Γλυκό κυδώνι

Χειμωνιάτικο γλυκάκι που τρώγεται χειμώνα – καλοκαίρι και ταιριάζει εξαιρετικά με γιαούρτι και παγωτό!

Υλικά
1 κιλό κυδώνια καθαρισμένα
1 κιλό ζάχαρη
2μιση κούπες νερό
3-4 φύλλα αρμπαρόριζας
Μισό κουταλάκι του γλυκό κανέλα ή 1 ξυλάκι
Το χυμό ενός λεμονιού
1 ποτήρι αμύγδαλα ξεφλουδισμένα

Εκτέλεση
Πλένουμε τα κυδώνια για να φύγει το χνούδι. Στη συνέχεια τα καθαρίζουμε αφαιρώντας την εξωτερική φλούδα και την καρδιά. Τις καρδιές με τα κουκούτσια τα δένουμε μέσα σε ένα τούλι. Προσέχουμε να αφαιρέσουμε από τη σάρκα τυχόν σημαδάκια από χτυπήματα ή τρυπούλες από σκουληκάκια και να μείνει μόνο το τρυφερό και καθαρό μέρος του φρούτου. Κόβουμε τα καθαρισμένα κομμάτια σε λεπτές λωρίδες (μπαστουνάκια). Ζυγίζουμε μόνο τα μπαστουνάκια και τα τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα μαζί με το νερό, τη ζάχαρη, την κανέλα και το τούλι (με τα κουκούτσια και τις καρδιές). Βάζουμε την εστία μας σε δυνατή ένταση μέχρι να αρχίσει ο βρασμός και συνεχίζουμε το βράσιμο περίπου για 30΄ σε χαμηλή ένταση. Σε αυτό το σημείο το γλυκό μας έχει πάρει ένα όμορφο χρυσαφί χρώμα. Το αφήνουμε στη κατσαρόλα όπως είναι, χωρίς να το σκεπάσουμε (τουλάχιστον μέχρι να κρυώσει). Την επόμενη μέρα αφαιρούμε το τούλι και συνεχίζουμε το βρασμό πάλι σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αρχίσει να δένει το σιρόπι. Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε τα ασπρισμένα αμύγδαλα, το χυμό λεμονιού και την αρμπαρόριζα και συνεχίζουμε το βρασμό μέχρι να δέσει καλά το σιρόπι. Όταν κρυώσει αφαιρούμε την αρμπαρόριζα και τοποθετούμε το υπέροχο γλυκό κυδώνι σε βαζάκια. Διατηρείται στο ψυγείο.

kidoni2

  • Σε αυτή τη συνταγή το σιρόπι δεν είναι παχύρευστο και είναι ιδανικό με γιαούρτι για ένα καταπληκτικό επιδόρπιο. Μπορείτε όμως να αφαιρέσετε μισό ποτήρι νερό από τη βασική συνταγή και το γλυκάκι σας θα γίνει παχύρευστο.
  • Τα αμύγδαλα πριν τα ρίξουμε στο γλυκό τα ξεφλουδίζουμε και τα καβουρδίζουμε ελαφρώς. Το ξεφλούδισμα είναι εύκολο εάν τα μουλιάσετε για 2 με 3 λεπτά σε καυτό νερό. Είναι προτιμότερο να χωρίσετε τα αμύγδαλα στη μέση. Μπορείτε να βάλετε στο γλυκό όσα αμύγδαλα τραβάει η όρεξή σας! Τρελαίνομαι να τρώω αμυγδαλάκια με σιρόπι, και αγαπώ αυτή τη συνταγή ακριβώς επειδή το σιρόπι είναι μπόλικο. 🙂
  • Χρησιμοποιούμε στο βρασμό τις καρδιές και τα κουκούτσια γιατί έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πηκτίνη. Δεν είναι βασικό συστατικό για την παρασκευή του γλυκού.
  • Τα κυδώνια μας δεν πρέπει να είναι άγουρα αλλά να είναι κιτρινωπά αφράτα και ευωδιαστά.
  • Ο χρόνος βρασμού εξαρτάται από το αν είναι τα κυδώνια σκληρά, ώριμα και από το πόσο χοντρά έχετε κόψει τα μπαστουνάκια.
  • Ο βρασμός γίνεται σε δύο φάσεις και σε μέτρια θερμοκρασία ώστε το γλυκάκι μας να πάρει έντονο κόκκινο χρώμα. Βέβαια σε αυτό παίζουν σημαντικό ρόλο πόσο ώριμα είναι τα κυδώνια.
  • Στη διαδικασία του καθαρίσματος του φρούτου δεν τα βάζουμε σε νερό με λεμόνι όπως κάνουμε με άλλα φρούτα γιατί η σπογγώδης σάρκα τους απορροφά νερό. Μην ανησυχείτε που μαυρίζουν, με το βρασμό επανέρχονται.

Save

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *