Πορτοκαλοκούλουρα (κουλουράκια νηστίσιμα)

Νηστίσιμη λιχουδιά, θρεπτική και χορταστική!
Το ελαιόλαδο και το πορτοκάλι κάνουν πάρτι βιταμινών!

Υλικά για τη ζύμη:
3 ποτήρια χυμό πορτοκαλιού
1 ½ ποτήρι ελαιόλαδο
1 ποτήρι ζάχαρη κρυσταλλική (χοντρή), αν σας αρέσουν λίγο πιο γλυκά μπορείτε να προσθέσετε μισό ποτήρι ακόμη.
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
½ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
1 φακελάκι αμμωνία (περίπου μια κουταλιά της σούπας)
1 φακελάκι baking powder ή σόδα
2 ½ – 3 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Προαιρετικά για το πασπάλισμα:
Σουσάμι, ζάχαρη χοντρή, νιφάδες βρώμης και σιταριού

Εκτέλεση

Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το χυμό πορτοκαλιού, το λάδι και τη ζάχαρη μέχρι να λειώσει η ζάχαρη. (Η γιαγιά μου θα έλεγε μέχρι να ασπρίσουν). Προσθέτουμε την κανέλλα, το γαρύφαλλο, την αμμωνία και τη σόδα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα (όταν θα προσθέσουμε την αμμωνία και τη σόδα το μείγμα θα αφρίσει. Είναι φυσιολογική αντίδραση. Σταδιακά θα μειωθεί ο αφρός.) Συνεχίζουμε προσθέτοντας το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά. Ρίχνουμε το αλεύρι σταδιακά ελέγχοντας την ποσότητα ώστε να γίνει μια ζύμη μαλακιά. Προσοχή! Σταματάμε να προσθέτουμε αλεύρι όταν το μείγμα δεν κολλά στα χέρια μας και μπορούμε να το πλάσουμε. (Δεν χρειάζεται ζύμωμα όπως κάνουμε με το ψωμί. Ανακατεύουμε ώστε το μείγμα να ¨πίνει¨ το αλεύρι.) Αφαιρούμε τη ζύμη από το μπωλ, πασπαλίζουμε το μπωλ με λίγο αλεύρι και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ώρα περίπου σκεπασμένη με μεμβράνη.

koulourakia_2

Πλάσιμο – Ψήσιμο

Σε μια καθαρή και επίπεδη επιφάνεια απλώνουμε τα υλικά πασπαλίσματος (3-4 κουταλιές από το καθένα) και λίγο αλεύρι για το πλάσιμο. Δοκιμάζουμε αν μπορούμε να πλάσουμε τη ζύμη. Αν κολλά στα χέρια προσθέτουμε λίγο αλεύρι, ζυμώνουμε και αρχίζουμε το πλάσιμο. Θέλουμε να είναι αρκετά μαλακή η ζύμη, σε σημείο που να χρειάζεται να πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι της παλάμες μας για να μπορούμε να την πλάσουμε άνετα. Πλάθουμε σε σχήμα μακαρονιού, πάχους όσο το μικρό μας δάχτυλο. Στη συνέχεια δίνουμε διάφορα σχήματα, πλεξίδα, στρογγυλά ή ότι άλλο βάλει η φαντασία σας. Τα ακουμπάμε πάνω σε όποιο υλικό θέλουμε για πασπάλισμα και στη συνέχεια τα τοποθετούμε στο ταψί με την πασπαλισμένη επιφάνεια προς τα επάνω. Είναι ωραία και χωρίς πασπάλισμα, σκέτα.

Τα τοποθετούμε με λίγη απόσταση μεταξύ τους για να έχουν το περιθώριο να φουσκώσουν και να μην κολλήσουν το ένα με το άλλο. Ψήνουμε σε αντιστάσεις πάνω κάτω στους 180-200 βαθμούς Κελσίου στη μεσαία θέση του φούρνου. Ανάλογα με το μέγεθος ο χρόνος ψησίματος είναι από 15 έως 25 λεπτά. Στην αρχή φουσκώνουν και μετά παίρνουν χρυσαφί χρώμα. Προσοχή, δεν αλείφουμε το ταψί με λάδι.

koulourakia_3
koulourakia_4

Χρειαζόμαστε 3 ταψιά για το ψήσιμο ώστε να κερδίσουμε χρόνο και να έχει ροή η διαδικασία ως εξής:

Ανάβουμε το φούρνο να προθερμανθεί και αρχίζουμε να πλάθουμε τα κουλουράκια μέχρι να γεμίσει το πρώτο ταψί. Στη συνέχεια το βάζουμε στο φούρνο να ψηθούν τα κουλουράκια και συνεχίζουμε να πλάθουμε κουλουράκια μέχρι να γεμίσει το δεύτερο ταψί. Ταυτόχρονα ελέγχουμε μην μας καούν τα κουλουράκια που ήδη ψήνονται. Όταν ψηθούν τα βγάζουμε από το φούρνο και βάζουμε το επόμενο ταψί για ψήσιμο. Αφήνουμε στην άκρη το ταψί με τα ψημένα να κρυώσουν λίγο και συνεχίζουμε να πλάθουμε κουλουράκια για να γεμίσουμε το τρίτο ταψί, έχοντας στο νου μας και τα κουλουράκια που ψήνονται. Πριν ολοκληρώσουμε το γέμισμα στο τρίτο ταψί βγάζουμε με μια σπάτουλα προσεκτικά τα ψημένα κουλουράκια από το δεύτερο ταψί και τα τοποθετούμε σε πιατέλα. Έτσι θα έχουμε πάλι ένα άδειο ταψί για να συνεχίσουμε τη διαδικασία. Είναι μια κυκλική διαδικασία που χρειάζεται λίγο προσοχή ώστε να μην ξεχαστούμε και κάψουμε τα κουλουράκια που ψήνονται. Χρειάζεται να είμαστε και λίγο γρήγοροι στο πλάσιμο ώστε να έχουμε ολοκληρώσει την προετοιμασία του επόμενου ταψιού που θα μπει στο φούρνο σχεδόν ταυτόχρονα με τη στιγμή που θα έχει ψηθεί αυτό που ήδη είναι στο φούρνο.

Μπορείτε να τοποθετήσετε λαδόκολλα στο ταψί. Αν δεν χρησιμοποιήσετε λαδόκολλα τα κουλουράκια όταν ψηθούν πρέπει να τα αφαιρέσετε με σπάτουλα και θα μείνουν κολλημένα υπολείμματα στο ταψί. Για να το ξαναχρησιμοποιήσετε την ίδια στιγμή καθαρίστε το τρίβοντάς το με χαρτί κουζίνας βουτηγμένο σε λίγο ελαιόλαδο. Είναι σημαντικό τα κουλουράκια να αφαιρούνται αφού πρώτα έχουν κρυώσει λίγο, για να μην σπάνε. Αν θέλουμε να ξαναχρησιμοποιήσουμε το ταψί πρέπει να είναι κρύο.

Βάλτε μουσική και απολαύστε τη διαδικασία δεν είναι τόσο μπερδεμένη όσο, ίσως, φαντάζεστε διαβάζοντας τη συνταγή. Θα περάσετε ακόμη καλύτερα αν έχετε μια καλή συντροφιά που θα μοιραστείτε τη χαρά της δημιουργίας, θα έχετε μια όμορφη και χαλαρή κουβεντούλα καθώς το σπίτι θα γεμίζει με το άρωμα από τα φρεσκοψημένα πορτοκαλοκούλουρα!

Είμαι σίγουρη ότι θα ευχαριστηθείτε τη διαδικασία, θα απολαύσετε εσείς και οι αγαπημένοι σας υπέροχα υγιεινά κουλουράκια και ίσως οι παλαιότεροι θυμηθείτε τα σαρακοστιανά φιλέματα της γιαγιάς στο χωριό.

Σημαντικές επισημάνσεις

  • Προσοχή !!! Επιλέξτε να χρησιμοποιήσετε γλυκά πορτοκάλια. Είναι πολύ σημαντικό για την συνταγή.
  • Χρησιμοποιήστε σόδα αν θέλετε να είναι τραγανά τα κουλουράκια ή baking powder αν θέλετε να είναι μαλακά.
  • Θα σας βγουν από 5 έως 7 ταψιά ανάλογα με το πόσο χοντρά θα πλάσετε τα κουλουράκια. Είναι μια αρκετά μεγάλη ποσότητα που αρκεί ακόμη και για να δωρίσετε σε φίλους και γείτονες! Από την άλλη μπορείτε να τα κρατήσετε μόνο για σας. Διατηρούνται χωρίς να αλλοιώνονται.
  • Προτείνω να χρησιμοποιήσετε καστανή ζάχαρη ακατέργαστη αντί την λευκή κρυσταλλική. Αν σας αρέσουν οι πολύ γλυκές γεύσεις να βάλετε 1 ½ ποτήρι ζάχαρη.
  • Το πασπάλισμα με σουσάμι δίνει πολύ ωραίο γευστικό συνδυασμό και συνοδεύει τέλεια το ελληνικό καφεδάκι. Η κρυσταλλική ζάχαρη δημιουργεί ευχάριστες γλυκές εκρήξεις στο στόμα και είναι σούπερ για δεκατιανό ή για απογευματινό σνακ. Ενώ οι νιφάδες βρώμης και σιταριού είναι μια επιπρόσθετη νότα υγιεινής διατροφής, εμπλουτίζει τη διατροφή σας σε φυτικές ίνες και το συνιστώ σε όσους θέλουν να καταναλώνουν τα πορτοκαλοκούλουρα για πρωινό. Αν και νομίζω ότι η καλύτερη επιλογή είναι να φάει κανείς ένα και από τα τρία!
  • Αν βάλετε πολύ αλεύρι και σφίξει η ζύμη θα σας γίνουν ¨στουπιά¨ τα κουλουράκια και δεν θα τρίβονται ευχάριστα στο στόμα. Επίσης θα χαθούν τα αρώματα από τα υπόλοιπα υλικά.
  • Όταν ανοίγουμε τον φούρνο για να ελέγξουμε το ψήσιμο η μυρωδιά από την αμμωνία είναι αρκετά έντονη.
  • Την διαδικασία ψησίματος με τα 3 ταψιά μπορούμε να την εφαρμόσουμε και για κουραμπιέδες, μελομακάρονα κ.α.

Save

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *