Φραγκοσυκαλευριά – Μισοκοφτή!!!!

Τι είναι αυτό? Μια υπέροχη κρέμα με βάση το χυμό από φραγκόσυκα. Αν αγαπάτε τα φραγκόσυκα όπως εγώ, τότε είμαι σίγουρη ότι δεν θα διστάσετε να δοκιμάσετε να φτιάξετε αυτό το γλύκισμα.

Μην ψάξετε να βρείτε συνταγή με το όνομα «Φραγκοσυκαλευριά». Το όνομα είναι δικής μου έμπνευσης. Τη συνταγή τη βρήκα στο TastyDay και το γλύκισμα λέγεται «Μισοκοφτή», είναι της Αλέκας Κυφιώτη και είναι παραδοσιακή συμιακή συνταγή. Η συνταγή που σας δίνω είναι λίγο διαφοροποιημένη από αυτή του Tasty Day κυρίως ως προς τη διαχείριση του φρούτου.

Παρασκευάζεται πανεύκολα, σχεδόν όπως φτιάχνουμε τη μουσταλευριά και είναι κατά τη γνώμη μου το πιο υγιεινό επιδόρπιο εάν δεν προσθέσεις ζάχαρη αφού τα φραγκόσυκα είναι ίσως από τα λιγότερο έως καθόλου επιβαρυμένα φρούτα από φυτοφάρμακα και λιπάσματα.

Λατρεύω τα φραγκόσυκα.

Μεγάλωσα τρώγοντας φραγκόσυκα καθημερινά, ως πρωινό, απογευματινό, επιδόρπιο και πολλές φορές ως γεύμα. Τα παιδικά μου καλοκαίρια τα περνούσα σε ένα συκόσπιτο στο χωράφι της οικογένειάς μου που περιβαλλόταν από φραγκοσυκιές. Το πρώτο πράγμα που έκανα το πρωί ήταν να μαζέψω φραγκόσυκα! Είμαι δεξιοτέχνης στο να μαζεύω φραγκόσυκα και μπορώ να σε μάθω να τα μαζεύεις χωρίς να γεμίσεις τα ενοχλητικά αγκαθάκια τους. Δες το βίντεο και μάθε όλα τα μυστικά από το μάζεμα μέχρι το καθάρισμα.

Εφόσον λοιπόν έχουμε μαζέψει λαχταριστά και ώριμα φραγκόσυκα και τα έχουμε καθαρίσει από τα αγκαθάκια τους, πάμε να φτιάξουμε φραγκοσυκαλευριά – μισοκοφτή!

Υλικά
1.800 γρ. ώριμα καθαρισμένα φραγκόσυκα (25 – 30 μεγάλα τεμ.)
400 γρ. νερό
250 – 300 γρ. ζάχαρη καστανή
4 τεμ. γαρίφαλα
6 κ.σ. νισεστέ (corn flour)
καβουρδισμένα ανάλατα αμύγδαλα ή ανάλατα φιστίκια Αιγίνης
κανέλα τριμμένη

Εκτέλεση
Βήμα 1ο: Αφού μαζέψουμε τα φραγκόσυκα και τα ξεπλύνουμε καλά από τα αγκάθια τους, αφαιρούμε την φλοίδα τους. (Κόβουμε κάθετα τις δύο άκρες, κάνουμε οριζόντια τομή στη φλοίδα, πιάνουμε τη σάρκα με το χέρι μας και την αφαιρούμε από την φλοίδα τραβώντας απαλά. Περιλαμβάνεται στο βίντεο πιο πάνω).

Κόβουμε τη σάρκα του φρούτου σε μικρότερα κομμάτια και τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα. Προσθέτουμε το νερό και τα γαρίφαλα. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 15΄ περίπου μέχρι να μαλακώσουν τα φραγκόσυκα, να διαλύονται. Ανακατεύουμε πιέζοντας με την κουτάλα ώστε να πολτοποιηθούν τα φραγκόσυκα.

Βήμα 2ο: Στραγγίζουμε τον πολτό με σουρωτήρι με λεπτές τρύπες ώστε να μην περνούν τα κουκούτσια. Αν χρησιμοποιήσετε σουρωτήρι με πολύ λεπτή σήτα θα δυσκολευτείτε αρκετά και μεγάλη ποσότητα από τον χυλό θα μείνει μαζί με τα κουκούτσια, κάτι που δεν είναι επιθυμητό. Η ποσότητα του καθαρού πολτού, χωρίς κουκούτσια, είναι περίπου 1.200 γρ. (6 ποτήρια).

Βήμα 3ο: Τοποθετούμε τον χυμό-πολτό φραγκόσυκου σε κατσαρόλα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το νισεστέ. Ανακατεύουμε καλά με αβγοδάρτη ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να διαλυθούν οι σβόλοι από το νισεστέ. (Είναι καλύτερα ο πολτός φραγκόσυκο να είναι χλιαρός ή κρύος). Βράζουμε σε εστία μεσαίας έντασης και ανακατεύουμε διαρκώς με ξύλινο σκεύος ξύνοντας τον πάτο στης κατσαρόλας ώστε να μην κολλήσει η κρέμα. Όταν πήξει και κάνει τις πρώτες χοντρές φουσκάλες κατεβάζουμε από την εστία.

Σερβίρουμε σε ατομικά μπολάκια ή σε μεγάλη πιατέλα. Πασπαλίζουμε με κανέλα και ξηρούς καρπούς της επιλογής μας. Προτείνω να δοκιμάσετε με φιστίκια Αιγίνης! Μου άρεσε πολύ!!!!

Η γεύση της φραγκοσυκαλευριάς απογειώνεται όταν καταναλωθεί κρύα. Άλλωστε και τα φραγκόσυκα ως φρούτο είναι σούπερ τέλεια όταν είναι παγωμένα!!!

Καλή σας απόλαυση!!!!

Σημαντικές επισημάνσεις

  • Οι ποσότητα του χυμού – πολτού που θα πάρουμε από τα φραγκόσυκα εξαρτάται από την ποικιλία και το στάδιο ωρίμανσης των φρούτων.
  • Η ποσότητα της ζάχαρης εξαρτάται από τις γευστικές μας προτιμήσεις και πόσο ώριμα είναι τα φραγκόσυκα. Αν θέλουμε μπορούμε να παρασκευάσουμε τη φραγκοσυκαλευριά χωρίς καθόλου ζάχαρη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *