Φρέσκα Φασολάκια λαδερά

Φρέσκα φασολάκια και μόνο, αρωματισμένα με σκόρδο και δυόσμο. Οι χάντρες, τα μπαρμπούνια, τα τσαουλιά και τα καναρίνια (κίτρινα φασολάκια) ενώνονται όλα μαζί και κάνουν αυτό το πιάτο μοναδικό για τους φανατικούς λάτρεις των φρέσκων φασολιών.
Συνταγή απλή και αγαπημένη για να υποδεχτούμε ή να αποχαιρετήσουμε το καλοκαίρι καθώς ο βασιλιάς αυτού του πιάτου τα “καναρίνια” γίνονται ή πολύ πρώιμα ή πολύ όψιμα.

Υλικά για 4 – 5 μερίδες
1 1/2 κιλό φρέσκα φασολάκια ακαθάριστα
(1/2 κιλό καναρίνια, 1/2 μπαρμούνια, 300 gr. χάντρες, 300 gr. τσαουλιά)
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι
2-3 σκελίδες σκόρδο
2 κουταλιές δυόσμο
1 ώριμη ντομάτα
μαϊντανό
αλάτι

Εκτέλεση

Βήμα 1ο: Καθαρίζουμε τα φασολάκια, δηλ. αφαιρούμε τις ίνες (κλωστές) από τα τσαουλιά και τα μπαρμπούνια, από τις χάντρες κρατάμε μόνο τους σπόρους και από τα καναρίνια απλώς κόβουμε τις άκρες. Στη συνέχεια τα πλένουμε καλά σε τρεχούμενο νερό.

fasolakia-2

Βήμα 2ο: Σε μεγάλη κατσαρόλα με φαρδύ πάτο ρίχνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει (να ξανθύνει). Τότε προσθέτουμε και τα φασολάκια και τα αφήνουμε να πάρουν μερικές βράσεις μέχρι να μαλακώσουν και αυτά, ανακατεύοντας τα μερικές φορές ώστε να «γυαλίσουν» (να πάει το λάδι παντού). Προσθέτουμε περίπου 2 κουταλιές ψιλοκομμένο δυόσμο και 2-3 σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο. Ανακατεύω και ρίχνω νερό (κατά προτίμηση ζεστό για να μη σταματήσει ο βρασμός) μέχρι να σκεπαστούν καλά τα φασολάκια. Αφήνω το φαγητό να μαγειρευτεί σε χαμηλή φωτιά μισοσκεπασμένο. Ρίχνω ματιές στο φαγητό μήπως θέλει επιπλέον νερό και περιμένω μέχρι να μισοβράσουν τα φασολάκια.

Βήμα 3ο: Σε αυτό το στάδιο τοποθετώ στη μέση της κατσαρόλας μια ολόκληρη ντομάτα χαραγμένη στα τέσσερα και σκεπάζω με το καπάκι για να ολοκληρωθεί ο βρασμός του φαγητού.

Βήμα 4ο: Λίγο πριν το τέλος του μαγειρέματος αφαιρώ την ντομάτα, προσθέτω λίγο αλάτι και λίγο μαϊντανό και αφήνω το φαγητό να σιγοβράσει με ανοιχτό το καπάκι της κατσαρόλας μέχρι να πιει όλα τα ζουμάκια και να μείνει μόνο με το λάδι.

Καταναλώστε τα φασολάκια σερβιρισμένα σε θερμοκρασία δωματίου για να απολαύσετε πλήρως την εξαιρετική γεύση αυτού του φαγητού. Ταιριάζουν απόλυτα με φέτα και ζυμωτό ψωμάκι.

Καλές βούτες!

Σημαντικές επισημάνσεις

  • Σε αυτή τη συνταγή βασικό συστατικό είναι τα «καναρίνια». Εκλεκτή ποικιλία φασολιών(κίτρινα φασολάκια), χωρίς ίνες, τρυφερό και νόστιμο. Δεν έχουν κόπο στο καθάρισμα και συνιστώνται σε όσους λατρεύουν τα φρέσκα φασολάκια αλλά έχουν ευαίσθητο στομάχι. Μπορούν να μαγειρευτούν μόνα τους ή ακόμα και με κρέας. Ευδοκιμούν στις αρχές και στο τέλος του καλοκαιριού καθώς είναι ευαίσθητα στην πολύ ζέστη.
  • Εάν θέλετε να μαγειρέψετε φρέσκα φασολάκια χωρίς τα καναρίνια σας προτείνουμε μια παραλλαγή αυτής της συνταγής. Απλώς προσθέστε μαζί με τα φασολάκια πατάτες, κολοκυθάκια ή ακόμη και μελιτζάνες σε κύβους. Είναι ένα θαυμάσιο φαγητό με όλα τα αρώματα του καλοκαιρινού μπαξέ στο πιάτο σας που φτουράει κιόλας!.

Παρακολουθήστε την εκτέλεση της συνταγής :

Save

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *