Χειμωνιάτικο σπανακόρυζο

Σούπερ δυναμωτικό, πλούσιο σε φυτικές ίνες και χορταστικό. Φαγάκι που θα ζήλευε και ο Popeye! Πάρτε γρήγορα ενέργεια χωρίς πολλές θερμίδες, δυναμώστε το σώμα σας και θωρακίστε τον οργανισμό σας με ασβέστιο, σίδηρο και άλλες θρεπτικές ουσίες που περιέχουν το σπανάκι, το πράσο και τα υπόλοιπα μυρωδικά που περιλαμβάνει αυτή η συνταγή. Ελληνικό παραδοσιακό πιάτο που τρώγεται όλες τις εποχές, έχει την τιμητική του σε περιόδους νηστείας και το λατρεύουν οι χορτοφάγοι.

Υλικά για 4-5 μερίδες
1 κιλό σπανάκι καθαρισμένο
4-5 μεσαίου μεγέθους (τρυφερά) πράσα ψιλοκομμένα
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους ψιλοκομμένα
3 κ.σ. άνηθο ή μάραθο, ψιλοκομμένο
3 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
3 κ.σ. μυρώνι (σφελίτσι), ψιλοκομμένο
2/3 ποτήρι ελαιόλαδο
1/2 ποτήρι χυμό ντομάτας
200 γρ. (περίπου 1 ποτήρι) ρύζι για ριζότο
3 ποτήρια νερό
1/2 κ. γλ. μπούκοβο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Βήμα 1ο: Σε μεγάλη κατσαρόλα με φαρδύ πάτο ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το πράσο και το ξερό κρεμμύδι και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Ανακατεύουμε να “γυαλίσουν” τα υλικά και προσέχουμε να μην κολλήσουν στον πάτο.

Βήμα 2ο: Προσθέτουμε όλο το σπανάκι στην κατσαρόλα εφόσον το χωράει ή σε μικρές ποσότητες σταδιακά καθώς μειώνεται ο όγκος του. Ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσει καλά όλο το σπανάκι.

Βήμα 3ο: Προσθέτουμε τα υπόλοιπα μυρωδικά (μάραθο, μαϊντανό, μυρώνι) και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Ανακατεύουμε να πάνε παντού. Προσθέτουμε το χυμό ντομάτας, λίγο αλάτι και το μπούκοβο. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε 3 φλιτζάνια ζεστό νερό. Χαμηλώνουμε την εστία, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε περίπου για 6΄-7΄.

Βήμα 4ο: Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε για άλλα 10΄.

Βήμα 5ο: Σβήνουμε την εστία και αφήνουμε το φαγητό να “ξεκουραστεί” για 3΄ λεπτά σκεπάζοντας πάλι με το καπάκι. Σε αυτό το διάστημα θα ολοκληρωθεί ο βρασμός του ρυζιού, θα φουσκώσει πίνοντας τα υγρά του φαγητού και θα μείνει ελάχιστο ζουμάκι και το λάδι.

Σερβίρουμε αμέσως, τρώγεται ζεστό. Συνοδεύεται με ελιές ξιδάτες καλαμών ή με τυρί φέτα (πικάντικη κατά προτίμηση).

Το σπανάκι συνδέθηκε με τη μαγική δύναμη του γνωστού ήρωα κινουμένων σχεδίων Popeye. Η κατανάλωση του λαχανικού αυξήθηκε κατά 33% χάρη στη δημοτικότητα του καρτούν Popeye the Sailor Man

Σημαντικές επισημάνσεις

  • Προσοχή! Φροντίστε να πλύνετε πολύ καλά όλα τα λαχανικά, πολλές φορές σε μπόλικο νερό για να φύγουν τα χώματα, άλλα ξένα σώματα και φυσικά να ξεπλυθούν υπολήμματα από φυτοφάρμακα (τουλάχιστον όσα είναι ακόμα ορατά στα φυλλώματα …).
  • Εάν το σπανάκι δεν είναι τρυφερό και μικρό (baby) θα χρειαστεί να το χοντροκόψετε πριν το βάλετε στην κατσαρόλα.
  • Για το σπανακόρυζο, όπως στις σούπες και στα γεμιστά, χρησιμοποιώ ρύζι για ριζότο. Στη συγκεκριμένη συνταγή δοκίμασα το ρύζι …από τον τόπο μας, Μασούτης την ποικιλία Sant’ Andrea. Για άλλη μια φορά ένιωσα περήφανη για τα προϊόντα που παράγουμε στη χώρα μας και θυμήθηκα τη διαφωνία που είχα με ένα ζευγάρι από την Κίνα σχετικά με την ελληνική παραγωγή ρυζιού. (Δείτε σχετικό mStory με τίτλο ¨Βράσε όρυζα!¨).
  • Πριν προσθέσετε το ρύζι στην κατσαρόλα πιάστε με το χέρι σας ένα κοτσάνι από το σπανάκι για να διαπιστώσετε εάν είναι μαλακωμένο. Πρέπει να είναι μισοβρασμένο το σπανάκι και μετά να προσθέσετε το ρύζι. Ο χρόνος βρασμού του εξαρτάται κατά πολύ εάν είναι τρυφερό ή όχι.
  • Πριν ολοκληρωθεί ο βρασμός του σπανακόρυζου δοκιμάζουμε το ρύζι. Θέλουμε να κρατάει λίγο. Το ρύζι (όπως και τα ζυμαρικά) έχει την τάση να συνεχίζεται ο βρασμός του και να χυλώνει καθώς μένει στην κατσαρόλα. Ακολουθήστε τις οδηγίες στο 5ο βήμα και θα φτιάξετε ένα καλοβρασμένο σπανακόρυζο.
  • Τα λαχανικά γενικότερα όταν βράζουν κατεβάζουν αρκετά υγρά. Γι’ αυτό χρειάζεται λίγη προσοχή στην ποσότητα του νερού που θα προσθέσετε στο φαγητό. Καλύτερα να προσθέτετε σταδιακά επιπλέον νερό, παρά να βάλετε περισσότερο από όσο χρειάζεται και να βγει το φαγητό σούπα!!! Αυτό το φαγητό ανήκει στην κατηγορία “τόσο όσο” όπως λέω. Είναι και αυτό σαν το Χοιρινό με σέλινο – Φρικασέ.
  • Μπορείτε αν θέλε να παραλείψετε το χυμό ντομάτας. Σε αυτή την περίπτωση προσθέστε στο πιάτο λίγο χυμό λεμονιού. Εγώ προτιμώ την οξύτητα που δίνει η ντομάτα, μου αρέσει η ροζ απόχρωση που έχει το φαγητό και φυσικά η γεύση της. Βέβαια σε κάθε περίπτωση συστήνω να χρησιμοποιήσετε φρέσκια ντομάτα όταν είναι στην εποχή της. Όμως πρέπει να παραδεχτώ ότι επιλεγμένες, συσκευασμένες ελληνικές τριμμένες ντομάτες όπως οι Mr. Grand Μασούτης που χρησιμοποίησα για την υλοποίηση αυτής της συνταγής είναι εύκολη και οικονομική λύση για ποιοτικό και γευστικό φαγητό, ειδικότερα όταν η ντομάτες είναι εκτός εποχής.

Παρακολουθήστε την συνταγή :

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *