Πάστα Φλώρα

Ένα γλυκό transformer! Ένα γλυκό για όλα τα γούστα και για όλες τις ώρες! Αρκεί να το γευτείς μία φορά και αμέσως γίνεται το αγαπημένο σου! Γιατί? Είναι εύκολο, έχει νόστιμη τραγανή και αφράτη βάση – μπισκοτένια με άρωμα πορτοκαλιού και βάζεις για γέμιση το φρούτο που αγαπάς!!! Άρα, δεν έχει εποχή!!! Μα, και να μην έχεις φρέσκια μαρμελάδα όλο και κάποιο βαζάκι θα υπάρχει στο ντουλάπι!

Για να πω την αλήθειά μου δεν ξέρω πως γράφεται, Πάστα Φλώρα ή Πάστα Φλόρα. Αναρωτιέμαι αν είναι τάρτα … Γενικώς δεν ξέρω πως να σας το συστήσω αυτό το γλυκό! Αυτό που ξέρω είναι, ότι μόλις το δοκιμάσεις γίνεται το αγαπημένο σου … μετά το κέικ!!! 🙂

Είναι μια συνταγή που έχει πάρει τον “αέρα” της στα ξένα. Και εξηγώ.

Την συνταγή, μου την έδωσε η φίλη της magiacook Ελένη Μπλέτση Ζόχντη και την παρουσιάζουμε μαζί στο βίντεο. Είναι η πρώτη γλυκιά δημιουργία της Ελένης όταν ήταν έφηβη και έμενε ακόμη στην Ελλάδα. Αργότερα μετακόμισε με την οικογένειά της στην Αμερική και έτσι η πάστα φλώρα δεν είναι ένα απλό γλυκό, είναι οι γλυκιές αναμνήσεις που πήρε μαζί της η Ελένη από την Ελλάδα.

Ομολογώ ότι πρώτη φορά δοκίμασα πάστα φλώρα και μάλιστα on air! Μέχρι τότε η μόνη Πάστα Φλώρα που ήξερα ήταν από την ταινία «Μια τρελή, τρελή οικογένεια» (1965), ένα ρόλο που υποδυόταν η Μαίρη Αρώνη. (Υπέροχη ταινία! Μιας και ασχολούμαστε με τη μαγειρική να θυμίσω τη σπαρταριστή σκηνή από την ίδια ταινία όπου η Καρέζη κάνει την πρώτη της απόπειρα να μαγειρέψει και μάλιστα γιουβαρλάκια! (Αν τα λιγουρευτήκατε δείτε τη συνταγή εδώ)

Αυτή η συνταγή για πάστα φλώρα, η συνταγή της Ελένης, πάντα πετυχαίνει. Δεν χρειάζεται μίξερ και γίνεται στο τσακ μπαμ! Η βάση της είναι μια εύκολη ζύμη που δεν χρειάζεται ψήσιμο όπως ψήνονται κάποιες ζύμες για τάρτες με ρύζι ή φασόλια για βάρος κλπ. Ψήνεται μαζί με τη γέμιση!!!!!
Να υποθέσω λοιπόν ότι δεν είναι τάρτα???? Μα τι είναι τελικά? Ε, δεν θέλω να μάθω, θέλω μόνο να την φτιάχνω όποτε μου κάνει κέφι και να την απολαμβάνω 🙂

Αλλά επειδή τελικά η περιέργεια σκότωσε τη γάτα … το έψαξα λίγο 😉

Pastafrula, γνωστή και ως Pasta frola (στα Ελληνικά Πάστα Φλώρα), είναι ένα είδος γλυκιάς τάρτας που φτιάχνουν στην Αργεντινή, Παραγουάη, Ουρουγουάη και Ελλάδα.
Προέρχεται από την ιταλική pasta frolla (πάστα φρόλα) που στα ιταλικά σημαίνει «τραγανή ζύμη»

Υλικά για ταψί διαμέτρου 28 – 30 cm
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις περίπου 525 γρ. (3 με 3 1/2 κούπες)
Ζάχαρη κρυσταλλική (χοντρή) 140 γρ. (1/2 κούπα)
Βούτυρο από φρέσκο αγελαδινό γάλα 250 γρ.
1 Αβγό
1 κ.γλ. μπέικιν
1 κ.γλ. κοφτό άρωμα βανίλιας (2-3 βανιίλιες)
1/2 κ. γλ. αλάτι
2 κ. γλ. ξύσμα πορτοκάλι
3/4 κούπας χυμό από φρέσκο πορτοκάλι (280 γρ. περίπου)
1 σφηνάκι κονιάκ
700 γρ. μαρμελάδα σύκο (ή άλλο φρούτο της προτίμησής σας)

Προαιρετικά
Άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα
Καρύδια ή αμύγδαλα ξασπρισμένα
Φρέσκο φρούτο από αυτό της μαρμελάδας για γαρνίρισμα ή παγωτό

Εκτέλεση
Πρώτα από όλα, λιώνουμε το βούτυρο σε φούρνο μικροκυμάτων ή το ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή θερμοκρασία για να μην το κάψουμε και ύστερα στύβουμε πορτοκάλια για το χυμό.
Και ξεκινάμε …

Βήμα 1ο: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε περίπου 3 κούπες αλεύρι, κάνουμε λακουβίτσα στο κέντρο και προσθέτουμε όλα τα στερεά υλικά : ζάχαρη, μπέικιν, αλάτι, άρωμα βανίλιας, ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε καλά με ξύλινο σκεύος. Συνεχίσουμε ρίχνοντας στο μείγμα το λιωμένο βούτυρο, το φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ και τον κρόκο από το αβγό. Ανακατεύουμε με απαλές κυκλικές κινήσεις να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέτουμε λίγο αλεύρι στα χέρια μας και συνεχίζουμε να δουλεύουμε το ζυμάρι με τα χέρια μας απαλά. Προσθέτουμε τόσο αλεύρι όσο χρειάζεται ώστε να γίνει η ζύμη λεία και να ξεκολλά από τα χέρια μας. Προσοχή, δεν θέλουμε να είναι σφιχτή. Αν μπορεί να σχηματοποιηθεί, δηλαδή, αν μπορούνε να την πλάσουμε όπως πλάθουμε τα κουλουράκια είναι έτοιμη. Σκεπάζουμε το σκεύος με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 10΄.

Βήμα 2ο: Ανάβουμε το φούρνο να προθερμανθεί και συνεχίζουμε την προετοιμασία της πάστας φλώρας. Αλείφουμε με ελάχιστο βούτυρο το ταψί. Παίρνουμε από τη ζύμη παραπάνω από τα 2/3 και τη στρώνουμε με τα χέρια μας στο ταψί. Φροντίζουμε να έχει ομοιόμορφο πάχος στον πάτο και την πιέζουμε να υψωθεί στα πλαϊνά του ταψιού σχεδόν 2 δάχτυλα. Είναι σημαντικό να μην είναι πολύ χοντρή η ζύμη, υπολογίστε να μην ξεπερνά τον 1 πόντο.

Βήμα 3ο: Απλώνουμε τη μαρμελάδα σύκου πάνω από τη ζύμη, αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και μερικά κομμάτια καρύδι. (Το καρύδι πάει πολύ στη μαρμελάδα σύκο, αν χρησιμοποιήσετε μαρμελάδα βερίκοκο πάει καλύτερα ξασπρισμένο αμύγδαλο. Ανάλογα με το φρούτο και ο ξηρός καρπός!!)

Βήμα 4ο: Πλάθουμε κορδονάκια με το υπόλοιπο ζυμάρι και τα τοποθετούμε πάνω από τη μαρμελάδα έτσι ώστε να σχηματίζονται ρόμβοι. Αυτή είναι η κλασική εμφάνιση του γλυκού πάστα φλώρα. Ωστόσο, μπορούμε να παίξουμε με το ζυμάρι πλάθοντάς το σε διάφορα σχήματα ή ακόμη να χρησιμοποιήσουμε κουπάτ με διάφορα σχέδια.

Βήμα 5ο: Χτυπάμε το ασπράδι και αλείφουμε τη ζύμη με πινέλο. Ψήνουμε στους 180 – 200 βαθμούς Κελσίου στον αέρα ή πάνω κάτω (ανάλογα το φούρνο) μέχρι να πάρει ωραίο ροδοκόκκινο χρώμα. Υπολογίστε περίπου 30 με 40 λεπτά ψήσιμο.

Αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει και σερβίρουμε!

Γαρνίρουμε με φρέσκα φρούτα, κατά προτίμηση ίδια με τα φρούτα που χρησιμοποιήσαμε για τη μαρμελάδα και πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ζάχαρη.
Συνοδεύουμε με παγωτό της αρεσκείας μας.

Επειδή η επιτυχία είναι σίγουρη, σας εύχομαι καλή σας ΑΠΟΛΑΥΣΗ!!!!

Σημαντικές επισημάνσεις

  • Η Ελένη λέει στο βίντεο ότι η κλασική πάστα φλώρα γίνεται με μαρμελάδα βερίκοκο αλλά εμείς βάλαμε την υπέροχη σπιτική μαρμελάδα σύκο ( δείτε τη συνταγή εδώ ) και από τότε πειραματιζόμαστε με ότι μαρμελάδα μας κάνει κέφι. (Περιμένω πως και πως να βγουν τα αγριοκέρασα!)
  • Αν έχετε μικρές φόρμες για ψήσιμο μπορείτε να κάνετε ατομικά γλυκά πάστα φλώρα γεμίζοντας το καθένα με διαφορετική μαρμελάδα και σχέδια.

  • Μπορείτε να φτιάξετε τη ζύμη χωρίς καθόλου ζάχαρη. Σε αυτή την περίπτωση θα πάρει λιγότερο αλεύρι.
  • Η ζύμη δεν χρειάζεται πολύ δούλεμα. Ανακατεύουμε μέχρι να πιει όλο το αλεύρι και να γυαλίσει.
  • Δεν είναι απαραίτητο να ξεκουράσουμε τη ζύμη. Μπορούμε να την πλάσουμε απευθείας στο ταψί (ειδικά αν έχει πολύ ζέστη).
  • Ελέγχουμε την τάρτα αν έχει πάρει ωραίο χρώμα και από την κάτω μεριά. Αυτό εξαρτάται πολύ από το πως ψήνει ο φούρνος μας. Δηλαδή πρέπει να ξέρετε τα κόλπα του, πως ψήνει καλύτερα τέτοιου τύπου γλυκά. Προτιμήστε λεπτό ταψί με αντικολλητική επίστρωση για καλύτερο αποτέλεσμα.

Δείτε την συνταγή βήμα-βήμα :

2 thoughts on “Πάστα Φλώρα

  • 13 Οκτωβρίου 2017 at 11:14
    Permalink

    Τέλεια τάρτα!!
    Η Ελένη γλυκύτατη όπως και η τάρτα.
    Με την μαρμελάδα σύκο ήταν εξαιρετική σε γεύση (ακόμα και την επόμενη μέρα) 😉
    Εύκολη συνταγή και κατανοητή.
    Οι φωτογραφίες με έκαναν και τη ζήλεψα τωρα..

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *