Αυθεντική Μελιτζανοσαλάτα

Αγαπημένο, γευστικό ορεκτικό που πάει παντού και με όλα! Πάει βουνό, πάει θάλασσα, δεν έχει εποχή. Το θες με ουζάκι και θαλασσινούς μεζέδες, το βράδυ με την παρέα και κρασάκι, στο μεσημεριανό τραπέζι, στο επίσημο γεύμα…

Υλικά
μελιτζάνες
κρεμμύδι φρέσκο ή ξερό
πιπεριά Φλωρίνης
σκόρδο
μαϊντανό
ξίδι από κρασί
ελαιόλαδο
μπούκοβο
αλάτι

Εκτέλεση

Πλένουμε και βγάζουμε το κοτσάνι από τις μελιτζάνες. Τις ψήνουμε στο φούρνο ή στα κάρβουνα, γυρνώντας τις από όλες τις πλευρές μέχρι να ξεροψηθεί (σχεδόν να καεί) η φλοίδα.

Αφαιρούμε τη φλοίδα τραβώντας τη, ξεκινώντας από το σημείο που ήταν το κοτσάνι ή κάνουμε μια κάθετη σχισμή στη μελιτζάνα και σκάβουμε με ένα κουτάλι για να αδειάσουμε τη σάρκα. Βάζουμε τη σάρκα σε ένα σουρωτήρι και πιέζουμε ελαφρώς μέχρι να αφαιρεθούν τα ζουμάκια.

Τοποθετούμε τη σάρκα σε μπολ και προσθέτουμε ψιλοκομμένο κρεμμύδι, σκόρδο, πιπεριές Φλωρίνης, μαϊντανό, λίγο ξίδι, αλάτι, αρκετό ελαιόλαδο και μπούκοβο. Ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε και προσθέτουμε εάν χρειάζεται κάποιο από τα υλικά για περισσότερη ένταση. Και είναι έτοιμη για να σερβιριστεί!

Αλείψτε τη μελιτζανοσαλάτα σε μια φέτα φρυγανισμένο ζυμωτό ψωμί και πιείτε και ένα κρασάκι στην υγειά μας!

Σημαντικές επισημάνσεις

  • Οι ποσότητες σε αυτή τη συνταγή είναι σχετικές με τις γευστικές προτιμήσεις του καθενός. Ωστόσο για να μπορέσετε να υπολογίσετε θα χρειαστείτε για 4 μεγάλες μελιτζάνες: περίπου από μια κουταλιά ψιλοκομμένο, κρεμμύδι – πιπεριά Φλωρίνης και μαϊντανό, μία σκελίδα σκόρδο, μία κουταλιά ξίδι, τρεις κουταλιές ελαιόλαδο. Μπούκοβο και αλάτι όσο θέλετε ίσως και καθόλου.
  • Οι μελιτζάνες πρέπει να ψηθούν σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου για αρκετή ώρα ώστε να μαλακώσουν μέχρι μέσα και στη συνέχεια να αρπάξουν λίγο εξωτερικά ώστε να δώσουν την επίγευση του καμένου. Αν υπάρχει δυνατότητα προτιμήστε το ψήσιμο στα κάρβουνα ή στη χόβολη. Έτσι θα απογειωθεί η γεύση της μελιτζανοσαλάτας.
  • Σε περίπτωση που δεν έχετε πιπεριά Φλωρίνης μπορείτε να χρησιμοποιήστε ότι είδος πιπεριάς διαθέτετε.
  • Για να μην μπαίνετε στη διαδικασία να ψήνετε μελιτζάνες όποτε θέλετε μελιτζανοσαλάτα ή ακόμη και για άλλες χρήσεις όπως μελιτζάνα πουρέ ή μελιτζανοκεφτέδες, μπορείτε να διατηρήσετε τη σάρκα από τις ψητές μελιτζάνες στην κατάψυξη, τοποθετώντας τη σε σακουλάκια τροφίμων. Έτσι γλιτώνετε τη χρονοβόρα διαδικασία ψησίματος και έχετε πάντα τη δυνατότητα για άμεση χρήση. Αν έχετε κάρβουνα αξίζει τον κόπο. Θα με θυμηθείτε!

 

Παρακολουθήστε την εκτέλεση της συνταγής :

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *