Μελιτζάνες τουρσί

Ένα δεματάκι γεμάτο γεύση, χορταστικό και μερακλήδικο!

Υλικά
60 τεμ. Μελιτζανάκι (περίπου 10 cm/τεμ. μήκος)
70 κλωνάρια σέλινο τρυφερό (για το δέσιμο)
Περίπου 1 κιλό σέλινο (για τη γέμιση)
Αλάτι
Μπούκοβο (προαιρετικό)
3-4 κρεμμύδια μεσαία
3-4 καρότα μεσαία
1 κεφάλι σκόρδο
1 κιλό ξίδι από κρασί
Ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες από το κοτσάνι, τις πλένουμε και κάνουμε μια μικρή τομή κατά μήκος. Στη συνέχεια τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό (μια χουφτίτσα αλάτι χοντρό). Σταματάμε τη διαδικασία βρασμού όταν το σώμα τις μελιτζάνας είναι μαλακό ενώ η μυτούλα ¨κρατάει¨ (προσοχή μην παραβράσουν). Τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν.

Για τη γέμιση: μισοβράζουμε ένα κιλό ψιλοκομμένο σέλινο και το σουρώνουμε – ψιλοκόβουμε ένα μικρό κεφάλι σκόρδου (ή 5 σκελίδες από τα μεγάλα τύπου Έβρου)-κόβουμε ¨σχιστά¨ (σε φετούλες) 3 κρεμμύδια και 3 καρότα. Για τα κρεμμύδια και τα καρότα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έναν τρίφτη με μεγάλες τρύπες. Ενώνουμε όλα τα υλικά σε ένα μπωλ, τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε να μαριναριστούν για καμιά ωρίτσα. Εάν προτιμάμε τα καυτερά μπορούμε να προσθέσουμε και μπούκοβο στο μείγμα.

Για να δέσουμε τις μελιτζάνες και να μην χύνεται η γέμιση μισοβράζουμε σέλινο σε ολόκληρα κλωνάρια. Προσοχή να μην παραβράσει γιατί θα λιώνει και δεν θα μπορούμε να τυλίξουμε τις μελιτζάνες.

Εφόσον έχουν μαριναριστεί τα υλικά για τη γέμιση τα στραγγίζουμε από τα νερά που θα έχουν βγάλει και είμαστε έτοιμοι για τη διαδικασία γεμίσματος.

Ανοίγουμε τη μελιτζάνα από το σημείο που έχουμε κάνει την τομή και ρίχνουμε λίγο αλάτι ψιλό. Στη συνέχεια γεμίζουμε με το μείγμα και την τυλίγουμε με ένα κλωναράκι σέλινο. Φροντίζουμε να περάσουμε τις δύο άκρες του σέλινου εσωτερικά της περιέλιξης για να μην λύνεται (βλ. φωτό). Βάζουμε τις μελιτζάνες σε ένα μπωλ σε στρώσεις χωρίς να αφήνουμε κενά μεταξύ τους. Αλατίζουμε κάθε σειρά με ψιλό αλάτι. Προσθέτουμε στο μπωλ ξίδι μέχρι να σκεπαστούν όλες οι μελιτζάνες. Μετά από 12 ώρες περίπου, τις σουρώνουμε και στη συνέχεια τις τοποθετούμε πάλι σε σειρές στο σκεύος που θα τις αποθηκεύσουμε (κατά προτίμηση γυάλινο) και προσθέτουμε ελαιόλαδο μέχρι να σκεπαστούν καλά. Διατηρούνται εκτός ψυγείου. Προσοχή, όσες δεν καλύπτονται από λάδι θα ¨πανιάσουν¨ (μουχλιάσουν).

toursi_2

Το λάθος του μάγειρα!!!! Στη φωτό οι μελιτζάνες είναι καθαρισμένες από την εξωτερική φλούδα γιατί ο μάγειρας καθάριζε μελιτζάνες για γλυκό μελιτζανάκι και πήρε φόρα και καθάρισε και τις μελιτζάνες για το τουρσί! Παρόλα αυτά βγήκαν νοστιμότατες και ίσως και καλύτερες. Άλλωστε το μότο μας είναι, ότι, δεν υπάρχουν κανόνες και περιορισμοί μόνο πειραματισμοί !

Καλή όρεξη, με καλή παρέα και γλυκόπιοτο κρασάκι !

Σημαντικές επισημάνσεις

  • Μελιτζανάκι λέμε τις μικρές μελιτζάνες που τις βρίσκουμε τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου. Για το τουρσί μας προτιμάμε να είναι μην είναι μεγαλύτερες από 10 cm/τεμ. μήκος γιατί οι μεγάλες έχουν σπόρια.
  • Επιλέγουμε ισομεγέθη κομμάτια μελιτζανάκι ώστε να βράσουν ομοιόμορφα.
  • Μπορείτε να το απολαύσετε ως μεζέ είτε με φασολάδα (φτιαγμένη με αλεύρι και ξίδι, Πελοποννησιακή συνταγή) και ένα κρεμμύδι στουμπιχτό!

Save

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *