Μαρμελάδα Φράουλα (Με φρεσκοτριμμένα πιπέρια και βαλσαμικό ξίδι)

Εκλεκτό έδεσμα με σαγηνευτικό άρωμα και εκρηκτική γεύση για μοναδικές στιγμές απόλαυσης!
Κάθε μπουκιά με παρμεζάνα ή ανθότυρο (ή ένα τυρί με κρεμώδης υφή) ή καπνιστό σολομό και μαρμελάδα φράουλα είναι μια πραγματική γευστική εμπειρία!

Υλικά
1 ½ κιλό φράουλες τραγανές
750 gr. ζάχαρη καστανή
50 gr. βαλσαμικό ξίδι ή πετιμέζι
1 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένα πολύχρωμα πιπέρια (λευκό, μαύρο, κόκκινο και πράσινο)

balsamiko-2

Εκτέλεση
Πλένουμε τις φράουλες με τα κοτσάνια. Στραγγίζουμε σε σουρωτήρι. Αφαιρούμε τα κοτσάνια και κόβουμε τις φράουλες στα τέσσερα. Τις τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα με φαρδύ πάτο. Προσθέτουμε πάνω από τις φράουλες τη ζάχαρη και κουνάμε λίγο την κατσαρόλα για να εισχωρήσει η ζάχαρη στα κενά. Σκεπάζουμε και αφήνουμε το μείγμα για μερικές ώρες (8-10). Η ζάχαρη θα έχει πλέον υγροποιηθεί.

Τοποθετούμε την κατσαρόλα στην εστία σε δυνατή ένταση μέχρι να αρχίσει ο βρασμός. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μεσαία ένταση, ανακατεύουμε και αφαιρούμε σταδιακά τον αφρό. Συνεχίζουμε τη διαδικασία περίπου για 15 λεπτά. Σβήνουμε την εστία και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Προσοχή! Μην σκεπάσετε την κατσαρόλα γιατί θα υγροποιηθούν οι ατμοί και θα νερώσει το μείγμα.

Εφόσον έχει κρυώσει τελείως η μαρμελάδα, με ένα κουταλάκι πιάνουμε λίγο σιρόπι και βλέπουμε πόσο ρευστό είναι. Έτσι θα καταλάβουμε εάν θέλει πολύ χρόνο ακόμη για να δέσει. Βάζουμε το μείγμα να βράσει σε δυνατή ένταση και χαμηλώνουμε σε μεσαία όταν αρχίσει να αφρίζει. Ξαφρίζουμε. Θα χρειαστούν μόνο μερικά λεπτά (περίπου 10) για να δέσει η μαρμελάδα γι’ αυτό πρέπει να ελέγχετε συχνά το σιρόπι. Προσθέστε το βαλσαμικό ξίδι και το πιπέρι. Ανακατέψτε και αφήστε τη μαρμελάδα να ξεκουραστεί πριν τη μεταφέρετε στα βάζα.

Καλή επιτυχία!

balsamiko-3

Σημαντικές επισημάνσεις

  • Στη δεύτερη φάση δεσίματος μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πιρούνι για να ανακατέψετε τη μαρμελάδα και να πολτοποιήσετε τα κομμάτια που έχουν μείνει ολόκληρα ώστε να είναι η μαρμελάδα σας ομοιογενοποιημένη.
  • Η καστανή ζάχαρη δίνει μεστή γεύση, δένει πιο καλά το σιρόπι και θεωρείται πιο υγιεινή από τη λευκή κρυσταλλική.
  • Με Βαλσαμικό ξίδι εξαιρετικής ποιότητας θα φτιάξετε μαρμελάδα με εκλεπτυσμένο γευστικό αποτέλεσμα. Όμως εξίσου εξαιρετικό αποτέλεσμα θα έχετε εάν χρησιμοποιήσετε πετιμέζι δικής σας παραγωγής. (δείτε εδώ την παρασκευή)
  • Πλένουμε τις φράουλες με τα κοτσάνια και στη συνέχεια τις σουρώνουμε ώστε να τραβήξουν όσο το δυνατό λιγότερα νερά. Έτσι η μαρμελάδα θα βράσει μόνο τους χυμούς του φρούτου και σε λιγότερο χρόνο.
  • Επειδή δεν θέλω να χάσω ούτε στο ελάχιστο από το σιρόπι κατά τη διαδικασία του ξαφρίσματος κάνω τα εξής κολπάκια. α) Ξαφρίζω με το σουρωτήρι του τσαγιού, ή β) αν ξαφρίσω με κουτάλι, ρίχνω τον αφρό σε ένα βαθύ πιάτο στη συνέχεια αφαιρώ τον αφρό και ρίχνω το σιρόπι πάλι μέσα στη μαρμελάδα. (Δεν θέλω να χάσω ούτε μια σταγόνα από αυτή την υπέροχη μαρμελάδα!)
  • Το σιρόπι όταν είναι ζεστό είναι αρκετά ρευστό. Γι’αυτό προσοχή μην παραβράσετε τη μαρμελάδα.

Save

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *