Το γλυκό ρουμπίνι (μαρμελάδα ρόδι)

Τα υπέροχα ρουμπίνια της Μεσογείου, γίνονται πεντανόστιμη και υγιεινή μαρμελάδα !

Υλικά

4 ποτήρια χυμό από ρόδι
2 ποτήρια άσπρη ζάχαρη
1+1/2 ποτήρι ακατέργαστη ζάχαρη
2 κουταλιές μέλι
Τα κουκούτσια από τα ρόδια
1 μεγάλο λεμόνι
1 κλαράκι βασιλικό

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε 5-6 μεγάλα ροδοκόκκινα ρόδια. Τα τοποθετούμε σε ένα μπολ και τα ζουλάμε με τα χέρια μας για να βγει ο χυμός τους. Περνάμε το μείγμα από σουρωτήρι και ρίχνουμε σε κατσαρόλα 4 ποτήρια από το χυμό (ότι περισσεύει το πίνουμε 😉 ). Προσθέτουμε στην κατσαρόλα 2 ποτήρια άσπρη ζάχαρη και 1μιση ακατέργαστη.

Σιγοβράζουμε για μισή ώρα (βάζουμε το διακόπτη της κουζίνας στο 6 εάν φτάνει μέχρι το 9). Κατά τη διάρκεια του βρασμού ξαφρίζουμε χρησιμοποιώντας το σουρωτήρι του τσαγιού (είναι πιο εύχρηστο από το κουτάλι σε αυτή τη φάση).

Στη συνέχεια προσθέτουμε στην κατσαρόλα το χυμό από ένα λεμόνι, το μέλι και τα σπόρια από τα ρόδια. Συνεχίζουμε το βρασμό στην ίδια ένταση περίπου για άλλα 40 λεπτά. Περιοδικά ξαφρίζουμε χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι αγγίζοντας απαλά την επιφάνεια του μείγματος. Όταν το μείγμα αρχίσει να αποκτά το υπέροχο γυαλιστερό διαυγές ρουμπινί χρώμα πλησιάζει το τέλος του βρασμού.

Σβήνουμε την εστία και ρίχνουμε το βασιλικό στο μείγμα. Όταν κρυώσει αφαιρούμε το βασιλικό και τοποθετούμε την υπέροχη μαρμελάδα μας σε βαζάκια. Διατηρείται στο ψυγείο.

rodi2_full

Σημαντικές επισημάνσεις

  • Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες C, Α, Ε, σίδηρο, κάλιο και αντιοξειδωτικές φυτοχημικές ουσίες όπως οι πολυφαινόλες. Περιέχει επίσης ψηλές ποσότητες φυτικών ινών ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες.
  • Είναι ωφέλιμο στην υγεία μας να χρησιμοποιούμε όλα τα κουκούτσια από σπόρια. Όμως εάν δεν αρέσει στην υφή της μαρμελάδας μπορείτε να βάλετε τη μισή ποσότητα.
  • Καταλαβαίνουμε ότι η μαρμελάδα έχει ¨δέσει¨ όταν: δεν τρέχει σαν κλωστή από το κουτάλι, όταν σε όλη την επιφάνεια δούμε πολύ μικρές φυσαλίδες σαν αφρός και τη νοιώθουμε πηχτή στο ανακάτεμα.
  • Προσοχή μην την παραβράσετε! Όταν είναι ζεστή έχει λίγο ρευστή μορφή, όμως όταν κρυώσει πήζει.
  • Σχετικά με τη ζάχαρη! Χρησιμοποίησα άσπρη και ακατέργαστη γιατί αυτές είχα στο ντουλάπι μου! Επιλογή μου θα ήταν να χρησιμοποιούσα μόνο ακατέργαστη για πιο υγιεινό αποτέλεσμα 🙂 🙂

Save

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *