Μελιτζανάκι γλυκό

Μέλι ! Μέλι ! Μέλι ! Μέλι ! Μέλι ! Μέλι !
ΜΕΛΙ !!!! τζάνα, σκέφτηκε το μικρό μελιτζανάκι και έγινε γλυκάκι 😉

Υλικά
60 τεμ. Μελιτζανάκι
1 κιλό ζάχαρη καστανή
1 ½ ποτήρι μέλι
3 λεμόνια μέτρια
15 ολόκληρα καρύδια = 60 τεμ. του 1/4
4 κεφαλάκια γαρύφαλλο

Εκτέλεση
Κόβουμε το κοτσάνι με ένα μαχαιράκι και καθαρίζουμε τις μελιτζάνες από τη φλούδα (χρησιμοποιούμε το εργαλείο που καθαρίζουμε τα αγγούρια) και τις τοποθετούμε σε ένα μπωλ με νερό και το χυμό από ένα λεμόνι ώστε να μην μαυρίσουν μέχρι να τελειώσουμε τη διαδικασία. Στη συνέχεια αφού τις ξεπλύνουμε με καθαρό νερό τις ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα με νερό και λίγο χυμό λεμονιού και τις βράζουμε. Σταματάμε το βρασμό λίγο πριν γίνουν τελείως, να κρατάνε. Σουρώνουμε τις μελιτζάνες και τις τοποθετούμε σε μπωλ με νερό από τη βρύση και χυμό από 1 λεμόνι. Στη συνέχεια ετοιμάζουμε το σιρόπι: βράζουμε ένα κιλό ζάχαρη με 3 ποτήρια νερό μέχρι να ¨δέσει¨. (Κατά τη διάρκεια του δεσίματος, κυρίως στην αρχή, αφαιρούμε τον αφρό με το σουρωτήρι του τσαγιού ή με ένα κουτάλι). Αποσύρουμε το σιρόπι από τη φωτιά και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Προσθέτουμε ενάμιση ποτήρι μέλι και το βάζουμε πάλι να βράσει. Σουρώνουμε τις μελιτζάνες και εν συνεχεία, στύβοντας μία μία (σφίγγοντάς τες απαλά στη χούφτα μας) τις ρίχνουμε στο σιρόπι που βράζει. Σιγοβράζουμε (περίπου στο 7) μέχρι να κάνει ψιλό αφρό. Το αφήνουμε για μια ημέρα να κρυώσει και το ξαναβράζουμε για μερικά ακόμα λεπτά σε δυνατή φωτιά μέχρι να ξανακάνει ψιλό αφρό.

Προσθέτουμε 4 κεφαλάκια γαρίφαλο και το αφήνουμε να κρυώσει. Στη συνέχεια κάνουμε μια σχισμή κατά μήκος σε κάθε μελιτζανάκι και γεμίζουμε με ένα κομμάτι καρύδι. Τοποθετούμε σε γυάλινο βάζο και ρίχνουμε όσο σιρόπι πάρει το βάζο μέχρι να σκεπαστεί το γλυκό τελείως. Εάν το γλυκό έχει ¨δέσει¨ διατηρείται εκτός ψυγείου για όλο το χρόνο.
Καλά κεράσματα !!!!

Σημαντικές επισημάνσεις

  • Μελιτζανάκι λέμε τις μικρές μελιτζάνες που τις βρίσκουμε τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου. Για το γλυκάκι μας προτιμάμε να είναι περίπου 5- 10 cm/τεμ. μήκος. Οι μεγαλύτερες έχουν σπόρια και δεν δίνουν ωραία υφή στο γλυκό μας.
  • Επιλέγουμε ισομεγέθη κομμάτια μελιτζανάκι ώστε να βράσουν ομοιόμορφα.
  • Το πόσο θα βράσουμε το μελιτζανάκι στην αρχή εξαρτάται εάν προτιμάμε το γλυκάκι μας τραγανό ή πιο μαλακό. Είναι σημαντικό όμως να μην το παραβράσουμε γιατί συνεχίζοντας το βρασμό μαζί με το σιρόπι στο τέλος θα λιώνει και δεν θα κρατήσει το σχήμα του και την ωραία γεύση του.
  • Προτιμώ την καστανή ζάχαρη (παρόλο που είναι λίγο πιο ακριβή) γιατί έχει λιγότερη βιομηχανική επεξεργασία και έτσι ίσως είναι πιο υγιεινή.
  • Οι μελιτζάνες κρατάνε σαν σφουγγάρι το νερό. Γι’αυτό είναι απαραίτητο να τις αφήσουμε να κρυώσουν και να αποβάλλουν (κατεβάσουν) τα νερά μετά το πρώτο βράσιμο με το σιρόπι. Αν δεν εξατμιστεί το νερό πολύ σύντομα το μελιτζανάκι μας θα μουχλιάσει.
  • Όταν προσθέσουμε το σιρόπι στο βάζο προσέχουμε να μη μείνουν κενά αέρος για να μην μουχλιάσει το γλυκάκι μας. Βοηθάμε να πάει το σιρόπι παντού σπρώχνοντας λίγο τις μελιτζάνες με ένα ξυλάκι για σουβλάκια ή ότι άλλο σας βολεύει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *