Τσουρέκια αφράτα, με ίνες γεμάτα άρωμα και νοστιμιά

Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα αφράτο, λαχταριστό και μοσχοβολιστό τσουρέκι? Σίγουρα όχι εγώ! Τα θέλω στο πρωινό μου, τα λαχταρώ με τον απογευματινό καφέ, τα λιγουρεύομαι όλη μέρα στη δουλειά, τα απολαμβάνω το καλοκαίρι μετά τη βουτιά, τα παίρνω μαζί μου στο βουνό, μου γλυκαίνουν τους καημούς μου και τα ευχαριστιέμαι όσο δεν παίρνει το Πάσχα με το κατακόκκινο αβγό.

Όταν τα φτιάχνω θέλω να έχω ποικιλία από σχέδια και γι’ αυτό βάζω διπλή δόση. Παίζω με την ζύμη και πλέκω πλεξούδες με πολλά κορδόνια. Μερικά τα κάνω και γεμιστά. Φυσικά κανένας δεν μπορεί να αντισταθεί στη γέμιση με σοκολάτα αλλά πάντα φροντίζω και φτιάχνω και ατομικά γεμιστά με μαρμελάδα στη γεύση που ξέρω ότι προτιμάει ο καθένας για να ικανοποιώ τα γούστα όλης της οικογένειας. Στα ατομικά τσουρέκια μου, το καθένα είναι μοναδικό και ιδιαίτερο με παραπάνω γλύκα. Τη γλύκα της φροντίδας και της σκέψης για το πρόσωπο που θέλω να το προσφέρω.

Και όλη η κούραση εξαφανίζεται όταν παίρνω πίσω χαμόγελα και αγκαλιές. Δοκιμάστε το!

Ακόμη και τα πασχαλινά σας τσουρέκια μπορείτε να τα φτιάξετε με γέμιση από μαρμελάδα. Θα είναι ευωδιαστά, γεμάτα γλύκα, ιδιαίτερα και εντυπωσιακά.

Επιλέξτε ποιοτικά υλικά, βάλτε μουσική και με χαλαρή διάθεση και χωρίς άγχος θα φτιάξετε υπέροχα τσουρέκια!

Τα τσουρέκια θέλουν χρόνο, ηρεμία και ζέστη.

Η συνταγή που ακολουθεί είναι για 3 μεγαααάλα τσουρέκια.

Υλικά
5 αβγά
1 1/2 κιλό αλεύρι ειδικό για τσουρέκια
500 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
χυμός από μισό πορτοκάλι (γλυκό)
ξύσμα από μισό πορτοκάλι ακέρωτο
350 ml γάλα αγελαδινό χλιαρό (30 – 35 βαθμούς κελσίου)
65 γρ. βούτυρο αγελάδος
75 ml ηλιέλαιο
75 γρ. μαγιά φρέσκια (3 κύβους των 25 γρ.) ή 27 γρ. ξηρή μαγιά (3 φακελάκια των 9 γρ.)
2 βανιλέτα ή 5 βανίλιες
1 1/2 κ. γλ. μαχλέπι
1 κ. γλ. κακουλέ
μία πρέζα ζάχαρη
μια πρέζα αλάτι
μισό ποτήρι νερό χλιαρό (30 – 35 βαθμούς κελσίου)
1 αβγό και 2 κ. σ. γάλα για την επάλειψη

προαιρετικά
μαρμελάδα
μερέντα
100 γρ. ξασπρισμένα αμύγδαλα ή φιλέ αμυγδάλου
σουσάμι ή παπαρουνόσπορο
κόκκινα πασχαλινά αβγά

Εκτέλεση
Βήμα 1ο: Προεργασία. Βγάλτε τα αβγά από το ψυγείο αρκετές ώρες πριν να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Κάντε το ίδιο και με την μαγιά μιά ώρα πριν ξεκινήσετε την παρασκευή για το προζύμι. Ζυγίστε το αλεύρι και κοσκινίστε το. Στύψτε το πορτοκάλι. Συγκεντρώστε όλα τα υλικά στο πάγκο σας.

Βήμα 2ο: Προζύμι. Σε ένα μπολ τρίβουμε τους κύβους της μαγιάς. Προσθέτουμε μισό ποτήρι χλιαρό νερό (να αντέχει το μικρό μας δάχτυλο τη θερμοκρασία του, 30 – 35 βαθμούς κελσίου). Προσοχή, αν το νερό είναι καυτό θα καταστρέψετε τη μαγιά. Διαλύουμε καλά τη μαγιά με το νερό, να γίνει ένα καφέ υγρό χωρίς γρομπαλάκια. Προσθέτουμε μια πρέζα ζάχαρη για να ενεργοποιηθούν τα ένζυμα της μαγιάς. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε σταδιακά αλεύρι από αυτό που έχουμε ήδη προετοιμάσει για όλη τη συνταγή. Ανακατεύουμε να γίνει ένας λείος χυλός (όπως όταν φτιάχνουμε λουκουμάδες). Σκεπάζουμε καλά το μπολ με μεμβράνη ώστε να εγκλωβιστεί η υγρασία και αποπάνω με μια κουζινοπετσέτα ή μικρή κουβερτούλα και να διατηρηθεί η θερμοκρασία. Το αφήνουμε να διπλασιαστεί στον όγκο του. Είναι έτοιμο όταν στην επιφάνεια δούμε μικρές φυσαλίδες. Φροντίστε να χρησιμοποιήσετε μπολ διπλάσιου μεγέθους από τον όγκο που θα έχει το προζύμι στην αρχή. Μπορείτε να βάλετε το προζύμι σκεπασμένο μόνο με μεμβράνη σε προθερμασμένο φούρνο στους 35 βαθμούς Κελσίου για να το βοηθήσετε να φουσκώσει λίγο πιο γρήγορα.

Βήμα 3ο: Ζύμωμα. Ελέγχετε το προζύμι. Όταν δείτε ότι έχει φουσκώσει και έχει αρχίσει να κάνει φουσκάλες προετοιμάστε το μείγμα που θα προσθέσετε στο ζύμωμα. Ρίξτε τα αβγά σε ένα μπολ και αναδέψτε με τον αβγοδάρτη μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέστε τη ζάχαρη και ανακατέψτε καλά. Προσθέστε τα αρώματα, μαχλέπι, κακουλέ, βανίλια, το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα. Ανακατέψτε καλά.
Ελέγξτε αν είναι έτοιμο το προζύμι. Αν έχει γίνει τότε κάντε το τελευταίο στάδιο αυτού του βήματος. Ζεσταίνουμε το γάλα και το προσθέτουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε καλά.
Στη λεκάνη με το αλεύρι ρίχνουμε μια πρέζα αλάτι και ανακατεύουμε να πάει παντού. Κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο, ρίχνουμε το προζύμι και το μείγμα. Ανακατεύουμε με το χέρι μας να αναμειχθούν. Σιγά σιγά παίρνουμε και αλεύρι. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά όλα τα υλικά.

Ζεσταίνουμε το βούτυρο μαζί με το ηλιέλαιο. Υπολογίστε ότι τα δύο μαζί είναι μισή κούπα. Προσοχή μην είναι καυτό, να είναι χλιαρό (ανεκτή θερμοκρασία στη δοκιμή με το χέρι μας). Το ρίχνουμε γύρω γύρω από το ζυμάρι, στο αυλάκι που σχηματίζεται μεταξύ ζυμαριού και λεκάνης. Με τα δάχτυλά μας διπλώνουμε το ζυμάρι από έξω προς το κέντρο. Καθώς διπλώνουμε το ζυμάρι παίρνουμε και μικρές ποσότητες από το μείγμα βούτυρο – ηλιέλαιο. Με επαναλαμβανόμενες κινήσεις περιμετρικά από έξω προς τα μέσα το ζυμάρι θα απορροφήσει όλο το μείγμα του βούτυρου με το ηλιέλαιο. Η ζύμη θα γίνει μαστιχωτή και θα κολλάει στα χέρια μας. Αυτό θέλουμε.

Βήμα 4ο: Φούσκωμα. Σφραγίζουμε καλά τη λεκάνη με μεμβράνη, τυλίγουμε με μια πετσέτα κουζίνας και σκεπάζουμε με κουβέρτα. Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί και να φουσκώσει. Πρέπει να διπλασιαστεί στον όγκο του. Μπορούμε να βάλουμε τη λεκάνη σε προθερμασμένο φούρνο στους 35 βαθμούς Κελσίου πάντα σκεπασμένη με μεμβράνη και κουζινοπετσέτα. Τους θερμούς καλοκαιρινούς μήνες αυτό δεν χρειάζεται. Εάν όμως ο χώρος που δουλεύουμε δεν είναι αρκετά ζεστός θα χρειαστούν πολλές ώρες για να φουσκώσει η ζύμη. Όλα τα ζυμάρια είναι ευαίσθητα στις πολύ χαμηλές ή στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Για το λόγο αυτό επιλέγω την ελεγχόμενη κατάσταση του προθερμασμένου φούρνου στους 35 βαθμούς Κελσίου. Υπολογίστε ότι θα χρειαστούν από μιάμιση έως τρεις ώρες (ίσως και περισσότερο) για το φούσκωμα της ζύμης.

Υπομονή!!! Το καλό πράγμα αργεί να γίνει.

Βήμα 5ο: Πλάσιμο. Εφόσον η ζύμη έχει φουσκώσει πλάθουμε τα τσουρέκια σε σχήματα και σχέδια της αρεσκείας μας. Μπορούμε ακόμη και να τα γεμίσουμε με μαρμελάδα ή μερέντα.

Σε ένα πλαστήρι ή στο τραπέζι της κουζίνας πλάθουμε κορδόνια. Στρίβουμε το καθένα ξεχωριστά (για να έχει το τσουρέκι ωραίες ίνες) και τα πλέκουμε πλεξούδες. Αν η ζύμη κολλάει προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι στην επιφάνεια εργασίας. Η καλή ζύμη δεν κολλάει.

Για γεμιστά τσουρέκια, πριν πλέξουμε τα κορδόνια τα πατάμε με το χέρι μας να γίνουν πλακουτσωτά, βάζουμε τη γέμιση στο κέντρο κατά μήκος, τα κλείνουμε και φτιάχνουμε πλεξούδες ή σαλιγκαράκια ή … Καθένα που πλέκουμε το τοποθετούμε σε ταψί φούρνου που έχουμε τοποθετήσει λαδόκολλα.

Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε 9 υπέροχες προτάσεις για εντυπωσιακά τσουρέκια (πλεξούδες, σαλιγκαράκια και γεμιστά)

1) Πλεξούδα με 6 κορδόνια
2) Γεμιστό με 2 πλεξούδες (στη βάση πλεξούδα 5 κορδόνια και πλεξούδα με 2 κορδόνια πάνω από τη γέμιση)
3) Πλεξούδα 3 κορδόνια σε σχήμα στεφάνι
4) Πλεξούδα με 2 κορδόνια
5) Γεμιστό σε σχήμα σαλίγκαρου
6) Πλεξούδα με 2 κορδόνια σε σχήμα σαλίγκαρου
7) Γεμιστό πλεξούδα με 3 κορδόνια σε στρογγυλό σχήμα
8) Πλεξούδα με 5 κορδόνια
9) Γεμιστό σαλίγκαρο στο κέντρο και πλεξούδα με 4 κορδόνια γύρω γύρω

Βήμα 6ο: Αφήνουμε τα τσουρέκια να ξεκουραστούν και να διπλασιαστούν στον όγκο τους. Ο χρόνος που χρειάζονται εξαρτάται από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Σε ζεστό περιβάλλον πάνω από 20 βαθμούς Κελσίου ο χρόνος είναι περίπου 20 λεπτά και πλέον για το καθένα από τη στιγμή που θα το πλάσετε.
Όταν φουσκώσουν (θα δούμε ότι το ζυμάρι γυαλίζει, γίνεται πιο λείο) τα αλείφουμε με διάλυμα από ένα ολόκληρο αβγό αραιωμένο με 2 κουταλιές της σούπας γάλα ή χτυπάμε έναν κρόκο με δύο κουταλιές της σούπας νερό.

Δεν πιέζουμε το πινέλο πάνω στα τσουρέκια. Απαλά περάσματα για να μην ξεφουσκώσουν. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη κρυσταλλική ή σουσάμι ή παπαρουνόσπορο ή με χοντροκομμένα ξασπρισμένα αμύγδαλα. Αν θέλουμε πιο καλλιτεχνική και εντυπωσιακή εμφάνιση τα στολίζουμε σχηματίζοντας μαργαριτούλες με φιλέ αμυγδάλου. Τα τσουρέκια μας είναι πια έτοιμα για το φούρνο!

Βήμα 7ο: Ψήνουμε τα τσουρέκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 – 200 βαθμούς Κελσίου ανάλογα με το πόσο δυνατός είναι ο φούρνος. Επίσης ανάλογα με το φούρνο (βλέπε οδηγίες χρήσεως του φούρνου για ψήσιμο τσουρεκιών) ψήνουμε στον αέρα ή πάνω κάτω αντιστάσεις. Υπολογίστε ότι τα μικρά ατομικά τσουρέκια ψήνονται περίπου σε 15΄, τα μεσαία σε 25΄και τα μεγάλα σε 35΄με 40΄.
Πριν τα βγάλουνε από το φούρνο και αφού έχουν πάρει ωραίο χρυσοκόκκινο χρώμα βυθίζουμε ένα καλαμάκι για σουβλάκια. Εάν κολλάει ζύμη πάνω του δεν έχουν ψηθεί. Συνεχίζουμε το ψήσιμο και τοποθετούμε αλουμινόχαρτο αποπάνω για να μην πάρουν άλλο χρώμα εφόσον δεν το επιθυμούμε.

Αφού κρυώσουν καλά, τυλίξτε τα τσουρέκια που δεν είναι για άμεση κατανάλωση με μεμβράνη (κάντε το καλύτερα την επόμενη ημέρα). Έτσι θα διατηρήσουν την υγρασία τους και το άρωμά τους περισσότερες μέρες. Αν φτιάξετε μεγάλες ποσότητες ή πολλά μικρά, ατομικά μπορείτε να τα συντηρήσετε και στην κατάψυξη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ξεπαγώνουν αμέσως και έχετε κάθε μέρα το τσουρεκάκι σας έτοιμο και λαχταριστό να σας περιμένει σαν να είναι φρέσκο με όλα του τα αρώματα!

Για τα Πασχαλινά σας τσουρέκια βάλτε το κόκκινο αβγό αφού ψηθούν τα τσουρέκια όσο είναι ζεστά. Όταν κρυώσουν το αβγό μένει σφιχτά στη θέση του.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!!!

Σημαντικές επισημάνσεις

  • Προσοχή! Για φουσκωτά και αφράτα τσουρέκια πρέπει όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου ενώ κάποια χλιαρά όπως αναφέρονται στις οδηγίες.
  • Οι ποσότητες που προτείνω για τα αρωματικά – μαχλέπι, κακουλέ και βανίλια – νομίζω ότι είναι ιδανικές για τσουρέκια ευωδιαστά με ισορροπία. Ωστόσο, αυτό είναι υποκειμενικό ως προς τη γεύση του καθένα. Γι’ αυτό μη διστάσετε να αφαιρέσετε ή να προσθέσετε τις ποσότητες. Χωρίς υπερβολές όμως και τα κάνετε πολύ βαριά ή χωρίς καθόλου αρώματα.
  • Tip! Το στρίψιμο των κορδονιών πριν την πλέξη τους είναι σημαντικό για τσουρέκια όλο ίνες!
  • Tip! Για όμορφα φουσκωτά τσουρέκια πλέξτε χαλαρές κοτσίδες για να μη χαλάσει το σχέδιο καθώς η ζύμη θα διπλασιαστεί όταν φουσκώσουν.

  • Για καλοψημένα τσουρέκια χρησιμοποιήστε τα ταψιά του φούρνου ή ταψιά με λεπτό πάτο, όπως είναι τα στρογγυλά αντικολλητικά που ψήνουμε το κέικ. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τη φόρμα του κέικ. Τα ταψάκια μιας χρήσης δεν είναι κατάλληλα γιατί δεν παίρνουν ωραίο χρώμα τα τσουρέκια αποκάτω. Όπως επίσης, τα χοντρά αλουμινένια ταψιά δεν είναι κατάλληλα για ζύμες όπως τσουρέκια, ψωμί, κουλουράκια κλπ.
  • Προσοχή στο ψήσιμο. Μερικοί φούρνοι ψήνουν καλύτερα τα τσουρέκια πάνω κάτω αντιστάσεις και το αναφέρουν στις οδηγίες χρήσης. Μην ακολουθήσετε τον κανόνα που οι περισσότεροι λένε να ψήνετε σε αέρα. Δεν ισχύει για όλους τους φούρνους. Παθούσα!!!!!!
  • Σε κάθε ταψί να βάζετε ισομεγέθη τσουρέκια και το ίδιο να κάνετε σε κάθε φουρνιά εάν ψήνετε με δύο ταψιά ταυτόχρονα.
  • Μην ανοιγοκλείνετε τον φούρνο συχνά. Όταν αυξομειώνεται η θερμοκρασία του φούρνου δεν έχουμε σίγουρη επιτυχία στο φούσκωμα. Αυτό ισχύει γενικότερα σε όλη τη διάρκεια της παρασκευή των τσουρεκιών. Είναι ευαίσθητα ακόμη και στην αυξομείωση της θερμοκρασίας του χώρου καθ’όλη της διάρκεια της παρασκευής τους!

Παρακολουθήσετε την εκτέλεση της συνταγής:

20 thoughts on “Τσουρέκια αφράτα, με ίνες γεμάτα άρωμα και νοστιμιά

  • 23 Μαρτίου 2017 at 11:43
    Permalink

    Τέλεια!!!
    Aν δεν ημουν στη δουλεια θα τα έφτιαχνα τωρα!!
    Εγιναν πολύ ωραία Μαρία, και του χρόνου.

    Οι οδηγίες σου αναλυτικές και βοηθητικές 😉

    Reply
    • 27 Μαρτίου 2017 at 13:38
      Permalink

      Marion σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο! Χαίρομαι για τον ενθουσιασμό σου.
      Ελπίζω όταν τα φτιάξεις να μείνεις το ίδιο ικανοποιημένη. 🙂
      Περιμένω εντυπώσεις …. 😉

      Reply
  • 29 Μαρτίου 2017 at 10:13
    Permalink

    ΜΑΓΙΑ ΜΟΥ ΚΑΛΗΜΕΡΑ
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ .ΗΣΟΥΝ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ .ΕΧΩ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ /ΤΟ ΚΑΚΟΥΛΕ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΧΛΕΠΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ?ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ /ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

    Reply
    • 29 Μαρτίου 2017 at 19:17
      Permalink

      Γεια σου Ελευθερία, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
      Το κακουλέ και το μαχλέπι είναι δύο διαφορετικά μυρωδικά ανατολής.
      Δίνουν ωραίο άρωμα και γεύση στο τσουρέκι όμως με λίγη προσοχή στην ποσότητα.
      Περισσότερες πληροφορίες δες στους παρακάτω συνδέσμους
      https://el.wikipedia.org/wiki/Κάρδαμο ή κακουλές
      https://el.wikipedia.org/wiki/Μαχλέπι

      Καλή επιτυχία!!!

      Reply
  • 31 Μαρτίου 2017 at 10:39
    Permalink

    Υπέροχα!!!!!!!!!!!!! Απλά τέλεια!!!! Κάνω πολλά χρόνια τσουρέκια άλλα αυτή η συνταγή είναι καταπληκτική και το κυριότερο πανεύκολη!!!! Σε ευχαριστούμε!!! Καλό Πάσχα!!!!!

    Reply
    • 31 Μαρτίου 2017 at 12:53
      Permalink

      Σοφία ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
      Εφόσον με τόση πείρα που έχεις, λες ότι αυτή η συνταγή σου αρέσει, τι να πω! Νιώθω λες και κέρδισα το πρώτο βραβείο! 🙂 Γιατί, μια νοικοκυρά με εμπειρία δύσκολα πείθετε να αλλάξει τη συνταγή της.
      Καλή επιτυχία σου εύχομαι στα φετινά σου τσουρέκια και καλό Πάσχα!

      Reply
  • 6 Απριλίου 2017 at 15:20
    Permalink

    Καλησπέρα απο την μακρινή Σουηδία!

    Θα επιχειρήσω σύντομα να φτιάξω τα τσουρέκια σας καθώς το βίντεο και οι οδηγίες ειναι αναλυτικότατες και πολύ βοηθητικές! Μια ερώτηση μόνο, εδώ ειναι αδύνατον να βρω μαχλέπι, παρά μόνο κάρδαμο. Ειναι δυνατόν να αντικατασταθεί με κάτι άλλο ίσως;

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    Σταυρούλα

    Reply
    • 6 Απριλίου 2017 at 21:06
      Permalink

      Σταυρούλα την καλησπέρα μας από Ελλάδα.
      Ίσως τελικά δεν δυσκολευτείς να βρεις μαχλέπι στη Σουηδία. Είναι αρκετά διαδεδομένο μπαχαρικό. Αν δεν βρεις δεν πειράζει. Απλώς δεν θα έχουν τα τσουρέκια το χαρακτηριστικό του άρωμα. Και πάλι όμως θα είναι νόστιμα και θα έχουν τα αρώματα από το κάρδαμο και τη βανίλια. Μπορείς να βάλεις μαστίχα, αν σου αρέσει το άρωμά της. Δεν μπορώ να σου πω το αποτέλεσμα γιατί δεν το έχω δοκιμάσει μιας και δεν την προτιμώ σαν γεύση.
      Περιμένω εντυπώσεις …

      Καλή επιτυχία και καλό Πάσχα!

      Reply
  • 6 Απριλίου 2017 at 16:30
    Permalink

    Θελω να κανω την συνταγη αλλα θελω να βαλω 2 κιλα αλευρι (το μοβ). Ποσο θα ειναι οι αναλογιες των υλικων?. Και επισης δεν θελω να βαλω λαδι αλλα μονο βουτυρο ποση ποσοτητα?

    Reply
    • 6 Απριλίου 2017 at 21:16
      Permalink

      Στέλλα καλησπέρα!
      Στη συνταγή αναφέρω ότι «Ζεσταίνουμε το βούτυρο μαζί με το ηλιέλαιο. Υπολογίστε ότι τα δύο μαζί είναι μισή κούπα.» Οπότε υπολόγισε το βούτυρο να είναι συνολικά μισή κούπα λιωμένο.

      Για να βρεις τις αναλογίες των υλικών στα 2 κιλά αλεύρι κάνε τη μέθοδο των τριών. Πρέπει να θυμηθείς λίγο τα μαθητικά σου χρόνια. 🙂 Αλλά γιατί να μπεις σε τέτοιο κόπο? Τι 1 1/2, τι 2? Αν θες μεγαλύτερη ποσότητα κάνε τη διπλή δόση που είναι 3 κιλά αλεύρι.

      Πρόσεχε να ζυγίσεις το αλεύρι γιατί μπορεί το σακουλάκι να λέει 1 κιλό ή μισό, αλλά ποτέ δεν είναι ακριβώς. Συνήθως είναι λίγο λιγότερο.

      Καλή επιτυχία!!!!

      Reply
  • 12 Απριλίου 2017 at 16:58
    Permalink

    Mαρια μου καλησπερα!Η καλυτερη συνταγη ever!ειναι η δικη σου ,να το ξερεις!Ταφτιαξα προχθες (τη διπλη δοση!) Μονο που απο τη χαρα μου παρασυρθηκα κ τα 2 βγηκαν τεραστια!!!!!!!!!!
    Σημερα φαγαμε τη συνταγη σου με τους γιγαντες!Γενικα τοχεις με την κουζινα κ μου αρεσεις παρα πολυ!
    Να εισαι καλα,Καλο Πασχα!

    Reply
    • 13 Απριλίου 2017 at 08:31
      Permalink

      Βιβή καλήμερα!
      Μα τι ωραία που είναι αυτά που μου γράφεις! Με κάνεις και χαμογελώ με τα τεράααααααστια τσουρέκια σου και τον ενθουσιαμό σου. 🙂 Μπράβο για την επιτυχία σου. Είχες μεγάαααααλα κέφια όταν τα έφτιαχνες ε? 🙂

      Να έχεις όμορφο Πάσχα, να ευχαριστηθείς τα φαγάκια σου με τους αγαπημένους σου!
      <3

      Reply
  • 13 Απριλίου 2017 at 10:15
    Permalink

    Θα μπω κι εγώ στο κλαμπ που τα έφτιαξαν 😉

    Τέλεια συνταγή τέλεια γεύση.
    Παραμένουν αφράτα μέχρι το τέλος ( που δεν μένουν για πολύ) 😉

    Μπράβο Μαρία για την συνταγή 🙂
    Να είσαι καλά.

    Φιλιάααα

    Reply
    • 13 Απριλίου 2017 at 16:34
      Permalink

      Ευχαριστώ πολύ Μάριον για το σχόλιο!
      Να είμαστε καλά να φτιάχνουμε ότι μας αρέσει και να το προσφέρουμε στους αγαπημένους μας.

      Σε φιλώ

      Reply
  • 13 Απριλίου 2017 at 16:10
    Permalink

    Kalispera Magia. Afti ti stigmi psino sto fourno ta tsourekia sou. Ta eftiaksa parea sou (vlepondas to video sou). Den ksero to apotelesma akoma( fenonte telia). Mono mia aporia. Tin ora pou evgala ti zimi apo to fourno gia na ta plaso mou ekatse kai meta mou kolage sto plastiri. Evxaristo gia tin orea sou ti sintagi

    Reply
    • 13 Απριλίου 2017 at 16:31
      Permalink

      Καλή επιτυχία Βέρα!
      Δεν γνωρίζω γιατί σου έκατσε η ζύμη. Ίσως είχε παραφουσκώσει? Το ερώτημα είναι αν σου ξαναφούσκωσε όταν τα έπλασες. Αν ναι τότε κανένα πρόβλημα. Θα γίνουν αφράτα, με ίνες και όλα τέλεια!
      Όταν τα βγάλεις από το φούρνο γράψε μου για το αποτέλεσμα και αν θες στείλε και φωτό στο Fb ή με email.
      🙂

      Reply
  • 15 Απριλίου 2017 at 15:24
    Permalink

    Απίστευτη συνταγή!! Εγώ πρόσθεσα και λίγο μαστίχα. Συγχαρητήρια!!

    Reply
    • 26 Απριλίου 2017 at 14:43
      Permalink

      Τέλεια! Αρκετοί από όσους μου έγραψαν πρόσθεσαν μαστίχα. Πολύ χαίρομαι που δεν είστε πιστοί στη συνταγή! Μου αρέσουν οι πειραματισμοί! 🙂
      Καλά μαγειρέματα Μάριε!

      Reply
  • 29 Απριλίου 2017 at 23:50
    Permalink

    Τελεια συνταγή! !, ΣΥΓΧΑΡΗΤΉΡΙΑ με ακρίβεια και λεπτομέρειες! !

    Reply
    • 30 Απριλίου 2017 at 14:52
      Permalink

      Ευχαριστώ πολύ Αθανασία!
      Καλή επιτυχία σε ότι μαγειρεύεις!!!!!! 🙂

      Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *