Γίγαντες στο φούρνο με μυρωδικά

Πεντανόστιμο φαγητό παντός καιρού! Χειμώνα – καλοκαίρι, σε νηστεία ή γιορτή, με κρέας ή μόνο του είναι από τα πιάτα που πεθυμάς. Εύκολο και οικονομικό, χωρίς πολύ κόπο. Θέλει όμως το χρόνο του. Να μείνουν τα φασόλια μέσα στο νερό, να έρθουν να φουσκώσουν και να δείξουν όλο τους το μπόι. Μα κυρίως να αφρατέψουν. Ε, μα πως αλλιώς θα “φας” έναν γίγαντα!


Αυτοί είναι γίγαντες, δεν λέμε παραμύθια! 🙂

Υλικά 8 – 10 μερίδες (μεγάλο ταψί φούρνου)
1 κιλό φασόλια γίγαντες
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
5 – 6 μικρές σκελίδες σκόρδο
3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
3 κ.σ. μάραθο ή άνηθο ψιλοκομμένο
3 κ.σ. μυρώνι ψιλοκομμένο
3 μεγάλες ώριμες ντομάτες ή 400 γρ. χυμό ντομάτας
1 1/2 ποτήρια ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
αλάτι
μπούκοβο προαιρετικά (βάλτε έστω λίγο!)

Εκτέλεση

Βήμα 1ο: Καθαρίζουμε τα φασόλια (γίγαντες) από ξένα σώματα (π.χ. χαλικάκια) και χαλασμένους σπόρους. Τα πλένουμε και τα βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη με μπόλικο νερό να μουλιάσουν. Χρειάζονται περίπου 12 ώρες να μείνουν στο νερό. Τα φασόλια θα τραβήξουν πολύ νερό και θα διπλασιαστούν στον όγκο τους.

Βήμα 2ο: Όταν φουσκώσουν καλά, τα στραγγίζουμε και τα βράζουμε για μερικά λεπτά (περίπου 10΄) σε κατσαρόλα με αρκετό νερό. Όσο βράζουν τα ξαφρίζουμε. Τα στραγγίζουμε, αλλάζουμε το νερό στην κατσαρόλα και τα ξαναβάζουμε να βράσουν καλά. (Αν χρησιμοποιήσετε χύτρα αφήστε τα να βράσουν για 20΄από τη στιγμή που θα σηκωθεί η βαλβίδα. Αφήστε τη χύτρα πάνω στη ζεστή κεραμική εστία να συνεχιστεί ο βρασμός και ανοίξτε τη χύτρα όταν πια έχει φύγει τελείως ο ατμός. Σε εστίες γκαζιού ο χρόνος βρασμού είναι 30΄). Στραγγίξτε τους γίγαντες σε σουρωτήρι εφόσον έχουν βράσει καλά.

Βήμα 3ο: Σε ένα μεγάλο ταψί φούρνου ή ανοξείδωτο στρογγυλό 38 εκ. ρίχνουμε 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο. Κόβουμε τα κρεμμύδια σχιστά (σε λεπτές φέτες) και τα ρίχνουμε απλωτά στο ταψί. Αδειάζουμε τους γίγαντες στο ταψί. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά (ψιλοκομμένο σκόρδο, μαϊντανό, μυρώνια, μάραθο, κρεμμυδάκια, μπούκοβο και χυμό ντομάτας). Λιώνουμε το αλάτι που θέλουμε να βάλουμε στο φαγητό με λίγο νερό και περιχύνουμε τους γίγαντες. Προσθέτουμε νερό στο ταψί μέχρι να σκεπαστούν καλά όλα τα υλικά (περίπου 6 ποτήρια). Τελευταίο υλικό που ρίχνουμε στο ταψί είναι ένα ποτήρι ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε να σκορπίσουν παντού όλα τα υλικά. Προσοχή, να μη βγουν στην επιφάνεια τα κρεμμύδια. Ανακατεύουμε χωρίς να ακουμπάμε τον πάτο.

Βήμα 4ο: Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο. Το βάζουμε να ψηθεί σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C στις αντιστάσεις στη δεύτερη θέση από κάτω. Μετά από μία και πλέον ώρα ανοίγουμε το αλουμινόχαρτο και ανακατεύουμε τους γίγαντες. Ξανακλείνουμε με το αλουμινόχαρτο. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλη μία φορά μετά από λίγη ώρα. Στη συνέχεια αφαιρούμε τελείως το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί στο φούρνο μέχρι να μείνει μόνο με το λαδάκι του.

Οι γίγαντες θα πάρουν ωραίο χρώμα αποπάνω και μέσα θα είναι μελωμένοι. Παρόλο που τους βάζουμε στο φούρνο ήδη βρασμένους χρειάζονται αρκετή ώρα για να ψηθούν και να γίνουν μελωμένοι με δεμένη σάλτσα. Για την ποσότητα που σας γράφω στη συνταγή να υπολογίσετε ότι θα χρειαστούν περίπου 2 ώρες για το ψήσιμο στο φούρνο. Εάν πριν το τέλος δείτε ότι σας έχουν στεγνώσει, προσθέστε μισό ποτήρι νερό.

Εμένα μου αρέσουν να είναι ξεροψημένοι οι πάνω πάνω και γι’ αυτό τους αφήνω στο τέλος να ξεροψηθούν βάζοντας το φούρνο στον αέρα για μερικά λεπτά. Εάν δεν σας αρέσουν ξεροψημένοι, όταν ολοκληρωθεί το ψήσιμο ανακατέψτε τους και βγάλτε το ταψί από το φούρνο.

Καλή σας απόλαυση!

Σημαντικές επισημάνσεις

  • Τα ανοξείδωτα και πυρέξ ταψιά κάνουν ωραίο ψήσιμο στους γίγαντες και καθαρίζονται πολύ εύκολα, χωρίς τρίψιμο από τα καμένα υπολήμματα αρκεί να τα μουλιάσετε για λίγο σε νερό.
  • Δεν βάζω πολλή ντομάτα. Θέλω το φαγητό να είναι λαδερό και μελωμένο αλλά χωρίς πολλές σάλτσες. Δεν θέλω να κάνω κοκκινιστό!
  • Για να γίνουν οι γίγαντες μελωμένοι πρέπει να σκεπάσετε το ταψί με αλουμινόχαρτο ή να χρησιμοποιήσετε σκεύος με σκέπασμα (τύπου γάστρα).
  • Μη φοβηθείτε να βάλετε μπόλικο σχιστό κρεμμύδι. Είναι αυτό που δίνει τη γλύκα και κάνει τους γίγαντες μελωμένους και πεντανόστιμους. Μαζί με τα μυρωδικά φυσικά!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *