Γαλατόπιτα – γαλακτομπούρεκο

Απλή, γλυκιά, παραδοσιακή γαλατόπιτα με φύλλο και σιρόπι που θυμίζει γαλακτομπούρεκο.

Υλικά
6 ποτήρια γάλα κατσικίσιο
1 ποτήρι αλεύρι για όλες τις χρήσης
1 1/2 ποτήρι ζάχαρη κρυσταλλική
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
7 αβγά μεσαίου μεγέθους
2 βανίλιες
1 πακέτο φύλλο κρούστας (περίπου 10 φύλλα)
Για το σιρόπι:
3 ποτήρια ζάχαρη καστανή
2 ποτήρια νερό
1/2 ποτήρι μέλι
1 ξυλάκι κανέλα
λίγο κονιάκ

Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά. Προσοχή, τα αβγά πρέπει να τα έχουμε χτυπήσει πρώτα όλα μαζί σε ένα μπολ. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά στην κατσαρόλα με το δάρτη αβγών. Τοποθετούμε την κατσαρόλα στην εστία σε μεσαία θερμοκρασία και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το δάρτη. Όταν καταλάβουμε ότι στο πάτο της κατσαρόλας έχει αρχίσει η κρέμα μας να πήζει, αλλάζουμε το δάρτη με μια ξύλινη σπάτουλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, σε χαμηλή θερμοκρασία, εφάπτοντας τη σπάτουλα στον πάτο της κατσαρόλας . Η κρέμα είναι έτοιμη όταν πήξει και κάνει την πρώτη φουσκάλα βρασμού. Πρέπει να ρέει και να μην είναι πολύ σφιχτή.

Αλείψτε με βούτυρο ένα ταψί μεγέθους 40Χ30 εκ. και στρώστε τα φύλλα κρούστας ένα – ένα αλείφοντας τα με βούτυρο. Φροντίστε να έχετε κόψει πρώτα τα φύλλα στο μέγεθος του ταψιού με περιθώριο να καλύπτουν τα τοιχώματα 3 δάχτυλα καθ’ ύψος.
Αδειάστε την κρέμα πάνω από τα φύλλα κρούστας. Σπρώξτε λίγο προς τα κάτω τα φύλλα αν εξέχουν πολύ πάνω από την κρέμα και βουτυρώστε τις άκρες τους.

Ψήστε σε αντιστάσεις πάνω κάτω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου μέχρι να ροδίσει το γλυκό πάνω κάτω.
Προετοιμάστε το σιρόπι. Σε ένα κατσαρολάκι βράστε το νερό με τη ζάχαρη και την κανέλα περίπου για 10′. Αφαιρέστε το από τη φωτιά και προσθέστε το κονιάκ και το μέλι και ανακατέψτε.

Όταν το γλυκό ψηθεί βγάλτε το από το φούρνο και σιροπιάστε το αμέσως με το ζεστό σιρόπι. Φροντίστε να ρίξετε το σιρόπι περιμετρικά στο ταψί, πάνω στα φύλλά ώστε να ποτιστούν καλά όλα τα φύλλά. Κόψτε σε κομμάτια αφού κρυώσει. Καλή απόλαυση!

Σημαντικές επισημάνσεις

  • Φτιάξτε τη γαλατόπιτα με φρέσκο κατσικίσιο γάλα για να απολαύσετε την αυθεντική παραδοσιακή της γεύση. Ωστόσο είναι εξίσου γευστική με αγελαδινό γάλα.
  • Σε περίπτωση που η κρέμα είναι πολύ σφιχτή αραιώστε τη με λίγο γάλα στο τέλος του βρασμού.
  • Τοποθετήστε το ταψί στη 2η θέση του φούρνου από κάτω προς τα πάνω.
  • Σε κάποιους φούρνους είναι καλύτερα να ξεκινήσετε το ψήσιμο για 10′ περίπου, μόνο με την κάτω αντίσταση και μετά να συνεχίσετε το ψήσιμο πάνω κάτω μέχρι να ροδίσει. Έτσι παίρνει καλύτερο χρώμα και από κάτω.
  • Χρησιμοποιήστε ταψί πυρίμαχο ή τύπου πυρέξ για καλύτερο ψήσιμο από κάτω.

Παρακολουθήστε την εκτέλεση της συνταγής :

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *