Στιφάδο με κρέας

Τόσο νόστιμο, τόσο τρυφερό και ελαφρύ, με πεντάγλυκα κρεμμύδια σαν λουκουμάκια! Απορώ γιατί ένα τόσο αγαπημένο φαγητό δεν το γευόμαστε πιο συχνά.

Για να φτιάξετε στιφάδο θα πρέπει να ακολουθήσετε μόνο δύο στάδια. Ξεχάστε τους ωκεανούς δακρύων που πρέπει να χύσετε για να καθαρίσετε τα κρεμμύδια και το βαρυστομάχιασμα της επόμενης μέρας.

Αν ακολουθήσετε τις συμβουλές μου θα φτιάξετε ένα στιφάδο όλο νοστιμιά, πανεύκολα και πολύ ελαφρύ, χωρίς να κυλήσει ούτε ένα δάκρυ!

Απλώς ευχαριστηθείτε τις βούτες σας με φρεσκοψημένο ψωμάκι στη σαλτσούλα και απολαύστε τη γλύκα αυτού του φαγητού. 🙂

Υλικά για 6 μερίδες
6 μερίδες κρέας της αρεσκείας σας (μοσχάρι ή χοιρινό ή κόκορα ή κουνέλι, κ.λπ.)
3 κιλά κρεμμύδια για στιφάδο τα πιο μικρά που θα βρείτε
1 ποτήρι ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
4-5 φυλλαράκια βάγια
Μία γερή τσιμπιά δεντρολίβανο ή ένα κλωνάρι
Μισό ξυλάκι κανέλα
5-6 γαριφαλάκια
10 κόκκους πολύχρωμα πιπέρια
5 μεγάλες σκελίδες σκόρδου
Αλάτι
2-3 ώριμες ντομάτες ή 1 ποτήρι χυμό ντομάτας
2/3 ποτήρι ξίδι καλής ποιότητας για το μαγείρεμα
1 ποτήρι ξίδι προαιρετικά για το μαρινάρισμα

Εκτέλεση

Βήμα 1ο : Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και κάνουμε δύο σταυρωτές χαρακιές περίπου 4 χιλιοστά βάθος στο πάνω μέρος του κρεμμυδιού. Τα ξεπλένουμε με νερό και τα αφήνουμε να στραγγίσουν.

Βήμα 2ο: Τοποθετείστε σε μεγάλη κατσαρόλα με φαρδύ πάτο το κρέας. Προσθέστε 10 κρεμμυδάκια ολόκληρα (διαλέξτε τα πιο μεγάλα) και όλα τα υπόλοιπα υλικά (ελαιόλαδο, βάγια, δεντρολίβανο, κανέλα, γαρίφαλο, ντομάτες (λιωμένες στο μούλτι ή με τον τρίφτη), αλάτι (κατά προτίμηση χοντρό) και σκόρδα. Ρίχνετε στην κατσαρόλα νερό μέχρι να σκεπαστεί καλά το κρέας συν 2 ποτήρια. Βράζετε σε σιγανή φωτιά μέχρι να «τσιμπιέται» το κρέας. Ο χρόνο βρασμού εξαρτάται από το κρέας και το μέγεθος των μερίδων. Θέλουμε να κρατάει αρκετά για να ολοκληρωθεί το βράσιμό του μαζί με τα κρεμμύδια.

Βήμα 3ο: Προσθέστε στην κατσαρόλα με το κρέας τα καθαρισμένα κρεμμυδάκια. Εάν το υγρό στην κατσαρόλα δεν σκεπάζει τα κρεμμύδια προσθέστε ζεστό νερό (για να μην σταματήσει ο βρασμός). Μην υπερβάλετε όμως γιατί τα κρεμμύδια έχουν υγρασία και μπορεί το φαγητό να σας βγει πολύ ζουμερό.
Συνεχίζετε το βρασμό σε μεσαίας έντασης φωτιά μέχρι να πει το φαγητό όλα τα υγρά. Μέχρι να μελώσει η σάλτσα. Προσοχή! Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε λίγο νερό πριν το τέλος του μαγειρέματος εάν το κρέας και τα κρεμμύδια δεν έχουν βράσει καλά (πρέπει να γίνουν «λουκούμι»).

Είναι λίγο περίεργο, παρότι τα κρεμμύδια είναι τρυφερά και τρώγονται ωμά, απαιτείται αρκετός χρόνος βρασμού για να γίνουν μαλακά και μελωμένα.

Υπολογίστε το λιγότερο 40 λεπτά σιγανού βρασμού.
Και το σημαντικότερο για την απόλυτη επιτυχία του φαγητού είναι να είστε συνέχεια πάνω από την κατσαρόλα λίγο πριν το τέλος γιατί αυτό το φαγητό «πιάνει», κολλάει η σάλτα στον πάτο και τσικνίζει το φαγητό.

Καλή σας όρεξη!

Σημαντικές επισημάνσεις

  • Αν επιλέξετε κάποιο κρέας με έντονη γεύση ή οσμή όπως κάποιο μεγάλο ζώο π.χ. κριάρι, ή κρέας από κυνήγι π.χ. λαγό ή αγριογούρουνο βάλτε το σε μαρινάδα ώστε να “σπάσει” η μυρωδιά που έχουν αυτά τα κρέατα. Τοποθετείτε τις μερίδες σε ένα μπωλ με ένα ποτήρι ξίδι και προσθέτετε όσο νερό χρειάζεται για να σκεπαστεί το κρέας. Αφήστε το στο ψυγείο τουλάχιστον 12 ώρες. Το χοιρινό και γενικώς τα πιο μεγάλα ζώα είναι καλύτερα να τα αφήσετε στη μαρινάδα περισσότερο χρόνο. Μπορείτε να προσθέσετε στη μαρινάδα και από τα μυρωδικά που θα βάλετε στην κατσαρόλα για το μαγείρεμα. (Δεν το θεωρώ απαραίτητο. Νομίζω ότι όλη τη δουλειά την κάνει το ξίδι)

  • Για να καθαρίσετε τα κρεμμύδια θα κάνετε 3 τομές. Θα κόψετε οριζόντια το πάνω και το κάτω μέρος ώστε να αφαιρέσετε τις ρίζες και τη φύτρα και μία κάθετη (όχι πολύ βαθιά) για να μπορέσετε να αφαιρέσετε το εξωτερικό περίβλημα μαζί με το πρώτο τρυφερό μέρος του κρεμμυδιού. Στη συνέχεια θα κάνετε δύο σταυρωτές χαρακιές περίπου 4 χιλιοστά βάθος στο πάνω μέρος του κρεμμυδιού (εκεί που ήταν η φύτρα και όχι στο κάτω μέρος γιατί θα σας διαλυθούν κατά τον βρασμό). Όπως θα δείτε στο κάτω μέρος οι στρώσεις δεν ξεχωρίζουν, είναι πιο συμπαγές.
  • Χρειάζεται λίγη υπομονή και μάσκα θαλάσσης για το κλάμα. Μην παραλείψετε τον αναπνευστήρα! Είναι must, πιστέψτε με! (δες βίντεο)
    Όταν θα έχετε τελειώσει το καθάρισμα η στοίβα από τα φλούδια θα είναι διπλάσια σε όγκο από τα κρεμμυδάκια που θα βάλετε στο φαγητό.
    Μπορείτε να καθαρίσετε τα κρεμμύδια μια μέρα πιο πριν και να τα φυλάξετε στο ψυγείο κλεισμένα σε μπωλ με καπάκι ή με μεμβράνη.
  • Εάν χρησιμοποιήσετε χύτρα προσθέστε νερό τόσο όσο να σκεπαστεί καλά το κρέας και αφήστε το να βράσει για 20 περίπου λεπτά από τη στιγμή που θα σηκωθεί το έμβολο.
  • Ποτέ, μα ποτέ μην ανακατέψετε τη στιφάδο γιατί θα σας διαλυθούν τα κρεμμύδια. Στο τελικό στάδιο βρασμού απλώς κάντε μερικές φορές κυκλικές κινήσεις την κατσαρόλα (χουλαχουπ) για να ελέγξτε την σάλτσα ώστε να μην σας κολλήσει στον πάτο και καεί το φαγητό.
  • Αν σας μυρίσει καμένο είναι πλέον αργά. Μην πετάξετε όμως το φαγητό. Αφαιρέστε το γρήγορα από τη φωτιά και αδειάστε το σε ένα άλλο σκεύος τουμπάροντας την κατσαρόλα. Έτσι δεν θα σας πάρει μυρωδιά κανείς!!!
  • Εάν δεν έχετε κανέλα και γαρίφαλο σε ξυλάκια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τριμμένα, με προσοχή όμως στην ποσότητα μην σας γίνει βαρύ το φαγητό. Μια τσιμπιά, στη μυτούλα του κουταλιού είναι αρκετό. Η ποσότητα από τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά είναι ενδεικτικά. Μπορείτε να ενισχύσετε τη γεύση όσο εσείς θέλετε.
  • tip: Βάλτε τα μπαχαρικά σε μπαλίτσα τσαγιού. Έτσι θα αποφύγετε τη δυσάρεστη (για κάποιους) αίσθηση να δαγκώσετε κάποιο κρυμμένο γαριφαλάκι στη σάλτσα. (δες βίντεο)

Παρακολουθήσετε την συνταγή:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *