Κολοκυθόπιτα του φθινοπώρου (Το μυστικό της Σταχτοπούτας)

Τραγανή και αφράτη, χορταστική, γεμάτη αρώματα. Ένα γευστικό ταξίδι σαν όνειρο, που δεν θέλεις να τελειώσει.

Υλικά για το φύλλο:
400 γρ. αλεύρι σκληρό
1 κουταλάκι αλάτι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξύδι
200 ml νερό χλιαρό

Υλικά για τη γέμιση:
800 γρ. πράσα καθαρισμένα
1 κρεμμύδι ξερό
1 κιλό κίτρινη κολοκύθα τριμμένη
½ ποτήρι ελαιόλαδο
200 γρ. φέτα (πικάντικη)
Αλάτι
Πιπέρι
1 κουταλιά άνηθο
1 κουταλιά μαϊντανό
Σουσάμι για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Πρώτα φτιάχνουμε τη ζύμη: Σε ένα μπολ τοποθετούμε το αλεύρι. Σχηματίζουμε στο κέντρο μια λακουβίτσα και ρίχνουμε μέσα ένα κουταλάκι αλάτι, δύο κουταλιές ελαιόλαδο, μία κουταλιά ξύδι. Ανακατεύουμε στο κέντρο ώστε να λειώσει το αλάτι και στη συνέχεια προσθέτουμε το νερό. Ζυμώνουμε περίπου για 5 λεπτά. Πρέπει η ζύμη να είναι λεία και να μην κολλά στα χέρια. Αν είναι πολύ σφιχτή προσθέτουμε νερό ή αν κολλά στα χέρια μας προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Πλάθουμε τη ζύμη σε καρβελάκι, πασπαλίζουμε το μπολ με αλεύρι (ώστε να μην μας κολλήσει η ζύμη) και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για 1 ωρίτσα περίπου. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη ή πετσέτα για να μην ξεραθεί η επιφάνεια της ζύμης. (Η παρασκευή αυτής της ζύμης μπορεί χρησιμοποιηθεί σε όλες τις αλμυρές πίτες. Το φύλλο γίνεται τραγανό).

kolokithopita-6

Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τη γέμιση: Σε ένα βαθύ τηγάνι ή καλύτερα σε μια πλατιά κατσαρόλα ρίχνουμε μισό ποτήρι ελαιόλαδο, ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι και 800 γρ. πράσα ψιλοκομμένα. Τα αφήνουμε να μαραθούν (μαλακώσουν) σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Στη συνέχεια προσθέτουμε ένα κιλό κίτρινη κολοκύθα, αλατίζουμε και αφήνουμε το μείγμα να «πιει» τα νερά του σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε που και που γιατί μπορεί να κολλήσει. Όταν εξατμιστούν όλα τα υγρά αφήνουμε το μείγμα να ψηθεί λίγο ακόμα μέχρι να αρχίσει να καραμελώνει. Προσοχή, σε αυτή τη φάση ανακατεύουμε το μείγμα συχνά γιατί αλλιώς θα κολλήσει στον πάτο του σκεύους. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε 200 γρ. φέτα (θρυμματισμένη με το χέρι), μία κουταλιά άνηθο, μία κουταλιά μαϊντανό και πιπέρι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.

kolokithopita-5

Ανοίγουμε τα φύλλα: Χωρίζουμε τη ζύμη σε πέντε μέρη. Ανοίγουμε σε παραλληλόγραμμο σχήμα το ζυμαράκι. Λαδώνουμε το φύλλο. Στην πιο πλατιά πλευρά απλώνουμε το ένα πέμπτο της γέμισης και τυλίγουμε σε ρολό. Τοποθετούμε το ρολό σε ένα λαδωμένο ταψί ξεκινώντας από τα τοιχώματα και ολοκληρώνουμε με τα υπόλοιπα ρολά προ το κέντρο γεμίζοντας το ταψί. Αλείφουμε την επιφάνεια και τις ενώσεων με λάδι, πασπαλίζουμε με σουσάμι και κάνουμε μερικές τρύπες με οδοντογλυφίδα.

Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 250 βαθμούς, πάνω – κάτω. Όταν η επιφάνεια πάρει χρώμα κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς και αφήνουμε να ψηθεί καλά το φύλλο. Όταν πάρει χρώμα και το κάτω μέρος της πίτας τότε η πίτα είναι έτοιμη.

Τρώγεται ζεστή και κρύα.

Σημαντικές επισημάνσεις

  • Πως τρίβουμε την κίτρινη κολοκύθα: α) Κόβουμε την κολοκύθα σε κομμάτια και την τρίβουμε στον τρίφτη ή β) κόβουμε την κολοκύθα στη μέση και ξύνουμε το εσωτερικό με ένα κουτάλι μέχρι να αφαιρέσουμε όλη τη σάρκα και να μείνει μόνο η φλούδα. (Είναι μια πρακτική που έκαναν συνήθως στα χωριά οι νοικοκυρές τα χειμωνιάτικα βράδια πλάι στο τζάκι. Μια χρονοβόρα διαδικασία που θέλει αρκετή υπομονή. Ίσως, κάπως έτσι, να ζούσαν το όνειρο της πριγκίπισσας με το γυάλινο γοβάκι). Τοποθετούμε το ξύσμα σε ένα σουρωτήρι, προσθέτουμε λίγο αλάτι (για να βγάλει τα υγρά) και το αφήνουμε για μερικές ώρες να μαλακώσει. Στύβουμε καλά πιέζοντας με τα χέρια μας. Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε όλη την ποσότητα του ξύσματος, μπορούμε να το αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη σε μερίδες. Αποψύχουμε όποτε θέλουμε να φτιάξουμε κολοκυθοκεφτέδες, κολοκυθόπιτα, σούπα βελουτέ, κλπ.
  • Τα φύλλα δεν χρειάζεται να είναι πολύ λεπτά (τύπου κρούστας). Ακόμη και αν δεν μπορείτε να ανοίξετε φύλλο πιέστε σε μια επίπεδη επιφάνεια τη ζύμη δίνοντάς της μακρόστενο σχήμα (πάχος τύπου σφολιάτας), περίπου 8 cm πλάτος και όσο μήκος σας βγει. Τοποθετήστε στο κέντρο της ζύμης τη γέμιση και απλώς ενώστε τη ζύμη να κλείσει. Ακολουθήστε την υπόλοιπη διαδικασία και απολαύστε το αποτέλεσμα. Επίσης μπορείτε να φτιάξετε ατομικές πίτες.

kolokithopita-3
kolokithopita-2

  • Προσοχή! Πρέπει η γέμιση να είναι κρύα. Αν τη βάλουμε ζεστή στα φύλλα, δεν θα μπορέσουμε να τα κάνουμε ρολά γιατί θα λειώνει το ζυμάρι (θα τρυπούν τα φύλλα).
  • Προτιμήστε να χρησιμοποιήσετε φέτα πικάντικη, με πιπεράτη γεύση. Αν επιλέξετε μια φέτα ήπιας γεύσης θα «χαθεί» από το άρωμα του πράσου. Επίσης μπορείτε να την παραλείψετε και να φτιάξετε μια νηστίσιμη κολοκυθόπιτα, εξαιρετικά νόστιμη.
  • Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον άνηθο και το μαϊντανό με μια χούφτα ψιλοκομμένο σφελίτσι.
  • Πρόταση: Μπορείτε να διατηρήσετε στην κατάψυξη άψητες κολοκυθόπιτες σε ατομική ή οικογενειακή συσκευασία. Τις ψήνετε αφού πρώτα ξεπαγώσουν.

Save

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *