Γλυκό Τσαπέλες! Γλυκό του κουταλιού με ξερά σύκα Καλαμάτας

Υπέροχο γλυκό του κουταλιού, να το φας σκέτο, να το φας με καρύδια, να το βάλεις σε παγωτό ή γιαούρτι και να σου τρέχουν τα σάλια! Να το συνοδεύσεις με ποικιλία τυριών γαρνιρισμένο με πολύχρωμα φρεσκοτριμμένα πιπέρια, να το κάνεις ντρέσιγκ σε πράσινες σαλάτες με σύγκλινο ή παστό, να το ρίξεις στα κοκκινιστά σου για την τσαχπινιά, ή σε χοιρινή τηγανιά αρωματισμένη με μαραθόσπορο να αναστενάξουνε μανούλες. Και τι δεν μπορείς να κάνεις με αυτό το γλυκό!

Κι όμως ούτε που το είχα φανταστεί πως θα μπορούσα να φτιάξω γλυκό του κουταλιού με τσαπελόσυκα (ξερά σύκα), μέχρι που συνάντησα τη Μαρία Δουβόγιαννη. Και να πεις ότι δεν ξέρω από τσαπέλες? Τόνοι από τσαπελόσυκα έχουν περάσει από τα χέρια μου. (Αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία που θα στην πω εν καιρώ).

Με πήγε και στο εργαστήρι «Μεσσηνιακή Παράδοση» για να δοκιμάσουμε νοστιμιές του τόπου.

Η ιστορία αυτής της συνταγής έχει ως εξής: Φέτος το καλοκαίρι συνάντησα μια πολύ καλή φίλη της magiacook τη Μαρία Κουφού. Η Μαρία με ξενάγησε στις ομορφιές της Μεσσήνης. Με πήγε και στο εργαστήρι «Μεσσηνιακή Παράδοση» για να δοκιμάσουμε νοστιμιές του τόπου. Έτσι λοιπόν είχα την πρώτη μου γευστική εμπειρία με αυτό το γλυκό.

Ενθουσιάστηκα τόσο πολύ που δεν έχασα την ευκαιρία και ζήτησα τη συνταγή από τη δημιουργό.
Η Μαρία Δουβόγιαννη δεν δίστασε λεπτό και με εγκαρδιότητα μου έδειξε όλα της τα μυστικά για να τα μοιραστώ μαζί σας.
Στο εργαστήρι της θα βρείτε εκτός από γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, τουρσί και ποιος ξέρει τι άλλο θα έχει ετοιμάσει για εμάς η Μαρία. Συνεχώς πειραματίζεται και εκπλήσσει!!!!!!!

Δείτε στο τέλος του άρθρου, βίντεο με την αυθεντική συνταγή από τα χεράκια της Μαρίας μέσα από το εργαστήρι της!

Υλικά
1 κιλό σύκα τσαπέλες
50 γρ. κονιάκ
1 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική
300 γρ. νερό
χυμό από 1 φρέσκο λεμόνι

Εκτέλεση

Βήμα 1ο: Εφόσον έχουμε ξεπλύνει τις τσαπέλες αφαιρούμε με ένα μαχαίρι τις μύτες (το σκληρό μέρος του σύκου). Στη συνέχεια κόβουμε τα σύκα σε λεπτές ροδέλες.

Βήμα 2ο: Τοποθετούμε τα σύκα σε μπολ και προσθέτουμε το κονιάκ. Ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε να περάσουν 2 ώρες ώστε να μουλιάσουν τα σύκα με το κονιάκ και να αναδυθούν όλα τα αρώματα.

Βήμα 3ο: Σε μια κατσαρόλα με φαρδύ πάτο βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε τα σύκα και τα αφήνουμε να πάρουν έναν βρασμό. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να ηρεμίσει, να πάρει το χρόνο του, ώστε να τραβήξουν τα σύκα σιρόπι μέσα – μέσα.

Βήμα 4ο: Μετά από 2 ώρες (αν το αφήσετε και παραπάνω δεν υπάρχει πρόβλημα) ανάβουμε την εστία και βράζουμε μέχρι να δέσει το γλυκό μας. Πριν κλείσουμε την εστία (δυο λεπτά πριν ολοκληρωθεί ο βρασμός) ρίχνουμε τον φρέσκο χυμό λεμονιού.

Βήμα 5ο: Τοποθετούμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα. Ζεστό το γλυκό, ζεστά και τα βάζα. Αναποδογυρίζουμε και τα αφήνουμε έτσι για 24 ώρες.

Καλή επιτυχία!!!!

Σημαντικές επισημάνσεις

  • Μπορείτε να προσθέσετε και κομμάτια από καρύδια στο γλυκό. Του πάει πολύ!!! Όταν ολοκληρωθεί το δέσιμο, αφού σβήσετε την εστία, προσθέστε στην κατσαρόλα μια χούφτα σπασμένα καρύδια. Ανακατέψτε να πάνε παντού και βάλτε το γλυκό στα βάζα.
  • Αν τα σύκα είναι πολύ μελωμένα (παστελάτα, όπως τα λένε στο χωριό μου), ίσως χρειαστεί να προσθέσετε στο δεύτερο στάδιο του βρασίματος επιπλέον νερό.

  • Προσοχή! Αν δείτε ότι στο τέλος του βρασίματος το γλυκό έχει κρυστάλλους στην επιφάνεια (αρχίζει να ζαχαρώνει) προσθέστε λίγο νερό και συνεχίστε το βρασμό μέχρι να δέσει το σιρόπι.
  • Αποστείρωση: Πλένουμε τα βάζα και τα καπάκια τους. Τα τοποθετούμε ανάποδα στη σχάρα του φούρνου και τα αφήνουμε για 20 λεπτά στους 120 βαθμούς Κελσίου. Αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνει όταν δέσει το γλυκό ώστε να είναι ζεστά και τα δύο (γλυκό και βάζο) για να μείνει το γλυκό μας αναλλοίωτο με όλα του τα αρώματα.

Τα τσαπελόσυκα ή τσαπέλες είναι σύκα από ποικιλία συκιάς της Μεσσηνίας (Αρμαθοσυκιά ή Τσαπελοσυκιά). Τα γνωστά και ως σύκα Καλαμάτας, πωλούνται ξερά και δεν υπόκεινται σε επεξεργασία λεύκανσης όπως τα σύκα Κύμης.

Δείτε στο βίντεο την αυθεντική συνταγή από τα χεράκια της Μαρίας μέσα από το εργαστήρι της:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *