Σοκολατάκια με φουντούκια

Τρως το πρώτο και λες σοκολατοφουντουκοαπόλαυση,
στο δεύτερο νιώθεις διπλοσοκολατοφουντουκοαπόλαυση,
στο τρίτο είσαι σε σουπερσοκολατοφουντουκοαπόλαυση
και … στο τελευταίο σκέφτεσαι «αχ να είχα και άλλο»!

Υλικά για τη γέμιση (60 – 70 τεμάχια)
200 γρ. Nestle dessert πραλίνα
150 γρ. φουντούκια ψημένα
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
200 γρ. αγελαδινό βούτυρο Όλυμπος
4 κουταλιές της σούπας κακάο Παυλίδης
70 τεμ. ολόκληρα φουντούκια ψημένα (ένα για κάθε σοκολατάκι)

Υλικά για τη επικάλυψη
200 γρ. φουντούκια ψημένα χοντροκομμένα για την επικάλυψη
250γρ. κουβερτούρα κλασική Παυλίδης για την επικάλυψη (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Αλέθουμε τα φουντούκια στο μούλτι να γίνουν σκόνη.

Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί. Προσθέτουμε το βούτυρο, το γάλα, τη σκόνη φουντουκιών και το κακάο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα στο μπεν μαρί, μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να έχουμε ένα πυκνό, λείο μείγμα. Αφήνουμε το μείγμα να παγώσει στο ψυγείο.

Όταν δούμε ότι μπορούμε να το πλάσουμε το βγάζουμε από το ψυγείο και πλάθουμε μικρά μπαλάκια (μικρότερα από ένα καρύδι) βάζοντας στο κέντρο ένα ολόκληρο φουντούκι. Μπορείτε να ολοκληρώσετε τη συνταγή είτε με επιπρόσθετη επικάλυψη σοκολάτας, είτε με χοντροκομμένα φουντούκια.

Για την επικάλυψη με χοντροκομμένα φουντούκια απλώς βουτάμε κάθε σοκολατάκι που πλάθουμε μέσα στα τριμμένα φουντούκια. Τα τοποθετούμε σε μια μεγάλη πιατέλα με λαδόκολλα και τα βάζουμε στο ψυγείο να παγώσουν λίγο.

Για την επικάλυψη με σοκολάτα ακολουθούμε την εξής διαδικασία. Όταν πλάσουμε όλα τα σοκολατάκια τα βάζουμε για λίγο (περίπου μισή ώρα) στο ψυγείο να παγώσουν. Στη συνέχεια, λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Βουτάμε ένα ένα τα σοκολατάκια στην κουβερτούρα. Τα τοποθετούμε σε ένα δίσκο με λαδόκολλα. Εάν θέλουμε πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα φουντούκια όσο είναι ακόμη η σοκολάτα υγρή. Η σοκολάτα σταθεροποιείται σχετικά γρήγορα.

Σημαντικές επισημάνσεις

  • Αν τα φουντούκια είναι άψητα τα βάζουμε σε ταψάκι και τα ψήνουμε στους 170 βαθμούς (περίπου 10 λεπτά). Προσοχή μην «αρπάξουν» γιατί θα πικρίζουν.
  • Για να πλάσετε τα σοκολατάκια σε μικρά μπαλάκια καλύτερα να χρησιμοποιήσετε γάντια μίας χρήσεως. Ξεκολλάει πιο εύκολα η σοκολάτα και δεν είστε συνέχεια στον πειρασμό να γλύφετε τα δάχτυλά σας!!!!
  • Καθώς πλάθουμε το μείγμα η σοκολάτα λιώνει από τη θερμοκρασία των χεριών μας και γι’ αυτό χρειάζεται να ξαναμπούν για λίγο στο ψυγείο εάν φτιάξετε την εκδοχή με την επικάλυψη φουντουκιών. Αν προτιμήσετε την επικάλυψη σοκολάτας θα τα βάλετε ούτως ή άλλως να παγώσουν γιατί αλλιώς δεν θα σταθεί η σοκολάτα.
  • Επιτρέψτε μου να επιμείνω λίγο στην επιλογή των υλικών με τις μάρκες που προτείνω. Δεν γίνεται για λόγους διαφημιστικούς παρά μόνο για το γευστικό αποτέλεσμα. Τόσο τα βούτυρα, όσο και οι σοκολάτες έχουν μεγάλη διαφορά ως προς τη γεύση από εταιρία σε εταιρία. Η επιλογή για τα υλικά που χρησιμοποίησα στη συνταγή έχει γίνει μετά από έρευνα της αγοράς με βασικά κριτήρια την ποιότητα και τις γευστικές μου προτιμήσεις. Αν παρακολουθήσετε το βίντεο με τη συνταγή θα δείτε ότι από λάθος χρησιμοποίησα για τη γέμιση αντί για πραλίνα, κουβερτούρα της Nestle dessert και δεν είχα το αποτέλεσμα που ήθελα παρόλο που ήταν προϊόν της ίδιας εταιρίας. Η επιλογή είναι αποκλειστικά δική σας.

Παρακολουθήστε την εκτέλεση της συνταγής :

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *