Κατσικάκι κοκκινιστό με μελιτζάνες και πατάτες

Φαγάκι καλομαγειρεμένο και νόστιμο, σκέτο λουκουμάκι. Ιδανικό για το Κυριακάτικο, οικογενειακό τραπέζι.
Φτιάξτε το και κάθε μέρα θα είναι σαν να είναι Κυριακή!

Υλικά
4 μερίδες κατσικάκι
1 μεγάλο κρεμμύδι
1-2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο
1 ποτήρι κρασί
μπούκοβο
αλάτι
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο για το κοκκινιστό
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
3 μεγάλες ώριμες ντομάτες
4 πατάτες μεσαίου μεγέθους
4-5 μεγάλες μελιτζάνες

Εκτέλεση

Βήμα 1ο Κρέας κοκκινιστό.
Τσιγαρίζετε το κρέας μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Προσθέτετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο και το μπούκοβο (ή πιπεράκι αν προτιμάτε). Ανακατεύετε μερικές φορές για να μην κολλήσει το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτετε το κρασί και το αφήνετε να πάρει μερικές βράσεις μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Στη συνέχεια προσθέστε τις πολτοποιημένες ντομάτες και ρίξτε νερό μέχρι να σκεπαστεί το κρέας. Προσθέστε λίγο αλάτι. Αφήστε το να σιγοβράσει μέχρι να γίνει καλά το κρέας. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε λίγο νερό ακόμη κατά τη διάρκεια του βρασμού μέχρι να μαλακώσει το κρέας.

Βήμα 2ο
Καθώς το κρέας σιγοβράζει, καθαρίζουμε, κόβουμε τις πατάτες και τις μελιτζάνες σε κύβους και αλατίζουμε. Φροντίστε να κόψετε τις μελιτζάνες σε μεγαλύτερο μέγεθος από τις πατάτες. Τηγανίζουμε πρώτα τις πατάτες. Τις ρίχνουμε σε καυτό ελαιόλαδο, χαμηλώνουμε λίγο την ένταση της φωτιάς, σκεπάζουμε το σκεύος για να βράσουν μέχρι μέσα. Ελέγχουμε εάν έχουν μαλακώσει, ξεσκεπάζουμε το σκεύος, δυναμώνουμε την ένταση της φωτιάς για να ροδίσουν. Στη συνέχεια της αφαιρούμε από το τηγάνι και τις τοποθετούμε πιάτο με απορροφητικό χαρτί. Όταν τελειώσουμε με το τηγάνισμα από τις πατάτες συνεχίζουμε να τηγανίσουμε τις μελιτζάνες. Οι μελιτζάνες δεν θέλουν σκέπασμα. Τις ρίχνουμε στο καυτό ελαιόλαδο και όταν πάρουν χρώμα τις γυρνάμε να πάρουν χρώμα και από την άλλη πλευρά. Στη συνέχεια τις τοποθετούμε και αυτές σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί ή σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίσουν από το ελαιόλαδο.

Βήμα 3ο
Αφού το κοκκινιστό κατσικάκι έχει βράσει καλά και έχει μείνει στην κατσαρόλα ελάχιστο ζουμάκι μέχρι να μελώσει, προσθέτουμε τις πατάτες. Τις αφήνουμε για μερικά λεπτά να πάρουν μερικές βράσεις με το κατσικάκι και στη συνέχεια προσθέτουμε και τις μελιτζάνες. Συνεχίζουμε το βρασμό του φαγητού μέχρι να αρχίσει να ξεχωρίζει η σάλτσα από το λάδι. Σε αυτό το στάδιο θέλει λίγη προσοχή μην σας κολλήσει το φαγητό στον πάτο της κατσαρόλας και τσικνίσει.

Απολαύστε το!
Σας συνιστώ να προσθέσετε στο πιάτο σας φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ελάχιστη καπνιστή πάπρικα. Απογειώνουν τη γεύση!

Σημαντικές επισημάνσεις

  • Μπορείτε να εκτελέσετε την ίδια συνταγή με κοτόπουλο ή ακόμα και με μοσχαράκι. Μαγειρέψτε το μοσχάρι χωρίς να βάλετε σκόρδο αλλά για σούπερ γεύση προσθέστε λίγη κανέλα και λίγο γαρίφαλο τριμμένα.
  • Εκτελώντας μόνο το πρώτο βήμα – κρέας κοκκινιστό έχετε τη βάση για ότι τραβάει η όρεξή σας. Μπορείτε να συνοδεύσετε με πατάτες τηγανητές, μακαρόνια, ρύζι, πουρέ πατάτας, πουρέ μελιτζάνας, … ή ακόμη και σκέτο, βουτώντας στη σάλτσα φρέσκο ζυμωτό ψωμάκι με λίγη φέτα.
  • Εάν δεν τρώτε τα καυτερά μη διστάσετε να βάλετε μια ιδέα από το μπούκοβο. Ούτε που θα το καταλάβετε στην αψάδα. Είναι όμως αυτό που δίνει αυτό το κάτι, που ξετρελαίνει στη γεύση.
  • Μπορείτε να προετοιμάσετε από την προηγούμενη μέρα το βήμα ένα και δύο και απλώς να κάνετε την ένωση του κοκκινιστού κρέατος με τις μελιτζάνες και τις πατάτες λίγη ώρα πριν το γεύμα. Το φαγητό σας θα είναι υπέροχο και φρεσκομαγειρεμένο.
  • Προσοχή στο ανακάτεμα! Καλύτερα να αναδεύετε την κατσαρόλα με κυκλικές κινήσεις (δες βίντεο). Η χρήση κάποιου σκεύους π.χ. κουτάλι μπορεί να διαλύσει τις μελιτζάνες και τις πατάτες και έτσι δεν θα έχετε ωραίο αποτέλεσμα στο σερβίρισμα.

Παρακολουθήστε την εκτέλεση της συνταγής :

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *