Παραδοσιακός ξινός τραχανάς σούπα

Το μεγαλείο αυτού του πιάτου βρίσκεται στην απλότητά του. Έχει μοναδική γεύση με δωρικό χαρακτήρα. Είναι ένα αγαπημένο πιάτο της περιοχής της Πελοποννήσου. Με ελάχιστη ποσότητα παραδοσιακού ξινού τραχανά και λίγο κρεμμύδι ξανθισμένο σε ελαιόλαδο έχεις στα γρήγορα ένα γευστικό πιάτο σούπας γεμάτο ενέργεια. Το γάλα, το αλεύρι και τα αβγά με τα οποία παρασκευάζεται ο παραδοσιακός ξινός τραχανάς είναι τα συστατικά που κάνουν αυτή τη σούπα ιδανικό πιάτο για να ξεκινήσει κανείς το πρωινό του δυναμικά ή να απολαύσει κάτι ζεστό, εύκολα και γρήγορα μετά από μια απαιτητική ημέρα!

Υλικά για ένα πιάτο
1 ποτήρι νερό σε θερμοκρασία δωματίου
2 1/2 κουταλιές της σούπας παραδοσιακός ξινός τραχανάς
αλάτι
2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε κυβάκια

Εκτέλεση
Βήμα 1ο: Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το νερό, τον ξινό τραχανά και λίγο αλάτι. Σιγοβράζουμε το μείγμα (σε μέτριας έντασης εστία) περίπου 7’ ανακατεύοντας συνεχώς έως ότου αρχίσει να χοχλάζει.
Βήμα 2ο: Σε ένα μικρό τηγανάκι ή ακόμη και σε μπρίκι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσει το κρεμμύδι καλά.
Βήμα 3ο: Αδειάζουμε αμέσως, πριν κρυώσει, το τσιγαρισμένο κρεμμύδι με το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα με το βρασμένο τραχανά. Θα ακούσετε το χαρακτηριστικό ήχο τζουυυυυύρρρρ που θα κάνει η ένωσή τους. Ανακατέψτε καλά και σερβίρετε σε βαθύ πιάτο.

Αυτή η σούπα τρώγεται αμέσως, ζεστή με λίγο φρυγανισμένο ψωμί.

Καλή σας απόλαυση!

Σημαντικές επισημάνσεις

  • Είναι ένα αγαπημένο πιάτο της περιοχής της Πελοποννήσου. Η μοναδική γεύση αυτής της σούπας οφείλεται αποκλειστικά στο τσιγαρισμένο κρεμμύδι με το ελαιόλαδο. Οφείλω να ομολογήσω ότι η γεύση του βρασμένου ξινού τραχανά μόνο με νερό, χωρίς αυτήν την τεχνική δεν μου είναι καθόλου ευχάριστη. Έχει έντονη γαλατίλα για τα γούστα μου. Μετά το τζουουουουούρρρρ, γίνεται κάτι μαγικό!
  • Μια άλλη παραλλαγή που συνηθίζεται, είναι, αντί για κρεμμύδι να τηγανίσετε κυβάκια ψωμιού και κίτρινου σκληρού τυριού (όπως κεφαλοτύρι) και να το ρίξετε πάνω στη σούπα που έχετε σερβίρει στο πιάτο σας.
  • Αν παρατηρήσετε ότι καθώς βράζετε τον τραχανά είναι πολύ πηχτός ή ότι δεν αρκεί το νερό για να βράσει καλά προσθέστε λίγο κρύο νερό και συνεχίστε το βρασμό. Ο χρόνος βρασμού και η ποσότητα του νερού εξαρτάται πολύ από το πόσο χοντρός ή ψιλός είναι παρασκευασμένος ο ξινός τραχανάς. Δείτε λεπτομέρειες για την παρασκευή του στο κείμενο που ακολουθεί.
  • Προσοχή! Πρέπει να ανακατεύετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα τον τραχανά κατά τη διάρκεια του βρασμού για να μην σας κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας. Μην τον παραβράσετε γιατί θα χυλώσει, θα φουσκώσει κι άλλο, μέχρι να φαγωθεί.
  • Για να παρασκευάσετε το δικό σας ξινό τραχανά θα χρειαστείτε ξινισμένο γάλα, γάλα φρέσκο, αβγά, αλεύρι για όλες τις χρήσεις, αλάτι και το ειδικό κόσκινο για να τον τρίψετε. Η διαδικασία είναι χρονοβόρα αλλά αξίζει την υπομονή σας. Θα επανέλθω με νέο post, αφιερωμένο στην παρασκευή του ξινού τραχανά, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και βίντεο με όλες τις λεπτομέρειες. Εν αναμονή λοιπόν!

 

Παρακολουθήστε την εκτέλεση της συνταγής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *