Πολύχρωμη Πιπερόπιτα

Υπέροχη πίτα με χειροποίητο θριφτό φύλλο και πολύχρωμες πιπεριές.

Η μπισκοτένια ζύμη αγκαλιάζει την πλούσια γέμιση από μια πανδαισία χρωματιστών πιπεριών, μυρωδικών και γευστικών ελληνικών τυριών.

Είναι εύκολη και γρήγορη συνταγή με πολλές βιταμίνες, πολύ θρεπτική και χορταστική.

Με αγνά υλικά, μόνο με ελαιόλαδο χωρίς καθόλου βούτυρο και μικρά κολπάκια για επιπλέον ενίσχυση της γεύσης στη ζύμη.

Το μεγάλο ατού αυτής της πίτας, εκτός από την νοστιμιά της και την ευκολία παρασκευής της είναι ότι διατηρείται στο ψυγείο χωρίς να χάνει τη μπισκοτένια υφή της η ζύμη.

Τρώγεται ευχάριστα μετά από 2 – 3 μέρες στο ψυγείο και είναι τραγανή όπως όταν βγαίνει από τον φούρνο!

Αυτή η πιπερόπιτα είναι το τέλειο σνακ για τη δουλειά, το σχολείο ή την εκδρομή.

Υλικά
για τη γέμιση
5 – 6 μεγάλες πολύχρωμες πιπεριές
1 μεγάλο πράσο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
250 γρ. φέτα
125 γρ. ανθότυρο
2 αβγά
αλάτι
πιπέρι
1 κ.σ. μάραθο ή άνηθο ψιλοκομμένο
1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

για το φύλλο
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω)
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
1/2 ποτήρι χλιαρό νερό (δες τις σημαντικές επισημάνσεις κολπάκι για επιπλέον γεύση)
1 κ. γλ. ξίδι
αλάτι

Εκτέλεση

Βήμα 1ο: Προετοιμάζουμε τη ζύμη για το φύλλο. Σε ένα μπολ βάζουμε 250 γρ. αλεύρι, κάνουμε μια λακούβα στη μέση και προσθέτουμε το ελαιόλαδο (1/2 ποτήρι) το ξίδι, το αλάτι* και το νερό. Ανακατεύουμε να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα και προσθέτουμε όσο αλεύρι πάρει μέχρι να γίνει ένα ωραίο, σφιχτό ζυμαράκι. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί όσο θα προετοιμάζουμε τη γέμιση.

Βήμα 2ο: Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Κόβουμε τα πράσα και τα κρεμμύδια και τις πιπεριές σε λεπτές φέτες. Βάζουμε τα πράσα και τα κρεμμύδια σε σκεύος με φαρδύ πάτο μαζί με το ελαιόλαδο και τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν σε εστία με μεσαία ένταση. Προσθέτουμε τις πιπεριές, λίγο αλάτι* και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. (Αλατίστε το μείγμα υπολογίζοντας και την αλμύρα που μπορεί να πάρει από την φέτα που θα προσθέσετε.) Όταν μαλακώσουν και οι πιπεριές, προσθέτουμε τα μυρωδικά (μάραθο και μαϊντανό), ανακατεύουμε και σβήνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε το ανθότυρο την τριμμένη φέτα και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.

Βήμα 3ο: Στήνουμε την πίτα στο ταψί. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια φροντίζοντας το ένα να είναι λίγο μεγαλύτερο από το άλλο. Ανοίγουμε το μεγαλύτερο κομμάτι ζύμη σε φύλλο χρησιμοποιώντας πλάστη ή ένα μεγάλο μπουκάλι. Ανοίγουμε τη ζύμη ανάλογα με το σχήμα και το μέγεθος του ταψιού που θα ψήσουμε την πίτα. Υπολογίζουμε το κάτω φύλλο να είναι αρκετά μεγαλύτερο από τον πάτο του ταψιού ώστε να καλύψει τα πλαϊνά τοιχώματα και να περισσεύει λίγο από το χείλος του.
Αλείφουμε το ταψί με ελάχιστο ελαιόλαδο και τοποθετούμε το φύλλο.

Χτυπάμε τα αβγά και τα προσθέτουμε στο χλιαρό πλέον μείγμα με τις πιπεριές. Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα υλικά και ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί που έχουμε ήδη βάλει το κάτω φύλλο.

Στη συνέχεια ανοίγουμε και το άλλο κομμάτι ζύμης σε φύλλο που να ταιριάζει με το ταψί μας και το τοποθετούμε πάνω από τη γέμιση. Πιάνουμε τις άκρες και των δύο φύλλων με τα δάχτυλά μας και τις γυρίζουμε προς τα μέσα ώστε να γίνει σχέδιο σαν κοτσίδα γύρω γύρω. Τρυπάμε με ένα μυτερό μαχαίρι την επιφάνεια της πίτας. Ραντίζουμε με μερικές σταγόνες νερού και η πίτα μας είναι έτοιμη για ψήσιμο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου πάνω κάτω, στη δεύτερη θέση από κάτω ώστε να πάρει η πιπερόπιτα ωραίο χρώμα και από τις δύο πλευρές. Για το χρόνο ψησίματος υπολογίστε περίπου 45’.

* Φτιάξτε μείγμα αλατιού με αρωματικά βότανα που θα έχετε αποξηράνει προηγουμένως. Μπορείτε να αλατίστε με αυτό το φύλλο για τη ζύμη αν θέλετε να ενισχύσετε τη γεύση της. Το ίδιο μείγμα αλατιού μπορείτε να το χρησιμοποιείτε στις σαλάτες σας ή στα φαγητά σας αναλόγως τη γεύση του από τα βότανα που θα χρησιμοποιήσετε.

Σημαντικές επισημάνσεις

  • Μπορείτε να αντικαταστήσετε τις πολύχρωμες πιπεριές με μεγάλες πιπεριές Φλωρίνης. Το ζητούμενο είναι να έχουν οι πιπεριές χοντρή σάρκα.
  • Ενισχύστε τη γεύση του φύλλου παρασκευάζοντας ένα τσάι “γεύσης”. Πως? Σε αρκετά ζεστό νερό μουλιάστε για 10 περίπου λεπτά αρωματικά φυτά όπως μαϊντανό, δυόσμο, μαραθόσπορο, ρίγανη, κλπ. Χρησιμοποιήστε το στη ζύμη αντί για σκέτο χλιαρό νερό. Βέβαια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κύβο λαχανικών του εμπορίου, αλλά εφόσον μπορείτε να τον φτιάξετε μόνοι σας … καλύτερα να έχετε τον έλεγχο της γεύσης και της ποιότητας.

  • Η δόση των υλικών είναι για ένα ταψί μεγέθους 30Χ22 cm. Σας παίρνει και λίγο μεγαλύτερο αν θέλετε πιο λεπτή τη γέμιση. Εμένα μου αρέσει να είναι μπόλικη!!!

Παρακολουθήσετε την συνταγή σε βίντεο:

One thought on “Πολύχρωμη Πιπερόπιτα

  • 29 Νοεμβρίου 2017 at 23:26
    Permalink

    Πολύ λαχταριστή! Το τιπ για το τσάι «γεύσης» πολύ χρήσιμο!
    Γεια στα χέρια σου.

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *