Μουσταλευριά

Ένα παραδοσιακό, νηστίσιμο και πολύ θρεπτικό γλυκάκι !

Υλικά

Αλεύρι
Μούστος
Κανέλα
Καρύδι
Σουσάμι

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το μούστο και το αλεύρι σε αναλογία 4 προς 1 (4 κούπες μούστου, 1 κούπα (κοφτή) αλεύρι). Ανακατεύουμε καλά για να λειώσει το αλεύρι. Ρίχνουμε το μείγμα σε μία κατσαρόλα περνώντας το από σουρωτήρι. Με το χέρι μας πιέζουμε τα κατακάθια από το αλεύρι που έμειναν στο σουρωτήρι ώστε να διαλυθούν και να πέσουν και αυτά στην κατσαρόλα. Ανάβουμε το μάτι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα τρίβοντας τον πάτο της κατσαρόλας (με υπομονή) μέχρι να πήξει το μείγμα. Πρέπει να έχει κρεμώδης υφή, σκουρόχρωμη και διαυγή όψη.

Ρίχνουμε το ζεστό μείγμα σε ένα ταψάκι. Η μουσταλευριά μας πρέπει να έχει ύψος περίπου 2 ½ δάχτυλα. Πασπαλίζουμε με κανέλα όλη την επιφάνεια, ρίχνουμε μια στρώση σουσάμι και τέλος προσθέτουμε χοντροκομμένο καρύδι. Όταν κρυώσει η μουσταλευριά κόβεται και σερβίρεται εύκολα.

(Για μένα η καλύτερη στιγμή είναι όταν με ένα κουταλάκι δοκιμάζω από μια ακρούλα, σαν ποντικάκι, αμέσως μόλις τη φτιάξω. Το πρόβλημα είναι ότι μπορεί να μην προλάβει να κρυώσει ποτέ!).

Σημαντικές επισημάνσεις

  • Φροντίζουμε να κρατήσουμε 1 ποτήρι μούστο για να προσθέσουμε λίγο στο τέλος του βρασμού στην περίπτωση που το μείγμα πήξει περισσότερο από ότι θέλουμε (ίσως γιατί ήθελε λιγότερο αλεύρι).
  • Προσοχή! Να δοκιμάζετε πάντα το καρύδι που θα χρησιμοποιήσετε γιατί μπορεί να είναι περυσινής χρονιάς και να έχει πάρει άσχημη μυρωδιά.
  • Δοκιμάζουμε τον μούστο πριν τον χρησιμοποιήσουμε. Εάν είναι πολύ γλυκός προσθέτουμε λίγο νερό.

Παρακολουθήστε την εκτέλεση της συνταγής :

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *