Παραδοσιακός θρακιώτικος τραχανάς

Ιδανική σούπα για τις κρύες μέρες του χειμώνα, εξαιρετική επιλογή για ένα δυναμωτικό πρωινό. Είναι ένα πολύ θρεπτικό και χορταστικό πιάτο, πλούσιο σε βιταμίνες. Ο παραδοσιακός θρακιώτικος τραχανάς είναι νηστίσιμος και φτιάχνεται με αλεύρι και πολλά λαχανικά (όπως, πιπεριά Φλωρίνης, ντομάτες, κρεμμύδια κολοκύθα κίτρινη, κ.α.) Είναι λοιπόν μια νόστιμη σούπα λαχανικών. Με μαεστρία οι παλιές νοικοκυρές της Θράκης έκρυψαν τα λαχανικά σε ένα απλό ζυμάρι και το αποτέλεσμα είναι μαγικό! Μαγειρεύεται πολύ εύκολα και γρήγορα χωρίς να απαιτεί τίποτα επιπλέον για να ενισχύσει τη γεύση της.

Υλικά για ένα πιάτο
1 1/2 ποτήρι νερό σε θερμοκρασία δωματίου
3 κουταλιές της σούπας παραδοσιακός θρακιώτικος τραχανάς
αλάτι (προαιρετικά)
1/2 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο (προαιρετικά)
πάπρικα γλυκιά ή καυτερή (προαιρετικά)
Ψωμί ή κριθαροκουλούρα για το σερβίρισμα στο πιάτο

Εκτέλεση
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε όλα τα υλικά (νερό, τραχανά, αλάτι, ελαιόλαδο και πάπρικα). Βράζουμε (περίπου 10’) σε μέτριας έντασης εστία έως ότου να αρχίσει να χοχλάζει η σούπα, ανακατεύοντας συνεχώς.

Σε ένα αρκετά βαθύ πιάτο ρίχνουμε μεγάλες μπουκιές ψωμιού ή κομμάτια από κριθαροκουλούρα και περιχύνουμε με τη σούπα.

Τρώγεται ζεστή.

Μπορείτε να απολαύσετε αυτό το πιάτο σερβίροντας σκέτη τη σούπα πασπαλίζοντας με λίγη φέτα ή ανθότυρο και σουσάμι κοπανισμένο.

Καλή σας απόλαυση!

Σημαντικές επισημάνσεις

  • Προσοχή! Αν μαγειρέψετε τη σούπα σε δυνατή φωτιά θα αρχίσει να βράζει πολύ γρήγορα, πριν προλάβουν να ψηθούν το αλεύρι και τα υπόλοιπα συστατικά του τραχανά. Είναι σημαντικό να σιγοβράσουν ώστε να μην μυρίζει η τραχανόσουπα αλευρίλας.
  • Για να γίνει η τραχανόσουπα με λεία υφή, χωρίς να σας σβολιάσει και να μη κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας πρέπει να την ανακατεύετε συνέχεια, από την αρχή που θα τη βάλετε στην εστία μέχρι το τέλος του βρασμού.
  • Η καυτερή πάπρικα είναι προαιρετική, όμως, όσοι δεν έχουν πρόβλημα με τα καυτερά θα συνιστούσα να την προτιμήσουν. Αφενός προσθέτει στο πιάτο κάτι από τον χαρακτήρα της Βορειοελλαδίτικης κουζίνας και αφετέρου η αψάδα βοηθάει στην αντιμετώπιση του κρύου. Σουπίτσα και μάλιστα καυτερή, είναι ότι πρέπει για χειμωνιάτικο γεύμα.

Παρακολουθήστε την εκτέλεση της συνταγής:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *