Ραβανί (Ρεβανί) με ινδοκάρυδο

Αγαπημένο παραδοσιακό σιροπιαστό γλυκό ταψιού. Το Ρεβανί ή Ραβανί είναι τέλειο με παγωτό, με γλυκό του κουταλιού ή σκέτο.

Αυτή η συνταγή είναι πανεύκολη και μοιάζει στην εκτέλεσή της σαν το πιο απλό κέικ βανίλιας.
Γίνεται αφράτο και όσο ζουμερό το προτιμάμε.

Η συνταγή είναι της γιαγιάς Ελένης που είχε ρίζες από την Ανατολική Θράκη. Η κόρη της, Σούλα, την έχει γραμμένη στο τετράδιό της ως «Ινδοκάρυδο μαμάς».

Όταν θέλει να φτιάξει Ρεβανί, πάντα την προτιμά και ας έχει γραμμένες στο τετράδιό της και άλλες συνταγές για Ρεβανί. Το Ινδοκάρυδο της μαμάς της είναι το καλύτερο!

Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν πάμπολλες εκδοχές και συνταγές για Ρεβανί (όπως συνηθίζουν να το λένε στη Β. Ελλάδα) ή Ραβανί (Ν. Ελλάδα). Το Ρεβανί της οικογένειας Χοχλιούρου στη Βέροια είναι από το πιο ξακουστά. Παρασκευάζουν αυτό το γλυκό από το 1886 διατηρώντας την αυθεντική συνταγή μυστική.

Πραγματικά δεν ξέρω ποιος είναι ο αυθεντικός τρόπος παρασκευής Ραβανί. Αν δηλαδή γίνεται με σιμιγδάλι ή αλεύρι ή με γιαούρτι ή με ινδοκάρυδο ή και με όλα αυτά τα υλικά μαζί. Είναι τόσες πολλές οι εκδοχές και μερικές φορές μπερδεύω ακόμη και το Σάμαλι με το Ραβανί ή το Χασλαμά.

Μπορώ όμως να πω με σιγουριά ότι, με αυτή τη συνταγή θα φτιάξετε ένα αφράτο, πεντανόστιμο γλυκό ταψιού με σιρόπι, τόσο μα τόσο εύκολα!

Υλικά
8 μεσαία αβγά
1 κούπα ζάχαρη (250 γρ.)
2 κούπες ηλιέλαιο (500 ml)
2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (350 γρ.)
2 κούπες ινδοκάρυδο (200 γρ.)
3 κ.σ. ψιλοκομμένο αμύγδαλο καβουρδισμένο
2 βανίλιες
ξύσμα λεμονιού
1 μπέικιν πάουντερ (προαιρετικά)

για το σιρόπι
2 κούπες ζάχαρη (500 γρ.)
2 κούπες νερό (500 ml)
2 βανίλιες
μισό λεμόνι
φλοίδες από 1 ολόκληρο λεμόνι
1 σφηνάκι κονιάκ ή λικέρ λεμοντσέλο

για το γαρνίρισμα
ολόκληρα καβουρδισμένα αμύγδαλα

Εκτέλεση

Βήμα 1ο: Προετοιμάζουμε τα αμύγδαλα για το μείγμα και το σερβίρισμα. Θα χρειαστούμε συνολικά περίπου 100 γρ. αμύγδαλα. Βράζουμε σε ένα κατσαρολάκι με νερό τα αμύγδαλα για 1 με 2 λεπτά. Στραγγίζουμε και αφαιρούμε τις φλοίδες πιέζοντάς τα όσο είναι ζεστά. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς Κελσίου μέχρι να ροδίσουν. Διαλέγουμε τα πιο όμορφα (περίπου 25-30 τεμ.) και τα υπόλοιπα τα κόβουμε στο μούλτι (όχι πολύ λεπτά αλλά ούτε πολύ χοντρά).

Βήμα 2ο: Ετοιμάζουμε το μείγμα για το γλυκό. Σε ένα μπολ χτυπάμε με τον αβγοδάρτη το ηλιέλαιο και τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε τα αβγά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Προσθέτουμε το αλεύρι, τις βανίλιες και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα. Συνεχίζουμε προσθέτοντας τα αμύγδαλα και τέλος το ινδοκάρυδο.

Βήμα 3ο: Αλείφουμε με λίγο ηλιέλαιο ή βούτυρο ένα ταψί (κατά προτίμηση τύπου πυρέξ) 25χ35 ή στρογγυλό διαμέτρου 30 εκ. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 – 200 βαθμούς Κελσίου πάνω – κάτω αντιστάσεις τοποθετώντας το ταψί χαμηλά στο φούρνο. Αν θέλουμε να ψήσουμε στον αέρα τοποθετούμε το ταψί στη μεσαία σχάρα του φούρνου.
Το γλυκό είναι έτοιμο όταν φουσκώσει, αρχίσει να ξεκολλά από τα τοιχώματα του ταψιού και πάρει ωραίο χρυσαφί χρώμα.

Βήμα 4ο: Αφού βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε τα υλικά (νερό, ζάχαρη, άρωμα βανίλιας, λεμόνι και φλοίδες λεμονιού) για 5 λεπτά από τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός. Αφαιρούμε από την εστία και προσθέτουμε το λικέρ ή το κονιάκ. Στραγγίζουμε το λεμόνι και αφαιρούμε τις φλοίδες. Ρίχνουμε το καυτό σιρόπι στο ζεστό Ρεβανί σιγά σιγά χρησιμοποιώντας το σουρωτήρι (δες βίντεο).
Κόβουμε το γλυκό σε μπακλαβωτά κομμάτια. Έτσι το γλυκό θα γίνει ζουμερό και σιροπιαστό παντού.

Βήμα 5ο: Γαρνίρισμα. Πασπαλίζουμε με ινδοκάρυδο παντού ή βάζουμε λίγη ποσότητα στο κέντρο κάθε κομματιού. Εναλλακτικά βυθίζουμε στο κέντρο κάθε κομματιού ένα ολόκληρο καβουρδισμένο αμύγδαλο. (Προτιμώ το αμύγδαλο!!)

Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε. Διατηρείται στο ψυγείο.

Συνοδεύουμε το Ραβανί με γλυκό του κουταλιού ή με παγωτό βανίλια. Είναι εξαιρετικό κέρασμα μετά από ένα γεύμα ή με το απογευματινό καφεδάκι.

Καλή σας απόλαυση!!!

🙂 Όταν είναι παγωμένο, είναι σκέτη τρέλα! 🙂

Σημαντικές επισημάνσεις

  • Η ποσότητα του σιροπιού είναι ιδανική για να απολαμβάνετε το ρεβανί συνοδεύοντάς το με παγωτό. Αν το προτιμάτε πιο σιροπιαστό φτιάξτε το σιρόπι με 3 κούπες ζάχαρη και 3 κούπες νερό αντί για 2.
  • Αν χρησιμοποιήσετε αλεύρι για όλες τις χρήσεις μην παραλείψετε να προσθέσετε 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ.
  • Μπορείτε να παραλείψετε τα αμύγδαλα τόσo στο μείγμα όσο και στο γαρνίρισμα. Αν και κατά τη δική μου γευστική προτίμηση είναι must!

Παρακολουθήσετε την εκτέλεση της συνταγής:

2 thoughts on “Ραβανί (Ρεβανί) με ινδοκάρυδο

  • 6 Μαΐου 2017 at 20:42
    Permalink

    Αμάν..αμάν..!!!
    Τι γλυκό είναι αυτό!! Μ αρέσει έτσι ακριβώς: αφρατο!!
    Με παγωτό είναι τέλειο.
    Με την πρώτη ευκαιρία θα το φτιάξω.
    Ποια κιλάααα!!! χαχα.. δεν βλέπω να χάνουμε τίποτα αμα το πάμε έτσι 😉

    Φιλιά 🙂

    Reply
    • 8 Μαΐου 2017 at 15:54
      Permalink

      🙂 Γλυκιά μου Μάριον 🙂
      το μόνο που μας σώζει με αυτό το γλυκό είναι ότι όλοι το αγαπάνε και γίνεται σκοτωμός στο σπίτι για το τελευταίο κομμάτι. Αν και διατηρείται πολλές μέρες στο ψυγείο ποτέ δεν έχουμε φτάσει στην τρίτη μέρα.
      Ποια κιλάαααα!!!
      :)))

      Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *