Παραδοσιακά μελομακάρονα

Γλυκές μπουκιές με άρωμα Χριστουγέννων.

Υλικά για τη ζύμη:
1 ½ ποτήρι ελαιόλαδο
½ ποτήρι ζάχαρη κρυσταλλική
½ ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
1 γεμάτη κουταλιά της σούπας μέλι
4 ½ ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά του γλυκού μπείκιν πάουντερ
¼ κουταλάκι του γλυκού σόδα
¼ κουταλάκι του γλυκού αμμωνία
1 φλιτζάνι του καφέ κονιάκ
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

Για το μέλωμα:
2 ποτήρια ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
1 ξυλάκι κανέλας
1 ποτήρι μέλι
Καρύδια για πασπάλισμα (περίπου 150 γρ.)
Κανέλα τριμμένη για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Χτυπάμε για 5 λεπτά το λάδι στο μίξερ. Στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να απορροφηθεί το αλεύρι. Πλάθουμε στρογγυλά μπαλάκια πιέζοντάς τα λίγο με ένα πιρούνι ή με κάποια τραχιά επιφάνεια (όπως τρίφτης) για να κάνουν αφενός ωραίο σχέδιο στην επιφάνεια και αφετέρου να μπορεί να εισχωρήσει το μέλι. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν. Προσοχή μην τα παραψήσετε γιατί σκληραίνουν και δεν έχουν ωραία γεύση.

melomakarona_1
melomakarona_2

Για το μέλωμα: Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό και την κανέλα για μερικά λεπτά. Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε και βουτάμε τα κρύα μελομακάρονα στο ζεστό σιρόπι. Τα αφήνουμε για 3-5 λεπτά να απορροφήσουν μέλι μέχρι μέσα. Τα τοποθετούμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και τριμμένο καρύδι. Συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουμε όλα τα κομμάτια. Φροντίζουμε να διατηρούμε το σιρόπι ζεστό. Αν κρυώσει το ζεσταίνουμε και συνεχίζουμε.

melomakarona_3
melomakarona_4

Σημαντικές επισημάνσεις

  • Εάν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε ένα κομμάτι καρύδι στο κέντρο κάθε μελομακάρονου κατά τη διαδικασία πλασίματος.
  • Μπορούμε να έχουμε έτοιμα ψημένα μελομακάρονα και να τα μελώσουμε όποτε θέλουμε.
    Με αυτή την πρακτική μπορούμε να κάνουμε διπλή δόση, να μελώσουμε μερικά και να μελώσουμε τα υπόλοιπα όταν τελειώσουν τα πρώτα. Έτσι η πιατέλα με τα μελομακάρονα θα είναι πάντα γεμάτη με τραγανά και φρεσκοσιροπιασμένα μελομακάρονα. Μελώνουμε τα μελομακάρονα κρύα σε καυτό σιρόπι.

Save

Save

2 thoughts on “Παραδοσιακά μελομακάρονα

    • 10 Ιανουαρίου 2017 at 22:10
      Permalink

      Όλγα χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν! Σε ευχαριστώ για το σχόλιο.
      Και του χρόνου να είσαι καλά, να τους ξαναφτιάξεις τα Χριστούγεννα, να τους χαρείς και να γλυκάνεις όσους αγαπάς!
      Αλλά μήπως να τα φτιάχνεις και πιο συχνά? Αφού είναι τόσο εύκολη η συνταγή και τόσο θρεπτικό γλυκό?
      Μάλιστα, αν θες, μπορείς να μην τα μελώνεις, να τα τρώτε σαν μπισκότα. Τι λες? 🙂

      Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *