Τρόφιμα χωρίς απρόσκλητους επισκέπτες!

Το τέλειο ντουλάπι για πάρτι γευσιγνωσίας ζωυφίων! Θα το λατρέψουν και θα κάνουν μόνιμη αποικία.

Το παραδέχομαι!

Είχα και εγώ στο παρελθόν απρόσκλητους επισκέπτες στα ντουλάπια μου με σχετικά μικρές απώλειες. Το μεγάλο δράμα όμως τα έζησα πέρυσι το καλοκαίρι όταν επέστρεψα από τις καλοκαιρινές μου διακοπές. Ψείρες παντού! Τις είδα που κάνανε και μικρές πτήσεις. Δεν ήξερα ότι έχουν φτερά και πετούν. Το κάλεσμα έγινε από ένα μισοάδειο σακουλάκι με αλεύρι που είχα αφήσει στο ντουλάπι. Να σημειώσω ότι το είχα κλείσει καλά (το γνωστό κόλπο με το λαστιχάκι). Αλλά, όχι αεροστεγώς! Χρειάστηκε να κάνω γενική καθαριότητα σε ολόκληρη την κουζίνα και φυσικά να πετάξω ότι δεν ήταν αποθηκευμένο σε γυάλινο δοχείο. Ακόμη και συσκευασίες με μακαρόνια, ρύζι και όσπρια τις οποίες δεν είχα καν ανοίξει.

Έπαθα και ότι έμαθα θέλω να το μοιραστώ μαζί σας.

Τρόφιμα όπως ζυμαρικά, άλευρα, δημητριακά, όσπρια, ρύζι, ζάχαρη, ξηροί καρποί, κάποια μπαχαρικά και παρόμοια προϊόντα για να διατηρηθούν χρειάζονται ξηρό και δροσερό περιβάλλον αποθήκευσης. Σε συνθήκες ζέστης και υγρασίας αναπτύσσονται ψείρες, πεταλούδες, σκουλήκια κ.α. ενοχλητικά έντομα που ανήκουν κυρίως στις κατηγορίες των Κολεόπτερων και Λεπιδόπτερων.

Το πρόβλημα με την εμφάνιση αυτών των απρόσκλητων επισκεπτών στα ντουλάπια της κουζίνας μας είναι πολύ συνηθισμένο και μπορεί να συμβεί ακόμη και σε τρόφιμα που είναι αποθηκευμένα σε κλειστά γυάλινα βάζα. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι πολύ πιθανό τα τρόφιμα αυτά να έχουν προσβληθεί πριν ακόμη τα αγοράσουμε. Τα έντομα των αποθηκών, τα κοινώς λεγόμενα μαμούνια, δεν είναι πάντα ορατά. Έχουν τέσσερα στάδια ανάπτυξης: αυγό, προνύμφη, χρυσαλλίδες και ενήλικο. Στο τελευταίο στάδιο ανάπτυξης το μέγεθος ποικίλλει από 1 έως 12 mm, ενώ η πλειονότητα τους δεν ξεπερνά τα 5 mm.

Συνεπώς είναι σχεδόν σίγουρο ότι κάποια στιγμή φιλοξενήσαμε ή θα φιλοξενήσουμε αυτούς τους απρόσκλητους επισκέπτες. Ωστόσο υπάρχουν τρόποι πρόληψης και εξάλειψης.

ΠΡΟΛΗΨΗ
  1. Ελέγξτε τα προϊόντα κατά την αγορά τους για τυχόν αλλοιώσεις και δείτε την ημερομηνία παραγωγής και λήξης. Να προτιμάτε αυτά που έχουν παραχθεί σε πρόσφατο χρόνο. Προσοχή μη συγχέετε την ημερομηνία παραγωγής με την ημερομηνία συσκευασίας.
  2. Πριν την αποθήκευση στο ντουλάπι βάλτε το προϊόν στην κατάψυξη περίπου για 1 εβδομάδα. Με αυτό το κολπάκι θα εξαλείψετε τα αυγά ή τους οργανισμούς που ήδη μπορεί να έχουν αναπτυχθεί πριν την αγορά του προϊόντος. Αυτό το κάνω πάντα στα όσπρια καθώς τα προμηθεύομαι χύμα σε μεγάλες ποσότητες για όλη τη χρονιά. (Ε, άμα πετύχω καλά φασόλια από την Καστοριά δεν μπορώ να αντισταθώ. Αχ αυτοί οι λευκοί τους γίγαντες!).
  3. Αποθηκεύστε σε γυάλινα ή μεταλλικά βάζα που σφραγίζουν ερμητικά. Φροντίστε να μην ανακατεύετε απομεινάρια από παλιό προϊόν με νέο. Επαναχρησιμοποιήστε τα βάζα αφού πρώτα τα έχετε πλύνει και στεγνώσει πολύ καλά. Το υγρό περιβάλλον είναι ιδανικό για την ανάπτυξη των συγκεκριμένων εντόμων.
  4. Τοποθετήστε μέσα στα βάζα φύλλα δάφνης ή μικρές αποξηραμένες καυτερές πιπεριές. Επίσης μπορείτε να κολλήσετε στο ντουλάπι ή πάνω στα καπάκια των βάζων φύλλα δάφνης.
  5. Μην προμηθεύστε μεγάλες ποσότητες από αυτά τα προϊόντα. Υπολογίστε τις ποσότητες που χρειάζεστε σε βάθος χρόνου ένα με δύο μήνες. Στα πιο φρέσκα υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτυχθούν διάφορα μαμούνια ενώ στην περίπτωση που ανακαλύψουμε κάποια μόλυνση η οικονομική απώλεια θα είναι μικρότερης έκτασης.
  6. Το αλεύρι, τις χειροποίητες χυλοπίτες και τον τραχανά τα αποθηκεύω πάντα στο ψυγείο στη συντήρηση και έτσι είμαι σίγουρη εκατό τοις εκατό.
  7. Διατηρήστε τα ντουλάπια της κουζίνας σας καθαρά, χωρίς υπολείμματα τροφών όπως χυμένα αλεύρια, όσπρια, κλπ.
ΕΞΑΛΕΙΨΗ
  1. Πετάξτε τα μολυσμένα τρόφιμα κατευθείαν στο δημόσιο κάδο σκουπιδιών.
  2. Αδειάστε τελείως όλα τα ράφια της κουζίνας.
  3. Χρησιμοποιήστε την ηλεκτρική σκούπα ώστε να τραβήξει όσα έντομα έχουν κρυφτεί στις γωνίες και στις σχισμές που τυχόν υπάρχουν στα ντουλάπια. Πιστέψτε με τρυπώνουν παντού.
  4. Καθαρίστε τα ντουλάπια με νερό και σαπούνι για τα πιάτα. Περάστε τις επιφάνειες με ένα πανί και χλωρίνη για απολύμανση. Ξεπλύντε με νερό και ξίδι.
  5. Αφήστε τα ντουλάπια να στεγνώσουν καλά ώστε να φύγει κάθε ίχνος υγρασίας και γεμίστε τα ακολουθώντας τις οδηγίες πρόληψης.
  6. Ελέγχετε τακτικά καθώς μπορεί να μην καταφέρατε να διώξετε όλους τους ενοχλητικούς επισκέπτες σας μια και έξω. Σε αυτή την περίπτωση εάν έχετε ακολουθήσει τις οδηγίες πρόληψης δεν θα χρειαστεί να πετάξετε τίποτα αφού τα λαχταριστά σας τρόφιμα είναι προστατευμένα από τους ενοχλητικούς επισκέπτες σας.

Το πάρτι γευσιγνωσίας έλαβε τέλος!

2 thoughts on “Τρόφιμα χωρίς απρόσκλητους επισκέπτες!

  • 28 Φεβρουαρίου 2017 at 20:42
    Permalink

    φανταστικη η συνταγη για το παστο χοιρινο ειναι η μονη που βρηκα σωστη

    Reply
    • 27 Μαρτίου 2017 at 14:09
      Permalink

      Χρήστο, χαίρομαι που σου άρεσε ο τρόπος παρασκευής για το παραδοσιακό παστό με χοιρινό. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να φτιάξεις παστό, καθώς από τόπο σε τόπο ο παραδοσιακός τρόπος παρασκευής είναι διαφορετικός. Εδώ http://www.magiacook.gr/paradosiako-xoirino-pasto/ δίνω τον τρόπο παρασκευής που συνηθίζεται στα χωριά γύρω από την περιοχή της Καλαμάτας.
      Καλή επιτυχία !!!

      Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *