουδα φρούτα για το γλυκό σας. Υπάρχουν 2 ποικιλίες περγαμόντο. Αυτά που έχουν έντονο πορτοκαλί χρώμα, έχουν πιο τραχιά φλούδα, είναι πιο εύγεστα και είναι λίγο πιο πικρά από αυτά που έχουν κιτρινωπή απόχρωση.
  • Πρέπει να βράσετε τις φλούδες πολύ καλά να αφρατέψουν γιατί μετά, στο σιρόπιασμα, σφίγγουν.
  • Εάν γεμίζοντας τα βάζα, σας περισσέψει σιρόπι, χρησιμοποιήστε το για να σιροπιάσετε κέικ, παντεσπάνι, λουκουμάδες κ.α.

  • Κρατήστε το ξύσμα ή τις φλούδες που αφαιρέσατε από τα εσπεριδοειδή για να αρωματίζετε κέικ, χαλβά, σαλάτες, ροφήματα κ.α. Αποξηράνετέ τα για μερικές μέρες στον αέρα ή ψήστε τα για λίγη ώρα, σε χαμηλή θερμοκρασία στο φούρνο και διατηρήστε τα σε βαζάκι.

Παρακολουθείστε τη συνταγή βήμα – βήμα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *