Τούρτα παγωτό – red velvet cake με παγωτό φράουλα

Τρεις στρώσεις red velvet cake και δύο χορταστικές στρώσεις παγωτό με φρέσκες φράουλες φτιάχνουν την τέλεια τούρτα παγωτό με εντυπωσιακή εμφάνιση και υπέροχη γεύση.

Εδώ και καιρό έψαχνα να βρω μια συνταγή για τούρτα όπως την ονειρευόμουν. Εντυπωσιακή, χωρίς κόπο, με μπόλικο παντεσπάνι, χωρίς σαντιγί στη γαρνιτούρα, να έχει φραουλένια γεύση και βελούδινη υφή.

Η επιθυμία μου πήρε σάρκα και οστά με τη βοήθεια του φίλου μου του Τάσου που είναι pastry blogger. Είχα δει στο blog του pastry-tsio.blogspot.gr τη συνταγή για red velvet cake με κρέμα τυριού και έψαχνα ευκαιρία να το γευτώ από τα χεράκια του.

Ο Τάσος για το χατίρι μου έφτιαξε αυτή την καταπληκτική τούρτα παγωτό με όλη του την αγάπη όπως ακριβώς την ήθελα. Γιατί ξέρει ότι είμαι “κεικού”, ότι λατρεύω τις φράουλες και ότι δεν συμπαθώ τη σαντιγί για το γαρνίρισμα.

Τούρτα παγωτό λοιπόν κατά παραγγελία για εμένα και εσάς από έναν από τους καλύτερους pastry blogger στην Ελλάδα.

(To pastrytsio ξεχώρισε ως ένα από τα 5 καλύτερα blog στην κατηγορία Best Sweet Treats στα Food Blog Awards 2016 που διοργάνωσε το BHMAGourmet)

Ελπίζω να σας αρέσει και να την χαρείτε όσο και εγώ.

Υλικά
για το red vevlet cake :
115 γρ. βούτυρο αγελαδινό σε θερμοκρασία δωματίου
300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
2 αυγά μεσαία
320 γρ. αλεύρι σκληρό
250 γρ. ξινόγαλα
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.σ. λευκό ξίδι
2 βανίλιες ή 1 κ.γ. έλαιο βανίλιας
2 κ.γ. κακάο άγλυκο
1 κ.γ. κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής (πάστα όχι υγρό)
2 κ.σ. νερό

για το παγωτό :
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
200 γρ. φυτική κρέμα γάλακτος
2 βανίλιες ή 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή τους σπόρους μισής βανίλιας μαδαγασκάρης
250 γρ. φράουλες

για το γαρνίρισμα :
100 γρ. κρέμα τυριού
2-3 κ.γ. ζάχαρη άχνη
8 μικρές φράουλες
5 – 6 μεγάλες φράουλες πολτοποιημένες
2 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική

Εκτέλεση
Πρώτα παρασκευάζουμε το κέικ. Τη συνταγή θα την βρείτε και στο pastry-tsio.blogspot.gr/2017/02/red-velvet-cake.html

Βήμα 1ο: Σε ένα μπολ χτυπάμε το βούτυρο (προσοχή να είναι σε θερμοκρασία δωματίου) και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και την βανίλια.

Βήμα 2ο: Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το κακάο με το νερό και προσθέτουμε χρώμα τόσο όσο χρειάζεται μέχρι να πάρει το μείγμα έντονη βυσσινί απόχρωση.

Βήμα 3ο: Προσθέτουμε το μείγμα με το κακάο στο μπολ με το βούτυρο. Συνεχίζουμε το χτύπημα να ομογενοποιηθούν τα υλικά και ρίχνουμε τμηματικά το αλεύρι (εμπλουτισμένο με 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ) και το ξυνόγαλα. (Ξεκινάμε με λίγο αλεύρι ρίχνουμε το μισό ξυνόγαλα συνεχίζουμε με αλεύρι προσθέτουμε το υπόλοιπο ξυνόγαλα που το έχουμε εμπλουτίσει με μια κουταλιά λευκό ξίδι και ολοκληρώνουμε την ανάμειξη των υλικών με την υπόλοιπη ποσότητα αλευριού.)

Βήμα 4ο: Σε ένα μεγάλο ορθογώνιο ταψί που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα ρίχνουμε το μείγμα, απλώνοντάς το ομοιόμορφα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου πάνω κάτω αντιστάσεις για 15΄ – 20΄. Όταν η επιφάνεια του κέικ δεν κολλά στο δάχτυλο, είναι έτοιμο. Προσοχή, δεν πρέπει να το παραψήσετε. (Θα νομίζετε ότι ίσως θέλει λίγο ακόμη ψήσιμο, όμως όταν κρυώσει θα σφίξει.)

Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει καλά και συνεχίζουμε με την παρασκευή του παγωτού.

Βήμα 5ο: Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το ζαχαρούχο γάλα με τη βανίλια.

Βήμα 6ο: Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε την φυτική κρέμα (προσοχή να είναι κρύα) με το μίξερ να γίνει σφιχτή σαντιγί. Μόλις σχηματιστούν απαλές κορυφές είναι έτοιμη.

Βήμα 7ο: Ρίχνουμε το 1/3 από τη σαντιγί μέσα στο μπολ με το ζαχαρούχο και ανακατεύουμε πολύ καλά με τη σπάτουλα. Προσθέτουμε την υπόλοιπη σαντιγί και αναδιπλώνουμε το μείγμα με τη σπάτουλα, να ομογενοποιηθεί χωρίς όμως να χάσουμε τον όγκο της κρέμας.

Βήμα 8ο: Πολτοποιούμε καλά τις φράουλες στο μούλτι και τις προσθέτουμε στο μείγμα. Αναδιπλώνουμε προσεκτικά και το παγωτό μας με άρωμα φράουλας είναι έτοιμο!

Συνεχίζουμε με το στήσιμο της τούρτας παγωτό. Ιδανικά για την εμφάνιση όπως στην φωτογραφία θα χρειαστείτε ένα στρογγυλό τσέρκι ύψους περίπου 7,5 cm και διάμετρο 18 cm.

Βήμα 9ο: Κόβουμε από το κέικ 3 στρογγυλά κομμάτια με οδηγό το τσέρκι που θα χρησιμοποιήσουμε για να στήσουμε την τούρτα (Κόψτε από την εσωτερική περίμετρο).

Βήμα 10ο: Τοποθετούμε το πρώτο κομμάτι κέικ μέσα στο τσέρκι (Αν χρησιμοποιήσετε φόρμα με αποσπώμενο πάτο μην ξεχάσετε να τον αφαιρέσετε!) Ρίχνουμε σχεδόν τη μισή ποσότητα από το παγωτό. Τοποθετούμε το δεύτερο κομμάτι κέικ και ρίχνουμε το υπόλοιπο παγωτό μέχρι να φτάσει η στάθμη του σχεδόν 1 cm κάτω από το χείλος του σκεύους. Τοποθετούμε το τελευταίο κομμάτι κέικ. Σκεπάζουμε με μεμβράνη την τούρτα και την βάζουμε στην κατάψυξη να παγώσει. Μετά από 8 ώρες είναι έτοιμη για κατανάλωση.

Γαρνίρισμα
Βήμα 1ο: Ανακατεύουμε την κρέμα τυριού με τη ζάχαρη άχνη. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε ζάχαρη ανάλογα με τη γεύση μας. Απλώνουμε την κρέμα τυριού στην επιφάνεια της τούρτας με σπάτουλα ή χρησιμοποιούμε κορνέ για να κάνουμε σχέδια.

Βήμα 2ο: Πολτοποιούμε μερικές φράουλες μαζί με λίγη ζάχαρη κρυσταλλική για να ετοιμάσουμε σάλτσα φράουλας.

Βήμα 3ο: Τοποθετούμε τις φράουλες και τέλος γαρνίρουμε με την σάλτσα φράουλας.

Καλή σας απόλαυση!!!

Σημαντικές επισημάνσεις

  • Για να κόψετε την τούρτα με ευκολία αφήστε την μερικά λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου. Χρησιμοποιήστε μεγάλο και γερό μαχαίρι.
  • Το γαρνίρισμα καλύτερα να το κάνετε όταν θέλετε να καταναλώσετε την τούρτα διότι οι φράουλες στην κατάψυξη θα γίνουν παγάκια.
  • Για την παρασκευή του παγωτού φροντίστε η κρέμα να είναι παγωμένη. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά θα πρέπει να βάλετε τη διπλάσια ποσότητα από τη φυτική.
  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ότι σχήμα ή μέγεθος τσέρκι θέλουμε ή ακόμη και μια φόρμα με αποσπώμενο πάτο. Επίσης μπορούμε να φτιάξουμε μικρές ατομικές τούρτες παγωτό (π.χ. σε σχήμα καρδιάς, είναι μια ωραία ιδέα για την γιορτή των ερωτευμένων ή με σχέδια (ψαράκια, αρκουδάκια, κλπ. που θα ξετρελάνουν τα παιδιά σας)

  • Αν στήσετε την τούρτα σε φόρμα με αποσπώμενο πάτο μεγαλύτερης διάστασης στο φάρδος και μικρότερης στο ύψος από αυτή που ενδεικτικά προτείνω πρέπει να έχετε υπόψη σας δύο θεματάκια α) μπορεί το ύψος να μην σας παίρνει να βάλετε 2 στρώσεις παγωτού και β) να υπολογίσετε που θα ψήσετε το κέικ ώστε να μην έχετε πρόβλημα με τα κομμάτια που θέλετε να βγάλετε για την τούρτα (δείτε καλύτερα το βίντεο όπου προτείνονται λύσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα)
  • Μπορείτε να φτιάξετε τούρτα παγωτό με απλό παντεσπάνι και ότι γεύση παγωτού εσείς προτιμάτε!
  • Τα κομμάτια του κέικ που θα σας περισσέψουν από την παρασκευή της τούρτας μπορείτε να φτιάξετε τρουφάκια (δείτε τη συνταγή εδώ).

Παρακολουθήσετε την υλοποίηση της συνταγής :

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *