Μπισκότα με τζίντζερ (Gingerbread cookies)

Τα μπισκότα των Χριστουγέννων!

Κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο και τζίντζερ είναι τα αρώματα των Χριστουγέννων και αυτά τα μπισκότα τα έχουν ΟΛΑ!

Ήθελα φέτος να φτιάξω κάτι διαφορετικό από τις παραδοσιακές συνταγές που συνήθως κάνω (μελομακάρονακουραμπιέδες) και έτσι μαζί με τη φίλη μου Μάριον φτιάξαμε Gingerbread cookies! Mελένια ανθρωπάκια!!!

Η Μάριον είναι μαστόρισσα. Tα φτιάχνει πολλά χρόνια και είναι σούπερ νόστιμα και εντυπωσιακά! Θα βρείτε τη συνταγή στο blog της cookingandart-marion.blogspot.gr/search?q=gingerbread
To cookingandart-marion είναι blog με συνταγές μαγειρικής, ιδέες, φωτογραφίες και σκέψεις. Της Μάριον “Δεν [της] αρέσουν οι πολύπλοκες συνταγές, [της] αρέσουν τα εύκολα, μικρά γεύματα, τα σνακ, το καλό πρωινό που μπορεί να γίνει ένα σούπερ-brunch.” “Αυτό που έχ[ει] καταλάβει είναι πως όταν το φαγητό το μαγειρεύεις με αγάπη και λαχτάρα βγαίνει νόστιμο.
Μα πόσο συμφωνώ μαζί της!!!!!!!

Η συνταγή που θα δείτε εδώ είναι ίδια με της Μάριον με πολύ μικρές διαφορές. Πιστή στο μότο “Μαγειρεύουμε έτσι όπως μας αρέσει, δεν υπάρχουν κανόνες και περιορισμοί, μόνο πειραματισμοί”, έφερα τη συνταγή στα μέτρα μου. Αντικατέστησα το golden syrup εξ ολοκλήρου με μέλι και πείραξα λίγο τη διαδικασία ανάμειξης των υλικών.

Τα μελένια ανθρωπάκια μου είναι όλο μέλι!!

Όποια από τις δύο εκδοχές της συνταγής και αν δοκιμάσετε σας διαβεβαιώ ότι τα Χριστουγεννιάτικα μπισκότα σας θα γίνουν υπέροχα.

Και όπως λέει η Μάριον “Στον γκρίζο και άχαρο κόσμο που ζούμε λίγη μαγεία δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.” Φτιάξτε τα μαζί με τα παιδιά σας, μοσχοβολήστε το σπίτι με μαγικά αρώματα, γεμίστε τη ζωή σας με κέφι, γέλια, χαρά και δημιουργία και αφήστε μερικά κάτω από το δέντρο για τον Άγιο Βασίλη.

Η Μάριον και εγώ, σας ευχόμαστε

Καλά, Μαγικά Χριστούγεννα!

Υλικά

220 γρ. βούτυρο αγελαδινό
220 γρ. μαύρη μαλακή ζάχαρη
170 γρ. μέλι
1 μεγάλο αυγό
450 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
1 κουτ.γλ. μαγειρική σόδα
½ κουτ. γλ. αλάτι
3 κουταλιές της σούπας τζίντζερ σε σκόνη
1½ κουτ. σούπας κανέλα
1 κουτ. γλ. μοσχοκάρυδο
½ κουτ. γλ. τριμμένο γαρίφαλο
2 κ.σ. χλιαρό νερό

Για το γλάσο:
1 ½ κούπες ζάχαρη άχνη
½ κουτ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
1 ¾ – 2 ½ κουτ. σούπας νερό (σε θερμοκρασία δωματίου)

(μπορείτε να αντικαταστήσετε αυτό το γλάσο με υποβρύχιο βανίλια)

Εκτέλεση

Βήμα 1ο: Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο και τη μαύρη ζάχαρη. Αραιώνουμε το μέλι με 2 κ. σ. χλιαρό νερό και το προσθέτουμε στο μείγμα. Χτυπάμε το μείγμα με το μίξερ περίπου για 5΄(μέχρι να δούμε να αλλάζει η όψη του, να γίνει δηλ. λεία). Συνεχίζουμε προσθέτοντας το αυγό, τα μπαχαρικά (τζίνζερ, κανέλα μοσχοκάρυδο και γαρίφαλο), το αλάτι και τη σόδα. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν με το υπόλοιπο μείγμα. Συνεχίζουμε το χτύπημα με το μίξερ ρίχνοντας σιγά σιγά το αλεύρι.
Μόλις πάρει όλο το αλεύρι συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το χέρι. Επειδή η ζύμη είναι πολύ μαλακή είναι απαραίτητη η χρήση γαντιού. Θα χρειαστεί να προσθέσετε 3-4 κ.σ. αλεύρι επιπλέον. Προσοχή! Δεν θέλουμε να σφίξει η ζύμη, ίσα ίσα να μπορούμε να πλάσουμε ένα πολύ μαλακό μπαλάκι.
Χωρίζουμε τη ζύμη στη μέση, τη διπλώνουμε με μεμβράνη σχηματίζοντας 2 λεπτά πακετάκια (κολπάκι για να παγώσει πιο γρήγορα 😉 ) Την βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει, να σκληρύνει δηλαδή.

Βήμα 2ο: Όταν η ζύμη γίνει σκληρή σαν πλαστελίνη, είναι έτοιμη για πλάσιμο. Παίρνουμε το ένα κομμάτι το βάζουμε ανάμεσα σε δυο λαδόκολλες και ανοίγουμε με τον πλάστη μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη επιφάνεια πάχους 0,5 cm. Με ένα κουπάτ δίνουμε το σχήμα που θέλουμε επαναλαμβάνοντας σε όλη τη ζύμη. Αφαιρούμε με το χέρι τη ζύμη εκτός σχήματος. Στη συνέχεια μεταφέρουμε τα μπισκότα με τη βοήθεια σπάτουλας σε ταψί που έχουμε εφαρμόσει λαδόκολλα.

Επειδή η ζύμη φουσκώνει ελάχιστα και τα μπισκότα δεν απλώνουν στο ταψί μπορείτε να τα τοποθετήσετε αρκετά κοντά, το ένα δίπλα στο άλλο.

Βήμα 3ο: Ψήνουμε τα μπισκότα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 10-12 λεπτά περίπου (ή 1-2 λεπτά παραπάνω ανάλογα με το φούρνο και το πάχος των μπισκότων). Όταν ψηθούν είναι πολύ μαλακά αλλά μόλις κρυώσουν σκληραίνουν. Επειδή όσο είναι ζεστά είναι μαλακά και διαλύονται, θα πρέπει να κρυώσουν λίγο για να τα μεταφέρετε από το ταψί.

Βήμα 4ο: Προετοιμάζουμε το γλάσο για να διακοσμήσουμε τα μελένια μπισκοτάκια. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια με ελάχιστο νερό. Ρίχνουμε όσο νερό χρειαστεί μέχρι να γίνει το μείγμα μια παχύρρευστη κρέμα. Βάζουμε το γλάσο σε κορνέ με πολύ λεπτή μύτη και διακοσμούμε τα μελένια μπισκοτάκια ανάλογα με το κέφι και την φαντασία μας.
Μπορούμε να χρωματίσουμε το γλάσο σε ότι απόχρωση θέλουμε με χρώματα ζαχαροπλαστικής.
Διακοσμούμε τα μπισκότα όταν έχουν κρυώσει τελείως.

Για τη διακόσμηση αντί για γλάσο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε υποβρύχιο (κοινώς βανίλια). Εγώ την λατρεύω και την χρησιμοποιώ ακόμη και στη διακόσμηση της βασιλόπιτας!

Δες τη συνταγή για την βασιλόπιτα εδώ.

Τα μελένια μπισκοτάκια διατηρούνται ολόφρεσκα σε αεροστεγές δοχείο ή σε πλαστικά σακουλάκια για αρκετό καιρό. Όταν είναι εκτεθειμένα επηρεάζονται από την υγρασία του χώρου και μαλακώνουν.

Με την ίδια ζύμη και διαδικασία μπορείτε να φτιάξετε πανέμορφα χριστουγεννιάτικα μπισκοτένια στολίδια που θα κρεμάσετε στο δέντρο σας για να ξετρελάνετε μικρούς και μεγάλους αρκεί:

  1. να κάνετε μια τρύπα σε κάθε μπισκοτάκι χρησιμοποιώντας καλαμάκι του καφέ.
  2. να τα ψήσετε αρκετά (περίπου 5’ περισσότερο από εκείνα που θα φτιάξετε για φάγωμα) ώστε να σκληρύνουν και να παραμείνουν κρεμασμένα από το κορδελάκι χωρίς τον κίνδυνο να μαλακώσουν και να σπάσουν στο σημείο που έχετε εφαρμόσει την τρύπα. Επιρρεάζονται από την υγρασία και μαλακώνουν πολύ. (Είναι σημαντικό! Μην πείτε ότι δεν σας το είπα!!!)

Χρησιμοποιήστε ότι σχήματα κουπάτ θέλετε. Αν δεν έχετε κουπάτ χρησιμοποιήστε ποτήρια σε διάφορα μεγέθη για να φτιάξετε όμορφες μπισκοτένιες Χριστουγεννιάτικες μπάλες!

Σημαντικές επισημάνσεις

  • Αν αγαπάτε πολύ το τζίντζερ και θέλετε να υπερισχύσει η γεύση του στα μελένια μπισκότα σας ρίξτε μια πρέζα τζίντζερ επιπλέον από τη συνιστώμενη δόση της συνταγής (προσοχή μην το παρακάνετε, το τζίντζερ έχει έντονη και ιδιαίτερη γεύση!).
  • Για να παγώσει η ζύμη γρήγορα τοποθετήστε τη στην κατάψυξη.
  • Αν θέλετε τα μπισκότα να είναι τραγανά ανοίξτε τη ζύμη πιο λεπτή από το πάχος που προτείνω ή ψήστε τα παραπάνω χρόνο.
  • Για τη διακόσμηση με υποβρύχιο (βανίλια) λιώνουμε τη βανίλια στο φούρνο μικροκυμάτων. Αν θέλουμε την χρωματίζουμε με χρώματα ζαχαροπλαστικής. Διακοσμούμε τα μπισκότα με τη βοήθεια ενός κορνέ ή με ένα απλό σακουλάκι τροφίμων. Γεμίστε το σακουλάκι τροφίμων με το γλάσο και τρυπήστε το με μυτερή οδοντογλυφίδα.

  • Προμηθευτείτε τα βασικά χρώματα (κόκκινο, μπλε, κίτρινο), αναμείξτε τα και φτιάξετε το δικό σας “ουράνιο τόξο”. Με μερικές σταγόνες κίτρινο με μπλε θα φτιάξετε υπέροχα πράσινα. Κόκκινο με κίτρινο δίνουν αποχρώσεις του πορτοκαλί. Μπλε με κόκκινο δίνουν αποχρώσεις του καφέ, μωβ … ανάλογα τι θα υπερτερεί σε ποσότητα από τα δύο χρώματα. Παίξτε με την ανάμειξη των τριών βασικών χρωμάτων και χαθείτε στον πολύχρωμο κόσμο σας!!!!
  • Αν κλείσει λίγο η τρύπα στα μπισκοτένια σας χριστουγεννιάτικα στολίδια αφού ψηθούν, μπορείτε να την ανοίξετε ξανά πιέζοντας περιμετρικά με μια οδοντογλυφίδα όσο είναι ακόμη ζεστά. (Αμέσως δηλαδή με το που θα τα βγάλετε από τον φούρνο.) Εφαρμόστε τη διαδικασία χωρίς να μετακινήσετε τα μπισκότα από το ταψί.

Παρακολουθήσετε την συνταγή σε βίντεο:

2 thoughts on “Μπισκότα με τζίντζερ (Gingerbread cookies)

  • 16 Νοεμβρίου 2017 at 09:53
    Permalink

    Και σαν χριστουγεννιατικες μπάλες είναι τέλεια!!
    Πολύ ωραία έγιναν Μαρία μου και με το μέλι. Μελένια όνομα και πράγμα.
    Ευχαριστώπολυ που δοκίμασες την συνταγή μου.

    και του χρόνου να τα ξαναφτιάξουμε 😉

    Reply
    • 17 Νοεμβρίου 2017 at 14:09
      Permalink

      Μάριον είναι μια πολύ νόστιμη συνταγή για τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα μας.
      Σε ευχαριστώ που την μοιράστηκες μαζί μας!
      Στο βίντεο είσαι απολαυστική! Το magiacookTv είναι στη διάθεσή σου για νέες μαγειρικές εμπειρίες!
      <3

      Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *