Ρολάκια καταϊφιού με φρέσκια μυζήθρα, μαρμελάδα φράουλα και παστουρμά

Εύκολο, γρήγορο, χωρίς κόπο, gourmet πιάτο με κλασική φινέτσα και παραδοσιακές ρίζες.

Το τραγανό φύλλο καταϊφιού σε συνδυασμό με την βελούδινη υφή της φρέσκιας κρητικής μυζήθρα και τον άοσμο παστουρμά συνθέτουν μια αρμονία γεύσεων με ενδιαφέρουσες αντιθέσεις. Την ευχάριστη έκπληξη στον ουρανίσκο κάνει η μαρμελάδα φράουλα αρωματισμένη με φρεσκοτριμμένα πιπέρια.

Υλικά (12 ατομικά ρολάκια)
500 γρ. φύλλο καταΐφι
150 γρ. βούτυρο λιωμένο
800 γρ. φρέσκια μυζήθρα ανάλατη ή τυρί κρέμα
3 κ.σ. μαρμελάδα φράουλα
φρεσκοτριμμένα πολύχρωμα πιπέρια
12 λωρίδες παστουρμά ή προσούτο

Εκτέλεση

Βήμα 1ο: Για να παρασκευάσουμε τα ρολά καταϊφιού θα χρειαστούμε ένα σωλήνα ειδικό για φλογέρες. Στην περίπτωση που δεν έχουμε (όπως εγώ!) τότε κάνουμε την εξής κατασκευή με αλουμινόχαρτο. Φτιάχνουμε ρολά από αλουμινόχαρτο μήκους 20 εκ. και πάχους 4 εκ. Φροντίζουμε να μην είναι σφιχτά δηλ. συμπαγή. Θέλουμε όταν τα σφίγγουμε να μειώνεται ο όγκος τους (κόλπο για τη συνέχεια!).

Σε κάθε ένα ρολό αλουμινόχαρτου τυλίγουμε μια λωρίδα ζύμης (10 εκ. πλάτος και 30-35 εκ. μήκους, περίπου) αφού πρώτα το αλείψουμε με βούτυρο. Τοποθετούμε τα ρολάκια σε ένα ταψί (πιρέξ κατά προτίμηση) με το τελείωμα του φύλλου στην κάτω μεριά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 10-15 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα. Τα γυρνάμε ώστε να ψηθούν και να πάρουν ωραίο χρώμα και από κάτω.

Βήμα 2ο: Αφού ψηθούν τα ρολάκια τα βγάζουμε από το φούρνο και περιμένουμε μερικά λεπτά μέχρι να μπορούμε να πιάσουμε τις άκρες από το αλουμινόχαρτο και να μην καιγόμαστε. Για να ξεφορμάρουμε τα ρολά καταϊφιού από την ιδιόχειρη κατασκευή δεν χρειάζεται να περιμένουμε να κρυώσουν. Απλώς στρίβουμε τις άκρες του αλουμινόχαρτου πιάνοντάς τες με τα δύο μας χέρια (όπως κάνουμε όταν θέλουν να στύψουμε μια βρεγμένη πετσέτα). Έτσι θα μειωθεί ο όγκος του και θα βγουν τα ρολάκια μας πανεύκολα, χωρίς πίεση και χωρίς να μας διαλυθούν!!!!

Βήμα 3ο: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τη φρέσκια μυζήθρα και ανακατεύουμε λίγο με το σύρμα (ή πιρούνι) να αφρατέψει. Γεμίζω τα ρολάκια ένα ένα χρησιμοποιώντας σακούλα ζαχαροπλαστικής ή με την πίσω άκρη ενός κουταλιού του γλυκού. Αλείφουμε την πλευρά που θα ακουμπήσει στο πιάτο με λίγη ποσότητα από τη φρέσκια μυζήθρα και τα τοποθετούμε στο σκεύος που θα σερβίρουμε. Έτσι θα σταθεροποιηθούν και δεν θα γλιστρούν από το πιάτο όταν χρησιμοποιούμε το μαχαιροπίρουνο για να το κόψουμε.

Βήμα 4ο: Προσθέτουμε στη μαρμελάδα φράουλα φρεσκοκομμένα πολύχρωμα πιπέρια, ανακατεύουμε και απλώνουμε ελάχιστη ποσότητα (στη μύτη ενός κ. γλ.) πάνω σε κάθε ρολό. Τέλος, κόβουμε σε λεπτότερες λωρίδες τα κομμάτια του παστουρμά και τα τοποθετούμε πάνω στα ρολά διαγώνια δημιουργώντας ένα όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα.

Το τέλειο συνοδευτικό για αυτό το πιάτο είναι: πράσινη σαλάτα (λόλα και ρόκα), γαρνιρισμένη με καρύδια, φρέσκες φράουλες και ντρέσινγκ με πετιμέζι, βαλσαμικό ξίδι και ελαιόλαδο.

Δοκιμάστε το! Θα σας αρέσει πολύ!!!! Θα εντυπωσιάσετε με την όμορφη παρουσία του πιάτου και το γευστικό αποτέλεσμα των “αταίριαστων” υλικών μεταξύ τους.

Σημαντικές επισημάνσεις

  • Η φρέσκια ανάλατη μυζήθρα ταιριάζει άψογα με τον παστουρμά. Επιλέξτε μυζήθρα με “προσωπικότητα” – άρωμα και καλής ποιότητας. Στην περίπτωση που χρησιμοποιήσετε κρέμα τυριού με ήπια – ουδέτερη γεύση, προτείνω να αντικαταστήσετε τον παστουρμά με προσούτο.
  • Στο εμπόριο θα βρείτε διαφόρους τύπους παστουρμά. Ακόμη και άοσμο.
  • Στη σαλάτα μπορείτε να αντικαταστήσετε τη λόλα με τρυφερές καρδιές από κατσαρά αντίδια.
  • Τα ρολά καταϊφιού διατηρούνται τραγανά σε θερμοκρασία δωματίου. Μπορείτε λοιπόν να τα έχετε προετοιμάσει και ψήσει από την προηγούμενη ημέρα και να κάνετε την υπόλοιπη παρασκευή του πιάτου κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.
  • Ακολουθώντας τα βήματα 1 και 2 έχετε έτοιμες ψημένες φλογέρες καταϊφιού ακόμη και για μια γλυκιά παρασκευή με σαντιγί και φρούτα ή παγωτό, ή κρέμα ζαχαροπλαστικής …, με λίγη φαντασία θα έχετε μαζί με το αλμυρό πιάτο, έτοιμο, και το επιδόρπιο του γεύματος!

Παρακολουθήσετε την εκτέλεση της συνταγής :

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *