Αφιέρωμα στο συμιακό γαριδάκι

Συμιακό γαριδάκι, μικρό στο μάτι, εξαιρετικό στη γεύση!

Ότι πιο νόστιμο έχεις φάει σε γαρίδα! Θυμάσαι πως καταβρόχθιζες το τυρογαριδάκια όταν ήσουν παιδί? Ακριβώς έτσι εξαφανίζεται το συμιακό γαριδάκι από το πιάτο!

Το συμιακό γαριδάκι (Plesionika narval) είναι ένα από 4 είδη γαρίδας που κυκλοφορούν στις ελληνικές θάλασσες (κόκκινη, 7-8 εκ. – γάμπαρη, 15 εκ – έντονα κόκκινη γαρίδα, 13 εκ.). Τη συναντάμε στα παράλια της Σύμης, ειδικά στα βόρεια του νησιού, αλλά και σε άλλες περιοχές του Αιγαίου και της Μεσογείου. Οι Συμιακοί, όμως, είναι αυτοί που πρώτοι έφεραν τη γαρίδα αυτή στο εμπόριο, την ανέδειξαν, γι’ αυτό και επικράτησε αυτή η ονομασία.

Είναι το μικρότερο στο είδος του, φτάνει μέχρι τα 7 εκ. και μοιάζει με γόνο. Έχει ζωηρό πορτοκαλί χρώμα, μακρύ ρύγχος, με γόνο μπλε electric και γεύση που ελαφρώς γλυκίζει. Τηγανίζεται και τρώγεται ολόκληρο μαζί με το κέλυφος και είναι ότι πιο νόστιμο μπορείς να φας σε γαρίδα!

Όπως μας είπε ο κ. Νικήτας Τσουβαλάς (συμιακός ψαράς), το συμιακό γαριδάκι ξεχωρίζει γιατί στα μέρη τους ο βυθός έχει τραγάνες (πετρώδη), και εξαιτίας της πυκνότητας του αλατιού στη θάλασσα του Ν. Αιγαίου. Ψαρεύεται σε βάθη από 2 έως 200 μέτρα με γαριδικιούρτους και ως δόλωμα χρησιμοποιούν ζύμη με παστωμένα ψάρια (γόπα, σαρδέλα, κλπ)

Τον κ. Νικήτα τον συνάντησα στον λιμένα του Πανορμίτη, μέσα στο αραγμένο καΐκι του, απέναντι από την Ιερά Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ, να ξεψαρίζει τους κιούρτους του. Εκεί, κάτω από τη σκιά του του επιβατικού πλοίου που είχε αποβιβάσει προσκυνητές και τουρίστες, με μύησε στα μυστικά του ψαρέματος για το συμιακό γαριδάκι, μου είπε πως να το μαγειρεύω, με φίλεψε να το δοκιμάσω ωμό σαν σούσι και έφυγα με την υπόσχεση ότι τον Οκτώβριο θα πάω να ψαρέψουμε μαζί και να χαρώ το νησί στα καλύτερά του!

Δείτε το βίντεο, ταξιδέψτε μαζί μας στη Σύμη, απολαύστε ελληνικό τοπίο και αυθεντική ελληνική κουλτούρα και φυσικά θα πάρετε πληροφορίες για το συμιακό γαριδάκι στην πηγή του και από πρώτο χέρι.

Πάμε Σύμη???

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *