Παραδοσιακό, σπιτικό χοιρινό παστό

Φτιάξετε το δικό σας παστό με την παλιά παραδοσιακή συνταγή. Γίνεται πιο εύκολα από ότι μπορεί κανείς να φανταστεί. Αποθηκεύστε το και θα έχετε νόστιμους μεζέδες κρέατος και την παραδοσιακή τσιγαρίδα στο πιάτο σας για όλη τη χρονιά!

Παραδοσιακή συνταγή από γενιά σε γενιά από την περιοχή της Καλαμάτας. Το χαρακτηριστικό αυτής της συνταγής είναι η χρήση της καπνιστής πορτοκαλόφλουδας για άρωμα και συντήρηση, το λιώσιμο του χοιρινού σε μεγάλα καζάνια και το πάστωμα με αλάτι.

Το χοιρινό δεν καπνίζεται όπως σε άλλες περιοχές της Ελλάδος. Διατηρείται όλο το χρόνο σε μεγάλα κιούπια με ελαιόλαδο ή με το λίπος του ίδιου του χοιρινού, σε σκιερές και δροσερές αποθήκες. Τη σύγχρονη εποχή που οι θερμοκρασίες στα σπίτια είναι υψηλές το διατηρούμε στο ψυγείο.

Παρακολουθήστε το πρώτο μέρος της συνταγής που περιλαμβάνει: α) την προετοιμασία του κρέατος, β) το πάστωμα με αλάτι.

Στο δεύτερο μέρος δίνονται οδηγίες βήμα – βήμα μέχρι το τελικό στάδιο. Περιλαμβάνεται η διαδικασία λιωσίματος και το τσίκνισμα του παστού.

Καλή σας επιτυχία!!!!

Μπορείτε να το καταναλώσετε όπως είναι ή να φτιάξετε ομελέτα με παστό, την παραδοσιακή συνταγή Καγιανά, να το βάλετε στα μακαρόνια με αβγό μάτι (δείτε τη συνταγή Μια «καρμπονάρα» από την Πελοπόννησο), και άλλες πολλές συνταγές.

5 thoughts on “Παραδοσιακό, σπιτικό χοιρινό παστό

  • 27 Μαρτίου 2017 at 19:07
    Permalink

    τελειο

    Reply
    • 29 Μαρτίου 2017 at 18:58
      Permalink

      Ευχαριστώ! 🙂
      Καλά μαγειρέματα!!!!!!

      Reply
  • 18 Σεπτεμβρίου 2017 at 13:27
    Permalink

    ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΒΡΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΛΕΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΑΤΙ;
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ

    Reply
    • 19 Σεπτεμβρίου 2017 at 14:53
      Permalink

      Ευγενία, όχι δεν το ξεπλένω από το αλάτι. Απλώς τινάζω τα κομμάτια για να φύγει όσο αλάτι δεν έχει απορροφηθεί και είναι ακόμη ορατό.
      Δες το βίντεο βήμα βήμα και προσοχή στη διαδικασία παστώματος! Αν ο καιρός είναι ζεστός (πάνω από 20 βαθμούς Κελσίου) το κρέας θα αλλοιωθεί. Περίμενε να χειμωνιάσει πρώτα!!!! Αλλιώς κάνε τη διαδικασία τοποθετώντας το κρέας στο ψυγείο. Δώσε ιδιαίτερη προσοχή, είναι θέμα υγείας!!!
      Καλή επιτυχία!!!

      Reply
      • 19 Σεπτεμβρίου 2017 at 16:49
        Permalink

        ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ, ΤΟ ΕΧΩ ΗΔΗ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ. ΑΥΡΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΤΡΙΤΗ ΜΕΡΑ.
        ΚΑΝΩ ΔΟΚΙΜΗ ΜΕ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ. ΘΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΩ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΝ ΚΑΙ Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΗ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

        Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *